Χωρίς επαρκή πτητικό στόλο παραμένει η Κύπρος! Ανοχύρωτη απέναντι στην πύρινη απειλή

Κοινοποίηση:
μακ

Χωρίς επαρκή πτητικό στόλο παραμένει η Κύπρος! Ανοχύρωτη απέναντι στην πύρινη απειλή

Χρειάζεται οκτώ πρωτεύοντα πτητικά μέσα και διαθέτει μόνον ένα

Χωρίς επαρκή πτητικό στόλο παραμένει η Κύπρος ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, αφού οι πυρκαγιές θα αντιμετωπίζονται με δευτερεύοντα πτητικά μέχρι να καρποφορήσει η προκήρυξη προσφορών για την έλευση ενοικιαζόμενων μέσων.

Διανύουμε ήδη την περίοδο υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και τα προβλήματα παραμένουν. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σ», αυτήν τη στιγμή το Τμήμα Δασών έχει στη διάθεσή του μόνον ένα αεροπλάνο, καθώς το δεύτερο βρίσκεται ακόμη στη Βρετανία για επισκευή του κινητήρα και, αν δεν προκύψει κάποιο άλλο ζήτημα, αναμένεται να επιστρέψει τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που χρειαστεί, επιστρατεύονται ως δευτερεύοντα πτητικά μέσα τα δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας και τα δύο ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς. Οι Βρετανικές Βάσεις μπορούν εξίσου να συνδράμουν με δύο ελικόπτερα.

Επίσης, στο πλαίσιο συμφωνίας με την Ιορδανία, η Κύπρος μπορεί να υποστηριχθεί με δύο εναέρια μέσα σε περίπτωση που τα χρειαστεί. Σε ημέρες υψηλού κινδύνου ζητείται βοήθεια από την Ελλάδα, καθώς και από άλλες χώρες, στο πλαίσιο κάποιων συμφωνιών που υπάρχουν μεταξύ κρατών. Σήμερα υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από εναέρια μέσα άλλων χωρών, όμως δεν μπορεί να αποτελεί λύση, αφού απαιτούνται τουλάχιστον δύο 24ωρα μέχρι να έρθουν στην Κύπρο και να ριχθούν στη μάχη.

Γιατί μείναμε «γυμνοί» από πτητικά

Ανάμεσα στους λόγους που η Κύπρος παρέμεινε χωρίς επαρκή πτητικό στόλο είναι και η κόντρα που προέκυψε στο παρελθόν μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Τμήματος Δασών για το κόστος των ελικοπτέρων που ενοικίαζε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τότε, ο Γενικός Ελεγκτής προχώρησε σε τρεις καταγγελίες στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για χειρισμό εκατομμυρίων ευρώ τα οποία αφορούσαν συμβάσεις μίσθωσης ελικοπτέρων και αεροπλάνων, κάτι που αποδείχθηκε «αγκάθι» για τη δασοπυρόσβεση, αφού ακολούθησαν έλεγχοι και ποινικές ανακρίσεις στο Τμήμα Δασών. Μετά τις κατηγορίες για το υψηλό κόστος των πτητικών μέσων, το Τμήμα Δασών αναγκάστηκε επί της ουσίας να μην ανανεώσει τη σύμβαση και να προχωρήσει στην προκήρυξη νέων προσφορών.

Οι πρώτες προσφορές για ενοικίαση αεροσκαφών δεν κατέστη δυνατόν να κατακυρωθούν, λόγω διαφόρων προβλημάτων που παρουσιάστηκαν. Η κατασκευή των μέσων είναι ολιγοπώλιο και υπάρχει μεγάλη ζήτηση, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο εύκολο να προκύψει συμφωνία.

Η Δημοκρατία προχώρησε σε νέες προσφορές, που αξιολογούνται αυτήν τη στιγμή, για να ενισχύσει την πυροσβεστική της ομπρέλα. Αφορά τέσσερα πτητικά μέσα, ανάμεσά τους δύο αεροσκάφη από την Κομισιόν, που, αν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες, η Κύπρος, από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου, θα τα έχει στη φαρέτρα της.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που τα χρειαστεί άλλο μέλος της ΕΕ μέσα σε αυτό το διάστημα, τότε τα αεροσκάφη ενδέχεται να μετακινηθούν για να συνδράμουν στην πυρόσβεση της χώρας που θα τα έχει ανάγκη. Σίγουρα θα είναι δύσκολο για την Κύπρο να βοηθήσει άλλες χώρες, καθώς ήδη είναι μειωμένος ο αριθμός των πτητικών μέσων που υπάρχουν στη διάθεσή της, αλλά σίγουρα είναι μία πολιτική απόφαση που θα αξιολογηθεί όταν και εφόσον προκύψει τέτοια ανάγκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», οι προσφορές που αξιολογούνται για τέσσερα πτητικά βρίσκονται σε καλό δρόμο και αναμένεται να «κλειδώσουν», αν και οι τιμές ενοικίασης, λόγω ανάγκης της τελευταίας στιγμής, δεν αναμένεται να διαφέρουν και πολύ από τις προηγούμενες που θεωρήθηκαν υψηλού κόστους από τον Γενικό Ελεγκτή.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Κύπρος θα έπρεπε να έχει στην κατοχή της ακόμη δύο ιδιόκτητα πτητικά μέσα. Συνεπώς, η Κύπρος παραμένει χωρίς εναέρια μέσα, ελπίζοντας ότι οι επόμενες προσφορές, έστω και την τελευταία στιγμή, θα είναι γόνιμες.

 

«Κλειδώνουν» οι προσφορές με εξίσου υψηλές τιμές με τις προηγούμενες που θεωρήθηκαν υψηλού κόστους

 

Υφίσταται το πρόβλημα υποστελέχωσης

Ψάχνουν λύσεις για τo πρόβλημα υποστελέχωσης στην Πυροσβεστική. Εντός του Ιούνη αναμένεται η πρόσληψη 259 νέων πυροσβεστών, οι οποίοι, για να θεωρούνται ικανοί να συμβάλουν ουσιαστικά, θα πρέπει να περάσουν από τον τριετή κύκλο ακαδημαϊκών σχολών. Για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατό νωρίτερα, η Πυροσβεστική εξετάζει την παραχώρηση ταχύρρυθμης εκπαίδευσης διάρκειας έξι εβδομάδων.

Με αυτόν τον τρόπο, τα νέα μέλη της Πυροσβεστικής, παρόλο που δεν θα έχουν ολοκληρωμένη εκπαίδευση, θα μπορούν να υποστηρίζουν το μόνιμο προσωπικό που είναι ήδη στους σταθμούς και να ανταποκρίνονται σε θέματα που προκύπτουν, όπως διασώσεις, πυρκαγιές σε κτήρια και άλλα.

Πέραν από τις νέες προσλήψεις, στελεχώθηκαν παράλληλα και οι σταθμοί υπαίθρου και τα παρατηρητήρια, με εργαζόμενους που κάποτε συνοδεύονται και με μόνιμο προσωπικό. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και οι περιπολίες σε συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζονται οι εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, ήδη πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της Πυροσβεστικής με μέλη των κοινοτήτων, ώστε ο κόσμος να ενημερωθεί και να βρίσκεται σε εγρήγορση, γιατί αναμένεται ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΑΧΡΗΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΣΕΒΕΙΣ ΚΙ ΕΛΕΕΙΝΟΙ ΑΡΠΑΓΕΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Leave a Response