Υψηλή αρτηριακή πίεση: Αυτά είναι τα συμπτώματα στα μάτια που χρειάζονται προσοχή

Κοινοποίηση:
ρττ

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως τις περισσότερες φορές έχει ύπουλα συμπτώματα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην δίνουν τη δέουσα σημασία.

Να σημειωθεί πως αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές.

Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από τη ροή του αίματος (πόσο αίμα στέλνει η καρδιά μας σε κάθε συστολή) και από την αντίσταση που προβάλουν τα αγγεία μας στη ροή αυτή.

Εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά μας πρέπει να εργαστεί δυνατότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα μας με αποτέλεσμα να κουράζεται.

Η κακή κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος (αποτελείται από την καρδιά, τις φλέβες, τις αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία) ελλοχεύει κινδύνους για σειρά προβλημάτων υγείας, από εμφράγματα μέχρι εγκεφαλικά, τα οποία δεν έχουν συμπτώματα πριν την εκδήλωσή τους.

Η πίεση και τα συμπτώματα στα μάτια

Σύμφωνα με τον δρ Sally Ameen, η υψηλή πίεση μπορεί να φανεί από τα μάτια του ασθενή. «Η κατάσταση της υγείας των ματιών εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πόσο υψηλή ή αρρύθμιστη είναι η αρτηριακή πίεση», είπε στην Express.

Όπως είπε, η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει συμπτώματα τα οποία σχετίζονται με τα μάτια.

Ο γιατρός προτρέπει τους ανθρώπους που υποψιάζονται ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση να διαπιστώσουν αν έχουν τα παρακάτω συμπτώματα:

Θολή όραση
Ερυθρότητα στα μάτια
Δυσφορία ή πόνος στα μάτια
Αν βιώνετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, «πρέπει να δείτε οπωσδήποτε τον οφθαλμίατρό σας και να κάνετε μια πλήρη εξέταση των ματιών σας, συμπεριλαμβανομένου του βυθού του ματιού και του αμφιβληστροειδούς χιτώνα» συνέστησε ο δρ Ameen.

«Είναι σημαντικό ο ασθενής να ελέγχει την υψηλή αρτηριακή πίεση για να προλάβει την καταστροφική ζημιά στα μάτια του. Όσο αυξάνεται η πίεση έρχονται αλλαγές στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Αρχικά υπάρχει πίεση στα αιμοφόρα αγγεία και στη συνέχεια μπορεί να επέλθει ο θάνατος των ιστών», αναφέρει ο δρ Ameen. Μάλιστα, υποστηρίζει πως μπορεί να επέλθει ακόμα και τύφλωση εξαιτίας της μεγάλης πίεσης στα αγγεία του ματιού.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τα μάτια είναι τα “παράθυρα του σώματος” και οποιαδήποτε ζημιά τους συμβεί μπορεί να δείχνει πως ευθύνονται άλλα μέρη του σώματος. Οπότε ο ασθενής πρέπει να ζητά ιατρική βοήθεια αν είναι αρρύθμιστη η αρτηριακή πίεση» σημειώνει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: