Χωρίς παρελάσεις και με περιορισμένες εκδηλώσεις ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου

Κοινοποίηση:
2016-11-8-mas-8187

 

Σήμερα Τετάρτη, είναι μια διαφορετική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλη μας τη ζωή.

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στις 5 Οκτωβρίου, η επέτειος του «Όχι» θα εορταστεί χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις, ενώ δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, θα γίνουν με περιορισμένο αριθμό ατόμων λόγω των αυστηρών μέτρων για την πανδημία.

Μάλιστα, η απόφαση, όπως είχε σημειώσει ο κ. Πέτσας, ήταν του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε πριν από τέσσερις ημέρες, διευκρινίζεται πως στην Αθήνα, θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

«Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940. Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες, τους δήμους και τους πολίτες, να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στα καταστήματα των υπηρεσιών τους και τις οικίες τους, αντίστοιχα», τονίζει το ΥΠΕΣ.

Παράλληλα, δεν θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις, οπότε δεν θα γίνουν και προετοιμασίες επιλογής μαθητών για τη συγκρότηση τμημάτων παρέλασης.

Πώς θα εορταστεί η 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά τη συμπρωτεύουσα, μπορεί να μην πραγματοποιηθούν η στρατιωτική και η μαθητική παρέλαση, αλλά θα διεξαχθούν επιδείξεις μαχητικών αεροσκαφών και της φρεγάτας «Ύδρα» στον Θερμαϊκό.

Επίσης, κατάθεση στεφάνου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα καταθέσει στέφανο στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Μητσοτάκης και υπουργοί της κυβέρνησης δεν θα παραστούν στη Δοξολογία

Ακόμη, ο κ. Πέτσας, στις 23 Οκτωβρίου και μετά το κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων, ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης δεν θα παραστούν στη δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο υπεύθυνο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου για την αποφυγή μαζικών συναθροίσεων, ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός και τα μέλη της δεν θα παραστούν στη Δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Φέτος, ας πούμε ΟΧΙ και στον κορωνοϊό».

Παράλληλα, ήδη από το βράδυ της 27ης όπως φυσικά και της 28ης Οκτωβρίου, πόλεις και χωριά θα φωταγωγηθούν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response