Αφροαμερικάνος πέρασε 16 χρόνια στη φυλακή για τον φόνο ενός ραβίνου που δεν διέπραξε ποτέ, αλλά…του τον “χρέωσε” η αστυνομία !

Κοινοποίηση:
fylakes

Ένας νεουορκέζος ο οποίος πέρασε 16 χρόνια στη φυλακή για ένα φόνο που δεν διέπραξε, θα λάβει από την πόλη της Νέας Υόρκης 10 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, ανέφερε την Τετάρτη ο δικηγόρος του…

Ο Τζαμπάρ Κόλινς ένας 42χρονος αφροαμερικανός καταδικάστηκε από δικαστήριο του Μπρούκλιν τον Μάρτιο του 1995 για τη δολοφονία του ραβίνου Αβραάμ Πόλακ τον Φεβρουάριο του 1994. Ο Κόλινς που τότε ήταν 21 ετών καταδικάστηκε με βάση κάποιες μαρτυρίες ατόμων που ισχυρίστηκαν ότι είχαν δει από μακριά τη σκηνή του εγκλήματος.

Τελικά όπως αποδείχτηκε ένας από τους μάρτυρες είχε ανακαλέσει την κατάθεσή του πριν από τη δίκη. Η κατάθεσή του όμως χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία και το γραφείο του εισαγγελέα Τσαρλς Χάινς για να εμπλέξουν τον Κόλινς στη δολοφονία. Όπως είπε αργότερα ο μάρτυρας τον είχαν εξαναγκάσει να υπογράψει την κατάθεση ειδάλλως σε διαφορετική περίπτωση τον είχαν απειλήσει να του χρεώσουν άλλα αδικήματα.

Τελικά ένας δικαστής ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση τον Ιούνιο του 2010, καταγγέλλοντας τις πρακτικές αυτές ως «ντροπή» και άφησε ελεύθερο τον Κόλινς ο οποίος αμέσως έκανε αστική καταγγελία εναντίον της πόλης και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης αλλά τελικά προτίμησε έναν φιλικό διακανονισμό για την αποφυγή δίκης.

Από την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, ο Τζαμπέρ Κόλινς εργάστηκε ως νομικός βοηθός στο γραφείο του δικηγόρου του και πλέον σκοπεύει να γίνει πάστορας και να συνδράμει όσους έχουν καταδικαστεί άδικα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: