Χαϊδαρόρεμα: Εξερεύνηση κάτω από την πόλη – Τα είδαμε όλα! [ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση:
1

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΕΝ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ να επιχειρήσει κάτι ανάλογο ΕΙΔΙΚΑ ΜΟΝΟΣ και ΧΩΡΊΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ όπως γαλότσες, κράνη, φωτισμό. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι τραυματισμού!

Η ομάδα Γεωμυθική εξερεύνησε το Χαϊδαρόρεμα σε όλο το μήκος, από την οδό Ρίμινι, στο Νοσοκομείο Αττικόν, μέχρι τον Κηφισό. Το μεγαλύτερο τμήμα του είναι κλειστό – εγκιβωτισμένο, ενώ δύο τμήματα είναι ανοιχτά. Η Γεωμυθική μας χάρισε μια άλλη όψη της πόλης μας, από αυτήν που θα λέγαμε “από κάτω”.

Το Χαϊδαρόρεμα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, λίγο πιο κάτω από το Δημαρχείο Χαϊδαρίου. Είναι το μεγάλο ρέμα που ξεκινάει από το Ποικίλο και κατεβαίνει στο Χαϊδάρι κάτω από τη σημερινή οδό Ιερού Λόχου. Αφού διασχίσει υπογείως τη Λ. Αθηνών το συναντάμε στον Άγιο Ανδρέα, όπως προαναφέραμε. Από εκεί καλυμμένο στρέφεται κατά μήκος της Λ. Αθηνών και φτάνει Περιστέρι, παράλληλα με την οδό Παλαιάς Καβάλας, όπου εμφανίζεται και πάλι ακάλυπτο για μερικές εκατοντάδες μέτρα. Καταλήγει στον Κηφισό.

Το διάρκειας 36 λεπτών βίντεο μας βάζει στον σκοτεινό κόσμο του Χαϊδαρορέματος. Αποκαλύπτει πηγές καθαρού νερού, που μάλλον βγαίνουν από θεμέλια σπιτιών, ακόμη και ένα μικρό καταρράκτη! Αλλά και μια απόρριψη λυμάτων… Σε κάποια σημεία υπάρχουν γκράφιτι, δείγμα ότι κάποιοι τολμηροί μπαίνουν μέσα. Υπάρχουν φθορές, όπως σκουριασμένα σίδερα οπλισμού ή σπασμένα δάπεδα, που ίσως θα πρέπει οι ειδικοί να εκτιμήσουν αν χρειάζονται επιδιόρθωση.

Η διατομή του ρέματος στην περιοχή μας είναι περίπου 4 μ. Χ 2μ. Πριν από τρία χρόνια είχαμε βάλει το ερώτημα αν μπορεί το Χαϊδαρόρεμα να αντικαταστήσει το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Λ. Αθηνών, που έχει βαλτώσει για τα καλά (αν δεν έχει ναυαγήσει οριστικά, βλέπε και “Πνίγεται στη γραφειοκρατία το αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών”).

Λοιπόν, μπορεί να αξιοποιηθεί το Χαϊδαρόρεμα για να συγκεκντρώνει τα πλημμυρικά νερά της Λ. Αθηνών, τουλάχιστον για ένα μέρος τους; Γιατί να “τρέχουμε” να το ξανασυναντήσουμε με ένα εξαιρετικά περίπλοκο τεχνικό έργο στην Παλαιάς Καβάλας, ενώ περνάει από εδώ, κάτω από τα πόδια μας; Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα που δεν επιτρέπει να ρίξουμε τα νερά της Λ. Αθηνών στο ρέμα, κοντά στο Δημαρχείο; Και επιπλέον, τι αλλάζει, αφού το ίδιο ακριβώς επιδιώκει το αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών, αλλά ένα χιλιόμετρο παρακάτω; Ας το κοιτάξει κάποιος πιο σοβαρά.

Το Χαϊδαρόρεμα ανοιχτό, δίπλα στον Άγιο Ανδρέα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: