Από τη Ρωσία με…αγάπη: Αυτά είναι τα “δώρα” του Πούτιν – Το μεσημέρι η συνάντηση με Τσίπρα

Κοινοποίηση:
tsipras-poutin2

Για μια ώρα θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μόνοι τους ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλάντιμιρ Πούτιν βάζοντας στο τραπέζι… μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική, αλλά και την Ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αποτυπωθεί το ενδιαφέρον που υπάρχει από την πλευρά της Μόσχας και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Δεσπόζουσα θέση στη συζήτηση θα έχει το ενεργειακό, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες στη Μόσχα, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με τις εμπορικές σχέσεις των δυο πλευρών, αλλά και τον τουρισμό.

Στη συζήτηση ειδική αναφορά θα γίνει και στο Ουκρανικό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται πως ειδικότερα για το ενεργειακό ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είχε ανακοινώσει  τη στήριξη της κυβέρνησης στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ελληνικού εδάφους για την τροφοδοσία της Ευρώπης.

Προσδοκίες υπάρχουν και για την επίτευξη έκπτωσης στη προμήθεια του φυσικού αερίου μετά τη συμφωνία για -15% που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2014.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, όπου η κρίσιμη δίδυμη  συνεδρίαση του Euroworking Group ξεκινά σήμερα με την Ελληνική πλευρά να θέλει να δώσει ένα σαφές μήνυμα πως θέλει να υλοποιήσει, αλλά και να προώθησει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και παράλληλα να αναθερμάνει τις Ελληνορωσικές σχέσεις.

Η Αθήνα, πάντως αποσυνδέει το ζήτημα της χρηματοδότησης απο το συγκεκριμένο ραντεβού, τονίζοντας πως οι όποιες διμερείς συμφωνίες θα υπάρξουν θα είναι στην κατεύθυνση των υποχρεώσεων της χώρας προς την Ευρωπαίκη Ένωση.

Σήμερα στις 3.15, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι δυο ηγέτες θα υπογράψουν ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2015-2016 που θα περιλαμβάνει επισκέψεις και από τις δυο πλευρές που θα αφορούν κυρίως επιστημονικές δράσεις, ένα μνημόνιο συνεργασίας για το έτος Ελλάδας – Ρωσίας για την επόμενη χρονιά με επιχειρηματικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και εκκλησιαστικά προγράμματα, καθώς και μια κοινή διακήρυξη για την λήξη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Των υπογραφών θα έχουν προηγηθεί σε γεύμα εργασίας διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών, ενώ το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με προέδρους ομογενειακών συλλόγων, όπου δεν αποκλείεται να παρευρεθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης.

Ο πρωθυπουργός έφτασε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης στην Ρωσική πρωτεύουσα.

συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, την αναπληρώτρια  υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, αλλά  και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει στη και η σύζυγός του, Μπέττυ Μπαζιάνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: