Φονικοί καύσωνες από Μάιο έως Σεπτέμβρη: Το σενάριο που τρομάζει τους μετεωρολόγους

Κοινοποίηση:
kauswnas_paralia

Από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η χώρα έχει μπει σε κλοιό καύσωνα, με θερμοκρασίες που τοπικά άγγιξαν ακόμη και τους 44 βαθμούς. Εκτός από τον παρατεταμένο καύσωνα και τις ανησυχητικές προβλέψεις για την εβδομάδα που διανύουμε, ο έμπειρος μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας εξηγεί στο ThessToday.gr ένα σενάριο της κλιματικής αλλαγής που ενδεχομένως να επηρεάσει ολοκληρωτικά την καθημερινότητα τα επόμενα χρόνια: φονικοί καύσωνες από τον Μάιο.

«Η κλιματική αλλαγή σαφώς έχει επηρεάσει ακόμη και τη χώρα μας και τα επόμενα χρόνια ενδέχεται ο καύσωνας να ξεκινάει από τον Μάιο και να διατηρείται μέχρι τον Σεπτέμβριο. Θα αυξηθεί δηλαδή η διάρκεια και δεν θα παρατηρούμε καύσωνες με υψηλές θερμοκρασίες μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», τονίζει ο κ. Σιούτας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να δούμε ακόμη και υψηλότερες τιμές στον υδράργυρο της χώρας, ξεπερνώντας ακόμη και τους 45 βαθμούς. «Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο και όπως είναι φυσικό και την Ελλάδα. Δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να έχουμε μεγάλους καύσωνες, με υψηλές τιμές στη θερμοκρασία και μεγάλης διάρκειας», πρόσθεσε ο έμπειρος μετεωρολόγος.

Μέχρι την Πέμπτη ο φονικός καύσωνας στη Θεσσαλονίκη

Οι προβλέψεις του μετεωρολογικού συστήματος του Μιχάλη Σιούτα «δείχνουν» ότι ο φονικός καύσωνας θα διατηρηθεί στη Θεσσαλονίκη μέχρι και την Πέμπτη 5 Αυγούστου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Ερωτηθείς για το αν οι παρατεταμένοι καύσωνες το καλοκαίρι προμηνύουν και εκτεταμένη βαρυχειμωνιά, ο Μιχάλης Σιούτας επεσήμανε ότι «οι χειμώνες γενικώς μικραίνουν σε διάρκεια λόγω της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να γίνουν ακόμη σφοδρότεροι. Δηλαδή, δεν αποκλείεται φέτος τον χειμώνα να παρατηρήσουμε ακόμη πιο έντονα κύματα ψύχους με μικρότερη όμως διάρκεια».

Ο «ιστορικός καύσωνας» και οι αιτίες

Ο παρατεταμένος καύσωνας προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μέχρι την Παρασκευή 6 Αυγούστου, σε μία από τις πιο έντονες θερμές εισβολές των τελευταίων ετών, που κάνει τους μετεωρολόγους να μιλούν ήδη για «ιστορικό καύσωνα» και για φαινόμενο από τα πλέον έντονα και ισχυρά μέσα στην προηγούμενη 35ετία.

Ήδη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με το οποίο προειδοποιεί πως «οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα και στα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη». Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου, η αιτία του έντονου και παρατεταμένου κύματος καύσωνα εντοπίζεται στην κίνηση του αεροχειμάρρου, ενός ισχυρού ρεύματος αέρα που βρίσκεται σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

 1. Μην βάζετε ιδέα στου Μωϋσή το κεφάλι γιατί με την φόρα που πήρε αυτός βλέπω να μας μπολιάζει και με φρέον 🤪🤓

 2. Περιπου τα ιδια ελεγε και για τον “Κοροιδοιο”! Μας προετοιμαζει! Και με την σειρα μου, σας προετοιμαζω κι’ εγω! Στο μεταξυ, παιζει και το μεταναστευτικο, δεδομενου οτι στα επομενα χρονια, η Ευρωπη αναμενει παραπανω απο 1 δις μεταναστες, απο Ασια και Αφρικη!

  ● Μπιλ Γκέιτς: «Η κλιματική αλλαγή θα είναι πολύ χειρότερη από την πανδημία»!
  ● Μπιλ Γκέιτς: Μια κλιματική καταστροφή μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή!
  ● Μπιλ Γκέιτς: Αν δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, τα μεταναστευτικά κύματα θα αυξηθούν τρομακτικά!
  ● Μπιλ Γκέιτς ο «προφήτης» του κακού – Μετά τον κορωνοϊό αναπτύσει θεωρίες για την βιοτρομοκρατία και την κλιματική αλλαγή!

 3. ΕΝΩ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΜΑΡΤΙΟ ΜΕΧΡΙ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΟΠΩΣ ΠΕΡΣΙ ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ

Leave a Response