Τώρα ξεκινούν όλα: Iνστιτούτο ”βλέπει” στρατιωτική σύγκρουση Ισραήλ-Ρωσίας-Ιράν στη Συρία!

Κοινοποίηση:
iran_israel_war

Η κατάσταση στη Συρία έχει “θερμανθεί” ξανά επικίνδυνα με αφορμή την πρόσφατη ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε ιρανικές αποθήκες, αναφέρουν ρωσικά ινστιτούτα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για πιθανή στρατιωτική εμπλοκή ανάμεσα σε Τελ Αβιβ και Μόσχα σε συμβατικό επίπεδο βέβαια.

“Η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει μια άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ. Τι θα μπορούσε να αποδείξει όμως για τη χώρα μας η απόφαση να δεχθεί Ιρανούς σε ρωσική αεροπορική βάση στην μακρινή συριακή έρημο;

Όπως γνωρίζετε, στη Μέση Ανατολή υπάρχουν δύο ασυμβίβαστοι εχθροί, το Ιράν και το Ισραήλ. Οι δύο χώρες έχουν σχέσεις που ισορροπούν στο χείλος ενός συμβατικού πολέμου.

Το ζήτημα βέβαια είναι παλιό και πολύπλευρο, αλλά το πιο επικίνδυνο στην όλη υπόθεση είναι η εμπλοκή των ΗΠΑ στο πλευρό του Τελ Αβίβ, ενώ ταυτόχρονα η Τεχεράνη υποστηρίζει τη Δαμασκό. Με λίγα λόγια η Συρία έχει μετατραπεί σε έδαφος συγκρούσεων επικίνδυνων πανίσχυρων παικτών”, αναφέρει Ρώσος αναλυτής.

Το Ιράν ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Συρία και σκοπεύει να φτάσει στη Μεσόγειο Θάλασσα σιδηροδρομικώς μέσω ιρανικών και συριακών περιοχών.

Πέρυσι, έγινε γνωστό ότι το λιμάνι της Λατάκειας ανέλαβε ιρανική εταιρεία, ενώ αναφέρθηκε ότι στο μέλλον το ιρανικό πολεμικό ναυτικό θα ελλιμενίζει τα πλοία του στο συριακό λιμάνι Banias. Παρεμπιπτόντως, το Ιράν θα είναι πολύ κοντά στις ρωσικές βάσεις Ταρτούς και Hmeimim κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία στο Ισραήλ.

“Περιττό να πούμε ότι τα ιρανικά σχέδια μπορούν να αποσταθεροποιήσουν δραματικά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Το Τελ Αβίβ χωρίς να κρύβεται, ξεκίνησε να εξουδετερώνει συστηματικά την ιρανική παρουσία στην Συρία με ένα νέο σχέδιο.

Η ισραηλινή αεροπορία βομβαρδίζει κάθε στρατιωτική υποδομή του Ιράν στη Συρία χωρίς να έχουμε ρωσική αντίδραση.

Πολιτικοί επιστήμονες και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες τείνουν να πιστέψουν ότι η παθητικότητα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, σχετίζεται με την απροθυμία της Μόσχας να επικοινωνήσει απευθείας με το Τελ Αβίβ.

Ναι, η Ρωσία είναι μια πυρηνική δύναμη, αλλά ένας πόλεμος με το Ισραήλ με συμβατικά όπλα σε ένα τόσο μακρινό θέατρο επιχειρήσεων σήμερα θα είναι μια εξαιρετικά ατυχής ιδέα. Το Κρεμλίνο επιτρέπει μέχρι τώρα σε Ισραηλινούς και Ιρανούς να τακτοποιούν τις διενέξεις μόνοι τους.

Όμωςπροφανώς, ώρα κάτι έχει αλλάξει.

Πρόσφατα,η ισραηλινή πολεμική αεροπορία (IDF) εκτόξευσε αεροπορικές επιθέσεις όχι μόνο κατά μήκος των κατεχόμενων υψωμάτων του Γκολάν, αλλά και στο κέντρο, ακόμη και στο βόρειο τμήμα της Συρίας, την πόλη του Χαλεπίου.

