Φαγούρα: Οι ερευνητές έχουν την εξήγηση – Δεν τη φαντάζεστε

Κοινοποίηση:
ΔΒΔΦΒΔ

Τι θα μπορούσε να προκαλεί τη συχνή φαγούρα; Μια νεότερη μελέτη φέρνει την επιστημονική κοινότητα ένα βήμα πιο κοντά στη λύση αυτού του μυστηρίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ένα κοινό βακτήριο του δέρματος, ο Staphylococcus aureus, θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσα τον κνησμό δρώντας στα νευρικά κύτταρα. Η συγκεκριμένη διαπίστωση θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο επίμονος κνησμός συνοδεύει συχνά δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα.

Στα πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το βακτήριο S. aureus ενίσχυε τη φαγούρα. Πιο συγκεκριμένα, εντόπισαν ένα συγκεκριμένο βακτηριακό ένζυμο που ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην πήξη του αίματος, προκαλώντας έτσι το αίσθημα της φαγούρας. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι η χορήγηση ενός υπάρχοντος φαρμάκου κατά της πήξης στα ποντίκια σταμάτησε τον κνησμό.
Περαιτέρω δοκιμές σε ανθρώπινα κύτταρα οδήγησαν την ερευνητική ομάδα στο συμπέρασμα ότι αυτό το φάρμακο κατά των κνησμών θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό συστατικό για την ανάπτυξη κρέμας κατά των κνησμών.

«Εντοπίσαμε έναν εντελώς νέο μηχανισμό πίσω από τη φαγούρα – το βακτήριο S. aureus, το οποίο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε ασθενή με τη χρόνια πάθηση της ατοπικής δερματίτιδας. Αποδεικνύουμε, έτσι, ότι η φαγούρα μπορεί να προκληθεί από το ίδιο το μικρόβιο», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Isaac Chiu, αναπληρωτής καθηγητής ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Blavatnik του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: