Φώφη Γεννηματά: Η μεγάλη και πολυετής μάχη με τον καρκίνο και ο σκληρός αγώνας των τελευταίων ημερών

Κοινοποίηση:
fofi-gennimata2

Όσοι γνώριζαν την 56χρονη πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μιλούσαν πάντοτε για έναν άνθρωπο που παρά τις αντιξοότητες της ζωής, δεν το έβαζε εύκολα κάτω και κυρίως δεν έκρυψε ποτέ την ασθένειά της.

«Δεν μου αρέσει το κρυφτούλι. Πρέπει να σπάσουμε τα ταμπού γύρω από το θέμα του καρκίνου. Όλες οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας και κυρίως να παίρνουμε θάρρος η μια από την άλλη. Καμία δεν είναι μόνο και δεν πρέπει να είναι μόνη. Το μήνυμά μου είναι ότι η ζωή δεν σταματά, δεν είσαι λιγότερο γυναίκα, μη δειλιάσεις, πάλεψέ το, μπορείς να νικήσεις». Αυτό έκανε και η ίδια, το πάλεψε μέχρι τέλος…

Φώφη Γεννηματά: «Ένιωσα πολλές φορές τη ζωή χάνεται κάτω απ’ τα πόδια μου»

«Πολλές φορές στη ζωή μου ένιωσα να χάνεται η γη κάτω απ’ τα πόδια μου, συνήθιζε να λέει. Στα 20 μου αρρώστησε η μητέρα μου. Τότε της έδιναν δύο χρόνια ζωής. Δεν πίστευα ότι συνέβαινε σε εμάς αυτό. Έδωσε μεγάλη μάχη και έζησε δέκα χρόνια. Ήμασταν πολύ δεμένοι και όσες δυσκολίες και αν περάσαμε, δεν σταματήσαμε να κάνουμε σχέδια για το μέλλον» είχε πει.

«Πηγαίναμε για τις χημειοθεραπείες στο “Μεταξά”, βλέπαμε με τις ώρες τη θάλασσα μπροστά μας και σχεδιάζαμε το επόμενο ταξίδι στη Σύμη. Έμαθα πολλά από το κουράγιο της και την αισιοδοξία της. Προσπαθώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και να βάζω στόχους. Αγωνίστηκα δέκα χρόνια για να αποκτήσω την πρώτη μου κόρη και τελικά σήμερα είμαι μητέρα τριών παιδιών. Όταν αρρώστησα, η μικρή μου ήταν δύο χρονών και δεν μπορούσα να αντέξω την ιδέα ότι δεν θα ήμουν δίπλα της. Οκτώ χρόνια μετά, μίλησα μαζί της, Δεν το βάζω εύκολα κάτω».

Πέθανε στην ίδια ηλικία με τους γονείς της
Η ίδια είχε μιλήσει αρκετές φορές δημόσια για τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο, καθώς εκτός από τη μητέρα της έχασε και τον λαοφιλή πατέρα της Γιώργο Γεννηματά από την ίδια αρρώστια μέσα σε έξι μήνες. Πολλοί έλεγαν πως εάν ζούσε ο πολύπειρος πολιτικός, θα ήταν ο διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Κι εκείνος πέθανε σχεδόν την ίδια ηλικία με τη Φώφη Γεννηματά, ήταν 55 ετών, το 1994. Ίδια ηλικία είναι και η σύζυγός του Κάκια, 54 ετών.

Η ίδια η Φώφη Γεννηματά είχε πει σχετικά σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» και την Ελεονώρα Μελέτη πέρυσι: «Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Παλεύαμε όλοι… Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους δύο ανθρώπους. Ήταν μαζί από 14 χρόνων. Ήταν μια ζωή μαζί, ο ένας για τον άλλον… Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στον μαστό. Ήταν περίπου ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Το έκρυβαν οι γυναίκες, δεν μιλούσαν. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ, ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε, να συνεχίσουμε με αγώνα, με προσπάθεια γιατί ποτέ δεν ξεφεύγεις πράγματι από αυτήν την ιστορία αλλά δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα, έχεις δικαιώματα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις (…) Πολύ περισσότερο από πριν (…)» είπε.

«Δεν νιώσαμε ότι είχαμε άρρωστο άνθρωπο στο σπίτι»
Και συνέχισε: «Δεν νιώσαμε ποτέ στο σπίτι ότι είχαμε έναν άρρωστο άνθρωπο. Η μητέρα μου είχε μια δίψα για τη ζωή που μας τη μετέδωσε. Χόρευε μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμη και όταν της ήταν πολύ δύσκολο. Κανένας όμως δεν καταλάβαινε πόσο δύσκολο της ήταν. Όλα αυτά είναι πράγματα που εμένα με έχουν στιγματίσει, αυτό που είμαι σήμερα είναι γιατί έχω ζήσει αυτές τις στιγμές…

Για τον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά είχε πει: «Ήταν εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά για εμένα γιατί δεν είχα αποκτήσει τα δικά μου παιδιά. Όταν έχεις δικά σου παιδιά είναι πιο εύκολο να προχωρήσεις. Βυθίζεσαι. Είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο και την οργή που φέρνει για την απώλεια, ιδιαίτερα όταν είναι τόσο βίαιη, τόσο άδικη, τόσο νέοι και οι δύο».

Όπως σημείωνε, «για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα». Όσο κι αν το περίμεναν οι άνθρωποι που γνώριζαν την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σοκαρίστηκαν από την είδηση του χαμού της.

Ο διορισμός στην τράπεζα και η πρόωρη συνταξιοδότηση

Η Φωτεινή Φώφη είχε γεννηθεί στις 17 Νοεμβρίου 1964 στους Αμπελόκηπους. Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα. Σε ηλικία 51 ετών ήταν ήδη πρόωρα συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, ωστόσο η σύνταξη αυτή είχε ανασταλεί καθώς είχε την ιδιότητα του βουλευτή.

Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας, η εταιρεία του οποίου το 1994 ανέλαβε από την Κτηματολόγιο Α.Ε. να υλοποιήσει το για πρώτη φορά συντασσόμενο ελληνικό κτηματολόγιο. Παντρεύτηκαν όταν η Φώφη ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιό.

Η πολυκύμαντη πολιτική καριέρα
Η πολιτική της καριέρα ήταν πολυκύμαντη. Την περίοδο 1982-87 συμμετείχε στη φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ, το 2000, εξελέγη Βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής. Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, όπου και ανέλαβε Υπερνομάρχης.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ. Παρέμεινε έως τις 19 Μαΐου 2012. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη Βουλευτής Β΄ Αθηνών, θέση στην οποία παραμένει και σήμερα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, επανεξελέγη στη Β’ Αθηνών. Στις εκλογές του 2019, επανεξελέγη Βουλευτής, στην περιφέρεια Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής. Το 2002 εξελέγη Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2006. Την περίοδο 2003-07 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Το 2007 παραιτήθηκε από την θέση της προέδρου της Υπερνομαρχίας, για να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, με απόφαση του Αρείου Πάγου που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, η Γεννηματά αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία λόγω κωλύματος, καθώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές κατά την προβλεπόμενη διάρκεια της θητείας της.

Μετά τις εκλογές του 2009, επιλέχθηκε από τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για τη θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Οκτωβρίου 2009. Παρέμεινε έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Παρέμεινε έως τις 11 Νοεμβρίου 2011 όπου ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών. Στις 27 Μαρτίου 2012, παραιτήθηκε από το αξίωμα της Υπουργού, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, για να αναλάβει Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Με τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013 της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για το αξίωμα της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Η ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ

Τον Ιούνιο του 2015, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στις 30 Αυγούστου 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. Το καλοκαίρι του 2017, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος.

Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Νικητής αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το όνομα του Κινήματος Αλλαγής και η ίδια ανέλαβε την ηγεσία του. Στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές θα ήταν και πάλι υποψήφια για το ανώτατο αξίωμα του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο η κατάσταση της υγείας την ανάγκασε να αποσυρθεί από την κούρσα και εισήχθη στο νοσοκομείο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. αν εκανε το φαιζερ επιδυνωθηκε η κατασταση της..κ εφυγε τοσο γρηγορα

Comments are closed.