Φοιτητική κατοικία: «Τσουχτερά» τα νοίκια λόγω… Airbnb! Πού κυμαίνονται οι τιμές ανά περιοχή;

Κοινοποίηση:
1

 

 

Στην Αττική, η εξεύρεση φοιτητικής στέγης, όπως τονίζουν άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, αποτελεί «βραχνά» για γονείς και φοιτητές, καθώς, εξαιτίας ακριβώς του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα ενοίκια έχουν πάρει… φωτιά.


Την τελευταία πενταετία, σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, οι τιμές των ακινήτων προς μίσθωση έχουν αυξηθεί κατά 20% συνολικά, ενώ σε σχέση με το 2018 στην Αττική τα ακίνητα παρουσιάζουν αυξήσεις από 10%-15% στις περισσότερες περιοχές, ειδικότερα όπου υπάρχει έντονα το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σε περιοχές όπως Κουκάκι, Ζωγράφου, Καισαριανή, Μετς και Κολωνάκι τα σπίτια είναι δυσεύρετα, αλλά και αν εντοπιστούν, τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα… τσουχτερά, ενώ περιοχές που παλαιότερα τα σπίτια είχαν προσιτό ενοίκιο, όπως το Αιγάλεω, πλέον δεν μπορείς να βρεις σπίτι φθηνότερο από 240-250 ευρώ.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη φέτος είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ λειτουργούν και ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, όπου το ενοίκιο φτάνει τα 500 ευρώ το δωμάτιο, με όλα τα έξοδα καλυμμένα.

Η έλλειψη διαμερισμάτων στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, τονίζουν οι άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, και οι υψηλές τιμές, οδηγούν τους φοιτητές να αναζητήσουν στέγη στους περιφερειακούς δήμους, δίνοντας βαρύτητα στην κατασκευή του σπιτιού, τη θέρμανση και τις αστικές συγκοινωνίες.

Το ίδιο δύσκολο για να βρουν στέγη οι φοιτητές είναι και στις πόλεις της ελληνικής περιφέρειας που φιλοξενούν σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, όπου υπάρχει και επάρκεια σε σπίτια, αλλά και τα ενοίκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σε πόλεις όπως Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ρόδος, Ξάνθη, Βόλος και Κοζάνη τα σπίτια είναι λίγα και για το λόγο αυτό τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, λένε οι ειδικοί. Αντίθετα, σε Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη οι φοιτητές θα βρουν πιο εύκολα σπίτια και σε καλύτερη τιμή -ακόμα και σε σπίτια που είναι ποιοτικά αναβαθμισμένα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Κι ο κάθε παπάρας που έχει ένα διαμέρισμα 5*5 χειρότερο από τρωγλη ,το νοικιάζει σαν να είναι η βίλα του Ιόλα.Μπουρδελαααα

  2. ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ… Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΚΟΥΤΣΑ ΣΤΡΑΒΑ ΚΑΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙ. ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΤΑ ΚΑΦΕ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΜΕ ΡΕΜΠΕΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ??? ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΠΙΤΙ.

  3. 500 ευρώ η γκαρσονιέρα στο κέντρο; 1.7 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη; Μισθός εάν είσαι τυχερός και δουλεύεις 700 ευρώ καθαρά το μήνα και με τέτοιες τιμές; Καρτέλ όλη η Ελλάδα και μετά αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε γίνει το Ελ Ντοράντο των τοκογλύφων. Αφού και μεταξύ μας πηδιόμαστε ελληνάρες μου.

Leave a Response