ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕ 500 ΤΡΑΚΤΕΡ “ΕΠΝΙΞΑΝ” ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ! “ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ, Η ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ! ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ!” ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑ ΠΩΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥΣ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
ΜΑΔΡΙΤΗ

«Ο αγροτικός κόσμος πεθαίνει»: Το κίνημα διαμαρτυρίας των Ισπανών αγροτών έφθασε σήμερα στο κέντρο της Μαδρίτης όπου τεράστιες αυτοκινητοπομπές τρακτέρ με τους οδηγούς τους διαδήλωσαν κατά της αβεβαιότητας στον τομέα όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Χιλιάδες αγρότες από όλη την Ισπανία κατέβηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης σε μια συναυλία από κόρνες, κουδούνια αγελάδων και τύμπανα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Συνδικάτων (Union de Uniones) αλλά και ομάδων αγροτών, που κινητοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανάμεσά τους, 500 κατάφεραν να φθάσουν στο κέντρο της πόλης πάνω σε τρακτέρ σύμφωνα με τη νομαρχία. Συντεταγμένοι σε πέντε φάλαγγες από περίπου εκατό οχήματα η κάθε μια, έφθασαν στο υπουργείο Γεωργίας πίσω από πανό που έγραφαν: «ο αγροτικός κόσμος πεθαίνει» ή «χωρίς την ύπαιθρο, η πόλη δεν τρώει».

Αποκορύφωμα ενός κινήματος οργής που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες, στον απόηχο διαδηλώσεων που οργανώθηκαν κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, η διαδήλωση αυτή οδήγησε σε πολλά μποτιλιαρίσματα και προκάλεσε κάποιες εντάσεις με τις δυνάμεις της τάξης.

 «Να ακουστούμε»

«Αυτό που θέλουμε, είναι να ακουστούμε, είναι οι αρχές να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χοσέ Ιγνάθιο Ρόχο, 58 ετών, που ήρθε να διαδηλώσει από το Μπούργος (βόρεια) κατά των τιμών «που δεν μας επιτρέπουν να ζήσουμε» και μιας «γραφειοκρατίας» την οποία χαρακτηρίζει υπερβολική.

«Εγώ εργάζομαι 14 ώρες τη μέρα. Και όταν τελειώνω τη μέρα μου στο χωράφι, υπάρχουν πάντα χαρτιά που με περιμένουν», λέει, ιδιοκτήτης ενός αγροκτήματος 3.300 στρεμμάτων όπου καλλιεργούνται σιτηρά και εκτρέφονται ζώα.

Τη σκυτάλη παίρνει ο Μπερναρντίνο Ερνάντεθ, που ήρθε να διαδηλώσει με ένα πανό όπου γράφει: «Η γραφειοκρατία καταστρέφει την εκμετάλλευσή μου». «Όλα για τη διοίκηση. Θα χρειαζόμουν έναν άνθρωπο με πλήρες ωράριο, είναι αδύνατο», λέει ο 70χρονος αγρότης.

Ιδιοκτήτης μιας έκτασης 400 στρεμμάτων κοντά στην Κουένκα (κέντρο), αυτός ο αμπελουργός απασχολούσε κατά το παρελθόν τρεις υπαλλήλους. «Σήμερα έχω μόνο έναν, λόγω της μείωσης της τιμής του σταφυλιού… Δουλεύω, αλλά χάνω χρήματα» εξηγεί.

Ερωτηθείς στη δημόσια τηλεόραση, ο εθνικός συντονιστής της Union de Uniones, Λουίς Κορτές, κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για «απλοποίηση» των διοικητικών διαδικασιών και να προστατεύσει τους αγρότες, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να «πουλάνε με ζημιά».

Χρειάζεται ένας καλύτερος «έλεγχος των εισαγωγών», είπε ο συνδικαλιστής ηγέτης, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον αθέμιτο ανταγωνισμό από προϊόντα εισαγόμενα από μη ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να «υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς” για το περιβάλλον “όπως εκείνοι που επιβάλλονται στους Ισπανούς αγρότες», επέμεινε.

Εκτός από τη διαδήλωση στη Μαδρίτη, πολλές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Ισπανία, κυρίως στη Μούρθια (νοτιοανατολικά), την Παλένθια (βόρεια) και τη Μάλαγα (νότια), έπειτα από κάλεσμα αυτή τη φορά τριών επαγγελματικών οργανώσεων που εκπροσωπούν τον τομέα: της Asaja, της COAG και της UPA.

«Κατοπτρικά μέτρα»

Σε μια ανακοίνωση, ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας διαβεβαίωσε ότι είναι «πλήρως εμπλεκόμενος» προκειμένου να «φέρει απαντήσεις στις ανησυχίες των αγροτών», υπενθυμίζοντας ότι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο μέτρων υποστήριξης στον τομέα έπειτα από συνάντηση με τα συνδικάτα.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε εξάλλου εκ νέου τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την εφαρμογή «κατοπτρικών μέτρων», ενός μηχανισμού που προβλέπει ότι τα εισαγόμενα προϊόντα πρέπει να τηρούν τους ίδιους κανόνες που απαιτούνται για τους Ευρωπαίους γεωργούς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. θυμασαι στιγκα σε ενα διαδικτυακο λαιβ οταν σε ρωτησε ακροατης τι καλο εχουμε δει απο ε.ε. του εφερες ως παραδειγμα τους ισπανους αγροτες τασσομενος ευθεως υπερ της ε.ε;;

  2. Εγώ πάντως, πραγματικά δεν έχω καταλάβει τι γίνεται ακριβώς στο πρωτογενή τομέα.. και εξηγούμαι, βλέπουμε διαδηλώσεις και στην Γερμανία και στην Γαλλία επίσης καθώς γενικότερα στην γηραιά ήπειρο πάσχουν από προβλήματα. Οι δικοί μας εδώ, ενώ ξεκίνησαν ορθώς και με την συμπαράσταση και της κοινωνίας επίσης για να διαδηλωσουν και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, υποχωρούν πάλι πίσω στην επαρχία όπου λέει από εκεί πλέον θα συντονίζουν τις επόμενες ενέργειες τους. Εμένα πιο πολύ μου φαίνεται σαν να περιμένουν τι θα κάνουν οι άλλοι,ας βγάλουν τα κάστανα και να πέσουν κορμιά και έπειτα βλέπουμε και εμείς τι θα κάνουμε. Για το μοναδικό πράγμα που είμαι σίγουρος πάντως εάν και δεν είμαι αρμόδιος μειτε γνωρίζω και πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως τομέας είναι ότι και από τα παλαιότερα χρόνια και αγώνες που είχαμε δει πώς ούτε λύσεις δόθηκαν ουσιαστικά και ΣΙΓΟΥΡΑ ως αγροτικός τομέας της Ελλάδας ΔΕΝ είναι τα ίδια που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι τους από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Σίγουρα είναι δυσανάλογα και δεν μπορούμε να τα ταυτισουμε και
    να τα λογισουμε σαν ίδια ως χώρα με την υπόλοιπη Ευρώπη.

  3. Ουρε 80 εκατομμυρια σπανιολοι 500 τρακτερια? Αδερφοποιηθηκαμε στην..αυτοκτονια! Και γαμω τους αγωνιστες αμα λαχει!

  4. Εδω εγινε θεατρο.Ουτε στο μικρο δαχτυλακι τους δεν τους φτανουν.Οχι ομως για τους αγροτες που δεν τα παιρνουν απο την πισω πορτα και που δουλευουν σαν σκυλια και κοιταζουν την οικογενεια τους,αλλα για τους θεατρινους που τρωνε απο την πισω πορτα αυτα που τους δινουν για να τα τρωνε σε μπουζουκια και σκυλαδικα.Αυτοι βγηκαν στο Συνταγμα για να μας πασαρουν το θεατρο του παραλογου.Ποσο για ηλιθιους μας εχουν !!!

  5. Έλληνες αγρότες ακούτε;
    Διαβάζετε;;;;;;
    Νιώθετε;;;;;;;;

  6. Βλέπετε στα βίντεο…. Έγινε οτι ακριβώς έγινε και εδώ με τους αγρότες που κατέβηκαν μπροστά στη βουλή……….

Comments are closed.