Οι πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις κατέστρεψαν ιρανικές στρατιωτικές αποθήκες. Οι παρατηρητές επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη αυτή τη φορά πέταξαν μέσω της Ιορδανίας και Ιράκ, αποφεύγοντας τα συριακά πυραυλικά συστήματα S-300.

Δεν ήταν δυνατή η αεροπορική δράση του Ισραήλ ούτε από το νότο, ούτε από δυτικά, διότι και στις δύο περιπτώσεις τα ισραηλινά αεροσκάφη θα ανακαλύπτονταν αμέσως από τα ρωσικά ραντάρ.

Το μήκος της διαδρομής μέσω του εναέριου χώρου της Ιορδανίας και του Ιράκ και μετά μέσω της συριακής ερήμου στο Χαλέπι και αντιστρόφως, υπερβαίνει τη μέγιστη δυνατή ακτίνα δράσης της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Κρεμλίνο παρείχε στην Τεχεράνη την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim για τις ανάγκες της. Τότε οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δεν θα τολμούσε να ξεκινήσει αεροπορικές επιθέσεις στην βάση Khmeimim.

Έτσι, η Μόσχα αναμένει να σώσει τόσο τα ιρανικά στρατιωτικά φορτία όσο και τις ζωές των μελών του ιρανικού στρατού, αλλά τώρα όλα άλλαξαν και η κατάσταση εκτραχύνθηκε επικύνδυνα”, συνεχίζει ο ίδιος.

Αυτό ισχύει και πιθανώς το Τελ Αβίβ δεν νομίζουμε ότι επιθυμεί μια στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ρωσία. Αλλά η συνέχεια και ο τύπος των ιρανικών όπλων που θα μεταφερθούν μελλοντικά, ενδεχομένως να αλλάξουν τα δεδομένα.

“Η Μόσχα δεν ενήργησε αρκετά λογικά και επέτρεψε στους περιφερειακούς ηγέτες της περιοχής να προχωρήσουν πέρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον Νετανιάχου. Ο στρατός του οποίου κάνει ότι θέλει στη Συρία, και μερικές φορές αυτό δημιουργεί ένταση στις σχέσεις μας με τους Συμμάχους.

Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουμε καλά ότι το Τελ Αβίβ έχει το ελεύθερο να επιτεθεί σχεδόν σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία που έχουν να κάνουν με την Τεχεράνη.

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σχεδόν σε κάθε σημείο της δυτικής Συρίας χωρίς συνέπειες. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα αντιαεροπορικά αμυντικά μας συστήματα ελέγχουν πολύ καλά αυτήν την περιοχή.

Όλα εξηγούνται πολύ απλά εδώ, θα αρχίσουμε να αναχαιτίζουμε τους Ισραηλινούς, διότι θα υπάρξουν περισσότερα προβλήματα.

Εκτός από τον Νετανιάχου, θα έχουμε σοβαρές δυσκολίες και με τους Αμερικανούς, οι οποίοι φαίνεται να θεωρούνται ως ο κύριος σύμμαχος του εβραϊκού κράτους.

Η πιθανότητα οι Ισραηλινοί να θέλουν να διακόψουν πάση θυσία την μεταφορά ιρανικού εξοπλισμού ή όπλων στην Khmeimim είναι πολύ μεγάλη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Νετανιάχου θα στείλει άμεσα τα F-16 του να βομβαρδίσουν τους Ρώσους. Δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτή ως κατάλληλη δράση μετά από μια τέτοια απόφαση. Όχι, υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολυάριθμα ισραηλινά drone, για αυτήν την δουλειά και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε”, δηλώνει ο Ρώσος ειδικός Zaur Karaev.

Ρωσία, Ισραήλ, Ιράν και ΗΠΑ έχουν μπλέξει σοβαρά στην Συρία, μιας και τα συμφέροντα τους είναι απλά τεράστια. Η περίπτωση μιας παγκόσμιας διένεξης με αφορμή την χώρα αυτή ίσως να είναι πιο πιθανή τώρα από ποτέ, και για αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι που αφορούν γεωπολιτικά, ενεργειακά, και στρατιωτικά σχέδια για την Συρία τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν από όλους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. τι ποσοστο δινει το χ να το παιξουμε;

Comments are closed.