Βλαντιμίρ Γιακούνιν: Αμερικάνικη παρέμβαση σε ελληνικούς διαγωνισμούς αποκρατικοποίησης, για να μην καταλήξουν…σε Ρωσικές εταιρείες !

Κοινοποίηση:
trainose

Ο πρόεδρος της RZD, που ειναι εκ των διεκδικητών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ROSCO και του ΟΛΘ, υποστηρίζει ότι είναι ρεαλιστική η πιθανότητα αμερικανικής παρέμβασης…

Αμερικανικό δάκτυλο προκειμένου να εξοβελιστούν οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι από τον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ROSCO και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) «βλέπει» ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Βλαντιμιρ Γιακούνιν.

Ο ισχυρός άνδρας της RZD σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, τις οποίες αναμεταδίδει το ΑΠΕ, επεσήμανε ότι η ρωσική πλευρά διατηρεί το ενδιαφέρον της για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ROSCO και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όμως η συμφωνία μπορεί τελικά να εμποδιστεί από την πίεση των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Πούτιν σημείωσε ότι «προς το παρόν εργαζόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς, αλλά οι τελικοί όροι του διαγωνισμού δεν έχουν ανακοινωθεί» είπε ο κ. Γιακούνιν, απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν επίδραση των δυτικών κυρώσεων στην πρόθεση του ρωσικού μονοπωλίου να συμμετάσχει στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις.

«Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με ρεαλισμό. Η πίεση από την πλευρά των ΗΠΑ είναι ισχυρότατη, δεν αποκλείω ότι οι (σ.σ. Έλληνες) εταίροι μας μπορεί και να το ξανασκεφτούν» υποστήριξε ο Ρώσος αξιωματούχος

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο, οκτώ εταιρείες και κοινοπραξίες διεκδικούν το 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης: οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι από κοινού με την ελληνική Gek Terna, η γερμανική Deutsche Invest Equity Partners, η ιαπωνική Mitsui & Co, η ολλανδική APM Terminals B.V., η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services, η εδρεύουσα στο Λουξεμβούργο la Duferco Participation Holding, η λονδρέζικη P&O Steam Navigation Company (DP World) και η τουρκική Yilport Holding. Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες σε αυτόν θα πρέπει να παρουσιάσουν τις δεσμευτικές οικονομικές προτάσεις τους.

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι συμμετέχουν, επίσης, στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Βλαντίμιρ Γιακούνιν αναφέρθηκε στην «επιτυχημένη διοργάνωση» του 12ου Συνεδρίου του Διεθνούς Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών», το οποίο έχει ιδρύσει ο ίδιος και συγκαλείται ετησίως στη Ρόδο. Ο κ. Γιακούνιν σημείωσε ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτό κάθε άλλο παρά επηρεάστηκε από τις δυτικές κυρώσεις, καθώς είναι κατανοητό «σε ποιο σημείο μπορεί να κατρακυλήσει ο κόσμος, εάν δεν σταματήσει και δεν αρχίσουμε να συνομιλούμε ο ένας με τον άλλον».

Σύμφωνα με τον Β. Γιακούνιν, η έξοδος από το καθεστώς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας «δεν θα είναι σύντομη και θα απαιτηθεί ένας χρόνος για τη σταθεροποίηση των χρηματιστικών αγορών».

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: