Χάος στην Ερυθρά Θάλασσα: Πανικός στις ναυτιλιακές εταιρείες από τη βύθιση του πρώτου πλοίου από τους Houthi – Οικολογική βόμβα το ναυάγιο

Κοινοποίηση:
μακ

Το Rubymar με σημαία Μπελίζ παρασύρθηκε προς τα βόρεια αφού χτυπήθηκε από έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο των Houthi στις 18 Φεβρουαρίου στο στενό Bab el-Mandeb, μια κρίσιμη πλωτή οδό που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν
Ένα πλοίο που δέχτηκε επίθεση από τους αντάρτες Houthi της Υεμένης βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς δεν κατάστη δυνατόν να αποτραπεί η ειρροή νερού, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, το πρώτο σκάφος που καταστράφηκε ολοσχερώς στο πλαίσιο της εκστρατείας τους για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Hamas στη Γάζα Λωρίδα.
Η βύθιση του Rubymar έρχεται καθώς η ναυτιλία μέσω της κρίσιμης πλωτής οδού για αποστολές ξηρού φορτίου και ενέργειας που μετακινούνται από την Ασία και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη έχει επηρεαστεί από τις επιθέσεις των Houthi.
Ήδη, πολλά πλοία έχουν απομακρυνθεί από το συγκεκριμένο δρομολόγιο.
Η βύθιση θα μπορούσε να προκαλέσε περαιτέρω παρακάμψεις και υψηλότερα ασφάλιστρα στα πλοία που ταξιδεύουν στην πλωτή οδό – ενδεχομένως να αυξήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό και να επηρεάσει τις αποστολές βοήθειας στην περιοχή.
Το Rubymar με σημαία Μπελίζ παρασύρθηκε προς τα βόρεια αφού χτυπήθηκε από έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο των Houthi στις 18 Φεβρουαρίου στο στενό Bab el-Mandeb, μια κρίσιμη θαλάσσια οδό που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, καθώς και ένας περιφερειακός στρατιωτικός αξιωματούχος, επιβεβαίωσαν ότι το πλοίο βυθίστηκε.
Το κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου του βρετανικού στρατού, το οποίο παρακολουθεί τις πλωτές οδούς της Μέσης Ανατολής, αναγνώρισε ξεχωριστά τη βύθιση του Rubymar το απόγευμα του Σαββάτου.
Ο υπεύθυνος της Rubymar που εδρεύει στη Βηρυτό δεν ήταν άμεσα προσβάσιμος για σχόλιο.Η ανακοίνωση

Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία υποστηρίζεται από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας από το 2015, είπε ότι το Rubymar βυθίστηκε αργά την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 καθώς κακοκαιρία  έπληξε την Ερυθρά Θάλασσα.
Το σκάφος είχε εγκαταλειφθεί για 12 ημέρες μετά την επίθεση, αν και είχαν γίνει σχέδια να προσπαθήσουν να ρυμουλκήσουν το πλοίο σε ασφαλές λιμάνι.
Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Houthi, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει ψευδώς ότι το πλοίο βυθίστηκε σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση, δεν αναγνώρισαν αμέσως τη βύθιση του πλοίου.
Ο στρατός των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο οικολογικής ζημιάς από το κατεστραμμένο πλοία.

Περιβαλλοντική καταστροφή

Η Κεντρική Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ προειδοποίησε προηγουμένως ότι το φορτίο λιπασμάτων του πλοίου, καθώς και η διαρροή καυσίμου από το πλοίο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικολογική ζημιά στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο Ahmed Awad Bin Mubarak,, ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, χαρακτήρισε τη βύθιση του πλοίου «μια άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική καταστροφή».
«Είναι μια νέα καταστροφή για τη χώρα μας και τον λαό μας», έγραψε στο X, πρώην Twitter. «Καθημερινά, πληρώνουμε για τις περιπέτειες της πολιτοφυλακής Houthi, που δεν σταμάτησαν να βυθίσουν την Υεμένη στην καταστροφή και τον εμφύλιο πόλεμο».
Οι Houthi ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Sanaa, από το 2014, εκδιώκοντας την κυβέρνηση.
Αντιμετωπίζουν έναν συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία από το 2015 σε μια αδιάκοπη σύγκρουση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. οποιδηποτε κτυπημα στο “κεφαλαιο” ειναι ευπρόσδεκτο…

  2. ΕΝΑ ΔΑΚΡΥ ΚΥΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΡΑΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ/ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ/ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ….ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΣΦΑΓΗ ΑΘΩΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ!!!

Comments are closed.