«Χρειάζομαι άμεσα, άμεσα βοήθεια!» – Η δραματική έκκληση του Έλληνα πλοιάρχου δεξαμενόπλοιου που κατέλαβαν λαθρεπιβάτες (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
nave-andromeda

Δραματική ήταν η έκκληση για βοήθεια του Έλληνα πλοιάρχου του δεξαμενόπλοιου Nave Andromeda προς τις βρετανικές αρχές όπως ακούγεται στην επικοινωνία που είχε μαζί τους κατά τη διάρκεια της απόπειρας πειρατείας από επτά λαθρεπιβάτες.

«Οι λαθρεπιβάτες είναι έξω. Έχω τέσσερις από τη μια μεριά και δύο κοντά στη γέφυρα αλλά δεν μπορούν να μπουν μέσα. Προσπαθώ να τους έχω ήρεμους αλλά χρειάζομαι άμεσα, άμεσα βοήθεια» ακούγεται να λέει ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου της Αγγελικής Φράγκου.

Όπως έχει γίνει γνωστό η ένταση με τους λαθρεπιβάτες που οδήγησε στην απόπειρα πειρατείας και την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας ξεκίνησε όταν το πλήρωμα επιχείρησε να τους περιορίσει σε μια καμπίνα αλλά «άρχισαν να σπάνε γυαλιά και να απειλούν ότι θα σκοτώσουν».

Σύμφωνα με την Daily Mail οι 16 κομάντος που συμμετείχαν στην επιχείρηση-αστραπή που κράτησε ελάχιστα λεπτά, χρησιμοποίησαν μια κίνηση «δαγκάνα».

Χωρισμένοι σε δύο ομάδες οι 16 Βρετανοί κομάντος κατέβηκαν με σκοινία από ελικόπτερα στην πλώρη και την πρύμνη του δεξαμενόπλοιου προκειμένου να εγκλωβίσουν τους Νιγηριανούς λαθρεπιβάτες. Παράλληλα δύτες στην φρεγάτα HMS Richmond ήταν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να είχαν τοποθετηθεί νάρκες στα ύφαλα του πλοίου.

Λίγο πριν την έναρξη της επιχείρησης ο πλοίαρχος πήρε εντολή να σβήσει τα φώτα και να στρέψει το πλοίο.

Δέκα ώρες μετά την έναρξη της απόπειρας πειρατείας οι επικεφαλής της επιχείρησης έδωσαν την εντολή να ξεκινήσει.

Τα ελικόπτερα άρχισαν να χρησιμοποιούν μεθόδους για να αποπροσανατολίσουν τους λαθρεπιβάτες με φως και θόρυβο ενω ένα τρίτο ελικόπτερο σάρωσε το κατάστρωμα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχαν τυχόν απειλές.

Από την πλευρά τους οι 16 κομάντο άρχισαν να κλείνουν τη «δαγκάνα» μέχρι που έφτασαν στο σημείο που βρίσκονταν οι επτά άοπλοι όπως αποδείχθηκε λαθρεπιβάτες που παραδόθηκαν χωρίς αντίσταση.

Σύμφωνα με την εταιρεία Navios Tanker Management στην οποία ανήκει το δεξαμενόπλοιο τα μέλη του πληρώματος του πλοίου, μεταξύ των οποίων και πέντε Έλληνες, είναι όλα ασφαλή και καλά στην υγεία τους.

Παράλληλα προσθέτει ότι οι επτά παράτυποι μετανάστες, που είχαν επιβιβαστεί στο δεξαμενόπλοιο και ζητούσαν να αποβιβαστούν στο βρετανικό έδαφος με απειλές κατά του πληρώματος, έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία του δεξαμενόπλοιου Nave Andromeda ευχαρίστησε όλες τις βρετανικές αρχές που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την έγκαιρη και επαγγελματική τους ανταπόκριση.

Επίσης ευχαρίστησε τον πλοίαρχο και το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου για την υποδειγματική τους ανταπόκριση και ηρεμία σε μια δύσκολη κατάσταση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: