ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΟΛΕΘΡΟΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ – ΤΡΙΤΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ (BINTEO-ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
kabul-ekriksi

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν καταδικάζουν την επίθεση στο αεροδρόμιο – Φταίει η παρουσία ξένων δυνάμεων, δηλώνει ένας εκπρόσωπός τους

Οι Ταλιμπάν «καταδικάζουν κατηγορηματικά» τις φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε ένας εκπρόσωπός τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έγιναν σε μια ζώνη, την ευθύνη για την οποία έχει ο αμερικανικός στρατός.
«Το Ισλαμικό Εμιράτο καταδικάζει κατηγορηματικά τις βομβιστικές επιθέσεις που στοχοθέτησαν πολίτες στο αεροδρόμιο», έγραψε στο Twitter ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ. «Η έκρηξη έγινε σε μια ζώνη όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια», πρόσθεσε.
Άλλο στέλεχος των Ταλιμπάν, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk, είπε ότι η επίθεση στο αεροδρόμιο ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια που θα πρέπει να καταδικαστεί από όλον τον κόσμο. Υποστήριξε επίσης ότι για το γεγονός αυτό ευθύνεται η παρουσία ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

«Μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο αεροδρόμιο και φύγουν οι ξένες δυνάμεις, δεν θα έχουμε πια τέτοιες επιθέσεις. Εξαιτίας της παρουσίας ξένων δυνάμεων σημειώνονται τέτοιες επιθέσεις», υποστήριξε ο Αμπντούλ Καχάρ Μπάλχι, που είναι μέλος της πολιτιστικής επιτροπής των Ταλιμπάν.

 

Σκληρές εικόνες μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία από το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά τις εκρήξεις που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους. Την πρώτη έκρηξη προκάλεσε βομβιστής αυτοκτονίας, ενώ η δεύτερη έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο. Αναφορές και για τρίτη έκρηξη.

 

Μέχρι στιγμής υπάρχουν πληροφορίες για 40 νεκρούς ανάμεσά τους και παιδιά και τουλάχιστον 120 τραυματίες, που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Ωστόσο ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Σε βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας διακρίνονται πτώματα, αιμόφυρτοι τραυματίες, παιδιά που κλαίνε, άνθρωποι που ουρλιάζουν. 

 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία επικαλείται πληροφορίες από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Καμπούλ, τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες είναι νεκροί.

Ο Μοχάμαντ Νάεμ, εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν είπε στο Sputnik ότι το ισλαμικό κίνημα δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις και δεν αποκλείει την εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους.

 

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ συγκαταλέγεται στους τραυματίες, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν πριν από λίγο φόβους για περαιτέρω επιθέσεις στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

ΗΠΑ: Το ISIS πίσω από την επίθεση
Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ευθύνεται για την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με μια πηγή. Μια δεύτερη, αμερικανική κυβερνητική πηγή, που γνωρίζει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ότι μολονότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά ακόμη το θέμα, η επίθεση αυτή φέρει «τη σφραγίδα» της δράσης του ISIS-K.

Σημειώνεται ότι Βρετανός Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι αποκάλυψε σήμερα ότι υπάρχουν «πάρα πολύ αξιόπιστες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ένοπλοι σχεδιάζουν επίθεση με στόχο τους συγκεντρωμένους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν», συμβουλεύοντας τους πολίτες να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response