Χάος στο ΝΑΤΟ: Δεν υπάρχει εγγύηση για την άμυνα της Βαλτικής, λέει ο Στόλτενμπεργκ

Κοινοποίηση:
5bab5e49a6ec5

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν είναι σωστό να αμφισβητείται η εγγύηση ασφαλείας της δυτικής συμμαχίας αλλά πως ο ίδιος εργάζεται για την επίλυση της διαμάχης με την Τουρκία σχετικά τα σχέδια της Συμμαχίας για την άμυνα των χωρών της Βαλτικής.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το θέμα μπορεί να επιλυθεί μέχρι το τέλος της συνόδου κορυφής του Λονδίνου, είπε: «Δεν θα το υποσχεθώ, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Αλλά δεν είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει ένα σχέδιο για την υπεράσπιση των χωρών της Βαλτικής».

Μιλώντας μετά το πρωινό που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να έχει ισχυρή υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και έκανε λόγο για ένα «μεγάλο παράδοξο», το οποίο συνίσταται στο ότι ενώ κάποιοι αμφισβητούν τον διατλαντικό δεσμό, οι πολίτες υποστηρίζουν το ΝΑΤΟ.

«Είχαμε κακή ρητορική αλλά εξαιρετικά καλή ουσία», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είπε πως μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία που εμποδίζει η Τουρκία, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια λύση.

Η Τουρκία λέει ότι δεν θα εγκρίνει το αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μέχρι η Συμμαχία να προσφέρει μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη στην Άγκυρα στη μάχη της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ντούντα είπε επίσης ότι εξαρτάται από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να υποβάλει «συγκεκριμένες προτάσεις» για τη μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ, το οποίο, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο «βιώνει εγκεφαλικό θάνατο».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: