Τσαϊκόφσκι σου λέμε, Πούτιν καταλαβαίνεις!

Κοινοποίηση:
ΠΟΥΤΙΝ

Λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η Δύση διακόπτει τους δεσμούς με Ρώσους καλλιτέχνες και ιδρύματα που είναι γνωστό ότι υποστήριζαν τον Πούτιν στο παρελθόν. Παραστάσεις, εκθέσεις ακυρώνονται, Ρώσοι καλλιτέχνες αντικαθίστανται από συναδέλφους από άλλες εθνικότητες. Οι ειδικοί λένε, «Αυτό είναι ένα «κατάφωρο ζήτημα», εγκυμονεί τον κίνδυνο πολιτιστικού ρατσισμού» και ότι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κοινής κύρωσης θα ήταν αρνητικό.

Στην ταινία του Καναδού σκηνοθέτη Xavier Dolan «Laurence Anyways», ο ήρωάς μας μιλάει για τον συμπαθή των Ναζί Louis-Ferdinand Céline στη διάλεξή του στο πανεπιστήμιο. Ο Γάλλος συγγραφέας εγκαταστάθηκε στη Δανία μετά την ήττα της Γερμανίας, κρίθηκε ένοχος ερήμην το 1950 και αργότερα του δόθηκε χάρη. Στη συνέχεια ρωτά τους μαθητές του: «Είναι αρκετή η δύναμη ενός συγγραφέα στη λογοτεχνία για να δικαιολογήσει τη θυματοποιητική του συμπεριφορά;».
Επί του παρόντος, τα δυτικά πολιτιστικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα έχουν πιθανώς μπει σε παρόμοια αμφισβήτηση μέσα τους. Από τη μια, εκπληκτικά ταλαντούχοι καλλιτέχνες και καθιερωμένοι θεσμοί, από την άλλη, το δράμα στην Ουκρανία. Ο πόλεμος ενός μήνα που ξεκίνησε από τους Ρώσους εναντίον της Ουκρανίας άφησε την τέχνη και τη λογοτεχνία στη μέση της σύγκρουσης. Ενώ τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα δημοσιεύουν μηνύματα αλληλεγγύης με την Ουκρανία, διακόπτουν τους δεσμούς τους με Ρώσους καλλιτέχνες, ειδικά εκείνους που έχουν υποστηρίξει τον Πούτιν και τις πολιτικές του στο παρελθόν. Ακυρώνονται παραστάσεις, εκθέσεις. Οι Ρώσοι καλλιτέχνες αντικαθίστανται από συναδέλφους από άλλες εθνικότητες.

 

Τροφοδοτώντας τη διαμάχη η πρόσφατη απόλυση του Valery Gergiev, μαέστρου της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Μονάχου. Η απόφαση ελήφθη αφού δεν καταδίκασε τη Ρωσία μέσα στο 24ωρο που του δόθηκε. Ο ιδιοφυής μαέστρος απομακρύνθηκε από την τιμητική προεδρία του Διεθνούς Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και ο μουσικός διευθυντής των φεστιβάλ Verbier και Lucerne. Η περιοδεία του με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης ακυρώθηκε επίσης.

Ένα άλλο όνομα που ήταν γνωστό ότι είχε στενούς δεσμούς με τον Πούτιν ήταν η τραγουδίστρια της όπερας Anna Netrebko. Ενώ η παγκοσμίου φήμης σοπράνο ετοιμαζόταν για το «Turandot» του Πουτσίνι, το όνομά της αφαιρέθηκε από την παράσταση από το Metropolitan Opera House της Νέας Υόρκης. Αν και η Νετρέμπκο καταδίκασε τον πόλεμο, αρνήθηκε να κάνει δήλωση κατά του Πούτιν. Μετά τα γεγονότα, η καλλιτέχνης αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από την καριέρα της. Ο Peter Gelb, Γενικός Διευθυντής της The Met Opera, ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεργαστούν με τη Netrebko, αλλά και με άλλους Ρώσους καλλιτέχνες και ιδρύματα που υποστηρίζουν τον Πούτιν μέχρι να τελειώσει η ουκρανική κατοχή.

Ο Τσαϊκόφσκι αφαιρέθηκε από το ρεπερτόριο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ζάγκρεμπ, ενώ ακυρώθηκαν οι συναυλίες του πιανίστα Ντένις Ματσούεφ στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και οι παραστάσεις του Ρωσικού Κρατικού Μπαλέτου της Σιβηρίας στην Αγγλία. Το Πανεπιστήμιο του Milan-Bicocca στην Ιταλία αφαίρεσε τη διάλεξη του Ντοστογιέφσκι από το πρόγραμμά του. Ωστόσο, όταν οι αντιδράσεις αυξήθηκαν, εγκατέλειψε αυτή την απόφαση.

Ο συγγραφέας κλασικής μουσικής Serhan Bali έγραψε στο Twitter τις ημέρες της απόλυσης του Gergiev: «Πήγε για ύπνο με τον ισχυρότερο άντρα της χώρας της. Τώρα αυτό το άτομο είναι άρρωστο. Ο Γκέργκιεφ υποφέρει από αυτό» σχολίασε και αυτή η δήλωση προκάλεσε μεγάλη αναταραχή. Όταν συναντηθήκαμε μαζί του, ο Μπαλί, ο οποίος θύμισε εκείνη τη συζήτηση και ξεκίνησε την ομιλία λέγοντας «Είναι θέμα μαχαιριού»: «Νόμιζα ότι βρήκα την απόφαση δικαιολογημένη. Ωστόσο, έκανα μια δέουσα επιμέλεια. Όσοι ασχολούνται ήδη με την κλασική μουσική δεν εξεπλάγησαν από τη μεταχείριση στην οποία υποβλήθηκε ο μαέστρος».

«Οι αφορισμοί συνεχίζονται»

Σύμφωνα με τον Μπαλί, αυτή η αντίδραση από τη Δύση δεν είναι απροσδόκητη: «Φυσικά, η Δύση ενεργεί με δυτικά αντανακλαστικά. Βλέπει την εισβολή στην Ουκρανία ως επίθεση εναντίον του. Και προσπαθεί με κάποιο τρόπο να απαντήσει σε αυτή την επίθεση. Ωστόσο, πρέπει να πω το εξής για το περιστατικό Gergiev. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τον μαέστρο είναι προέκταση της αντίδρασης κατά του Πούτιν… Ναι, ένας μαέστρος ορχήστρας του ιδιοφυούς επιπέδου πριν από εμάς κέρδισε τόση δύναμη μόνο επειδή βρισκόταν σε επαφή με ισχυρούς ανθρώπους, κάτι που τον έκανε νούμερο ένα στόχο. Η σοπράνο Anna Netrebko ανακοίνωσε επίσης ότι κάνει ένα διάλειμμα από την καριέρα μου όταν ακυρώθηκαν οι αρραβώνες της. Από την άλλη, ο μαέστρος και βιολιστής Βλαντιμίρ Σπιβάκοφ, ο οποίος δεν είναι υπέρ του Πούτιν, υπέγραψε επίσης δήλωση καταδίκης της εισβολής στην Ουκρανία. Αν πάει στη Δύση, όλες οι πόρτες του ανοίγουν».
Ο Μπαλί, ο οποίος είναι μέλος της κριτικής επιτροπής στον οργανισμό International Classical Music Awards που ονομάζεται ICMA, εξήγησε ότι είχαν παρόμοια συζήτηση μεταξύ τους πρόσφατα: «Έχουμε δύο μέλη από τη Ρωσία. Η μία είναι ιδιωτική εταιρεία εκπομπής, η άλλη είναι ο Ορφέας, κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός. Ανεστάλαμε μόνο την ένταξη του Ορφέα επειδή η αντίδραση ήταν ενάντια στον Πούτιν». Ο Μπαλί πιστεύει ότι ο «αφορισμός» θα συνεχιστεί στον κόσμο της τέχνης, αλλά η αντίδραση στο δυτικό κοινό θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ιστορικός τέχνης Fırat Arapoğlu: «Δεν αποτελεί διάκριση η απαίτηση για απομάκρυνση των καλλιτεχνών από τις εκδηλώσεις;»

Ο ιστορικός τέχνης και κριτικός Fırat Arapoğlu επισημαίνει ότι πολλά ονόματα από τον κόσμο της τέχνης έχουν ζητήσει από τη Ρωσία να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Μπιενάλε της Βενετίας και η documenta. «Αυτό σημαίνει περιορισμό της παρουσίας της Ρωσίας σε διεθνείς πολιτιστικές πλατφόρμες», είπε ο Arapoğlu: «Λοιπόν, μπορεί ο ρωσικός πολιτισμός στο σύνολό του να θεωρηθεί ως πιθανό εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας; Δεν είναι διάκριση η απαίτηση να απομακρυνθούν οι καλλιτέχνες από τις εκδηλώσεις; Σε αυτή την περίπτωση, πώς θα αξιολογηθεί ότι η Έλενα Κοβάλσκαγια ασκεί κριτική στη ρωσική κατοχή και παραιτείται από τη θέση της διευθύντριας του θεάτρου Meyerhold στη Μόσχα; Μια κοινή πολιτιστική κύρωση σε Ρώσους καλλιτέχνες είναι απαράδεκτη».

Το μποϊκοτάρισμα των Ρώσων καλλιτεχνών θα είχε κάποια σχέση με το Κρεμλίνο; Πώς καταλήγει να κάνει διακρίσεις σε βάρος των καλλιτεχνών; Ο Arapoğlu απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις ως εξής: «Οι διακρίσεις κατά των Ρώσων καλλιτεχνών θα οδηγήσει μόνο σε αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος της τέχνης, που δεν μπόρεσε να οργανώσει μια τόσο ισχυρή και κοινή αντίθεση σε άλλες εκδηλώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, δεν έχει και οι δύο τη δύναμη να δώσει την ίδια αντίδραση σε κάθε εκδήλωση και πόσο κοντά είναι σε ένα πολιτιστικό ρατσισμός. Το να απειλούν καλλιτέχνες να χάσουν τη δουλειά τους μπορεί να εξηγηθεί μόνο με τον Μακαρθισμό και η στόχευση των καλλιτεχνών προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε την αντιπολεμική ρητορική ονομάτων όπως ο σκηνοθέτης του θεάτρου Lev Dodin στη Ρωσία. Το πρόβλημα δεν είναι με τους Ρώσους, αλλά με τις πολιτικές του Πούτιν».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: