ΧΩΡΙΣ ΦΡΕΝΑ… Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας… Καταρρέει ανεξέλεγκτα η λίρα

Κοινοποίηση:
ΡΤΘΓΦΞΓΦΞΓ

Το πυρηνικό όπλο για την υπεράσπιση της λίρας, η γενναία αύξηση των επιτοκίων της περασμένης Πέμπτης, αποδείχθηκε άλλη μια «τρύπα στο νερό» – Σε νέο ιστορικό χαμηλό το τουρκικό νόμισμα 7,8 λίρες για ένα δολάριο – Σε τροχιά προς capital controls και κρίση πληρωμών ολοταχώς η τουρκική οικονομία

Χαρακτηριστικά κατάρρευσης παρουσιάζει η λίρα τα τελευταία λεπτά καθώς βυθίζεται εκ νέου αυτή την ώρα σπάζοντας αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά έναντι του αμερικανικού νομίσματος: η σχέση ανταλλαγής διαμορφώθηκε στις 7,8332 λίρες για ένα δολάριο, μια υποχώρηση στην αξία της που υπεραίνει το 2,25% από το πρωί.

Το εντυπωσιακό στη σημερινή κίνηση δεν είναι μόνο το μέγεθός της (κίνηση της τάξης του 2% θεωρούνται τεράστιες στις αγορές συναλλάγματος) αλλά κυρίως το ότι γίνεται ελάχιστα 24ωρα μετά τη μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της χώρας από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, μια κίνηση που αναμενόταν μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον να εκτονώσει τις πιέσεις το τουρκικό νόμισμα.

Η μείωση των επιτοκίων είχε τεράστιο πολιτικό κόστος και χτυπά ευθέως την αξιοπιστία του Ερντογάν ο οποίος υπόσχεται πάγια ότι θα μειώσει τα επιτόκια γιατί τα υψηλά επιτόκια προκαλούν… πληθωρισμό. Ήταν όμως αναπόφευχτη καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες η λίρα υποχωρούσε ιδιαίτερα έντονα.

Ωστόσο και αυτό το όπλο, που έγινε δεκτό με συγκρατημένη ικανοποίηση από τις αγορές την Πέμπτη, δε στάθηκε ικανό να σταματήσει το κύμα πωλήσεων της λίρας από τους Τούρκους πολίτες με το που άνοιξαν τα ανταλλακτήρια σήμερα στην Τουρκία. Είναι φανερό πλέον ότι η εμπιστοσύνη στο νόμισμά τους έχει εξαερωθεί και μόνος τρόπος να ανακοπεί το κύμα φυγής είναι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Η κεντρικη τράπεζα του Ερντογάν λύγισε

Λίγο πριν τις 3:00 οι αγωνιώδεις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να κρατήσει την ισοτιμία -για σήμερα τουλάχιστον – κάτω από το 7,8 με πωλήσεις δολαρίων έπεσαν στο κενό. Το κύμα πωλήσεων από Τούρκους πολίτες και διεθνείς επενδυτές υπερίσχυσε των παρεμβάσεων αλλά και των ανακοινώσεων της κεντρικής τράπεζας

Την Πέμπτη, η ανακοίνωση-έκπληξη της τουρκικής κεντρικής τράπεζας σταθεροποίησε τη λίρα και η σχέση ανταλλαγής της με το δολάριο υποχώρησε (βελτιώθηκε) από τις 7,7 λίρες στις 7,55. Όμως αυτό κράτησε πολύ λίγο καθώς αμέσως η σχέση ανταλλαγής της λίρας άρχισε να σκαρφαλώνει και η αξία της να βυθίζεται.

Από το πρωί σήμερα η σχέση ανταλλαγής έκανε άλμα από το 7,65 στο νέο ιστορικό ρεκόρ του 7,8332. Η κεντρική τράπεζα με νέες πωλήσεις (δανεικών) δολαρίων την επανέφερε πέριξ του 7,8, αλλά η τάση είναι σαφής και ζοφερή για το τουρκικό νόμισμα.

Τα τουρκικά μέσα τηρούν σιγήν ιχθύος για τα παρεπόμενα της αύξησης του επιτοκίου και τη σημερινή κατάρρευση της λίρας.

Τον τελευταίο χρόνο η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Απλά κλέβει από παντού και πουλάει στα μαύρα.
    Αν όλα ήταν κανονικά θα είχε πατωσει εδώ και καιρό.

  2. Ρε ……ελατε στα ισα σας, εδω φτιαχνει ντρον υποβρύχια αυτοκινητα οπλα καραβια και εσείς λετε οτι η οικονομια του παει στο διαλο ; μονο μ@λακας δεν ειναι ο μεμετης, εναν τέτοιο ηθελε η Ελλάδα, οχι Κουληδες Μουληδες και χαλασμενους ντενεκεδες, αλλα τετοιοι μαλ@κες που ειμαστε αυτοι μας αξιζουν να εχουμε

Leave a Response