Υπέρταση: Προσοχή, ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξάνουν την πίεσή σας

Κοινοποίηση:
Senior woman at the doctor

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι πολλοί υπερτασικοί λαμβάνουν φάρμακα που αυξάνουν την πίεσή τους και φυσιολογικά θα έπρεπε να αποφεύγουν. Ποια είναι τα φάρμακα αυτά.


Ένας στους πέντε ενήλικες με υπέρταση λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να  ανεβάζουν την πίεση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα μιας νέας μελέτης. Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τα ευρήματα αυτά ανησυχητικά, δεδομένου ότι η πλειονότητα των υπερτασικών δυσκολεύονται να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεσή τους.

«Σημαντικό ποσοστό ενηλίκων δεν επιτυγχάνουν τους στόχους της ρύθμισης της αρτηριακής πιέσεως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. John Vitarello, εσωτερικός παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Βοστώνης. «Η λήψη φαρμάκων για άλλες αιτίες μπορεί να αποτελεί συμβάλλοντα παράγοντα στην ελλιπή ρύθμιση».

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 27.559 άνδρες και γυναίκες, που αφορούσαν την περίοδο 2009-2018. Το 49% από αυτούς είχαν υπέρταση. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 55 έτη. Οι ερευνητές εξέτασαν αν λάμβαναν φάρμακα που σχετίζονται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και φυσιολογικά αντενδείκνυνται για τους πάσχοντες από υπέρταση.

Με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν ότι το συνολικώς 19% των ασθενών χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα από αυτά τα φάρμακα. Μάλιστα, το 4% είπαν ότι λαμβάνουν πολλά. Σχεδόν το 24% των γυναικών με υπέρταση ανέφεραν χρήση αυτών των μη ενδεικνυόμενων φαρμάκων. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν 14%. Η χρήση των φαρμάκων αυτών από τους υπερτασικούς ασθενείς ήταν σχεδόν παρόμοια σε όλες οι ηλικίες. Ειδικότερα, τα λάμβανε:

Το 19% των ασθενών ηλικίας άνω των 65 ετών
Το 18% των ατόμων ηλικίας κάτω των 65 ετών
Ποια φάρμακα αντενδείκνυνται στους υπερτασικούς
Η χρήση αυτών των φαρμάκων είναι πολύ επικίνδυνη, προειδοποίησε ο Dr. Vitarello. «Γνωρίζουμε ότι ορισμένα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση και στην υγεία της καρδιάς», είπε. «Η υπέρταση οδηγεί σε καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό και άλλες επιπλοκές. Ξέρουμε επίσης ότι ακόμα και οι μικρές αυξήσεις της μπορεί να έχουν καρδιαγγειακές επιπτώσεις. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η πολυφαρμακία (η λήψη πολλαπλών φαρμάκων από ένα άτομο) δυστυχώς είναι πολύ συχνή στους ασθενείς αυτούς».

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα μη ενδεικνυόμενα φάρμακα που λάμβαναν συχνότερα οι ασθενείς με υπέρταση ήταν:

Αντικαταθλιπτικά. Τα λάμβανε το 9% των ασθενών.
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (π.χ. ιβουπροφαίνη, ναπροξένη). Τα λάμβανε το 7% των ασθενών
Στεροειδή από το στόμα (κορτιζόνη). Τα λάμβανε το 2% των σθενών.
Άλλα φάρμακα που αναφέρθηκαν αλλά επίσης προκαλούν αύξηση στην αρτηριακή πίεση ήταν ορισμένα αντιψυχωτικά και μη συνταγογραφούμενα αποσυμφορητικά.

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει για τους ασθενείς με υπέρταση να ενημερώνουν τακτικά τον καρδιολόγο τους για όλα τα φάρμακα που λαμβάνουν, τόνισε ο Dr. Vitarello. Απαραίτητο είναι ακόμα να τον ενημερώνουν πριν αρχίσουν τη λήψη κάποιου φαρμάκου. Αυτό ισχύει και για τα μη συνταγογραφούμενα, αλλά και για τα διατροφικά συμπληρώματα και τα βότανα.

Η νέα μελέτη θα παρουσιασθεί στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC). Το συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά 15-17 Μαΐου 2021. Τα ευρήματα μελετών που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: