Τσίπρας: “Με τις υγείες σας” – Ο διάλογος με δημοσιογράφο για τον λογαριασμό ρεύματος

Κοινοποίηση:
δφβδφ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους “φουσκωμένους” λογαριασμούς ρεύματος, έχοντας μάλιστα έναν χαρακτηριστικό διάλογο με έναν από τους παρουσιαστές της εκπομπής.
“Η κυβέρνηση καταρχάς έχει αφήσει αυτή την αισχροκέρδεια ανέγγιχτη και ανεξέλεγκτη εννιά μήνες τώρα. Εγώ από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μιλάω για την ανάγκη ουσιαστικών μέτρων για να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας. Και ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα είναι παροδικό. Αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι εδώ δεν έχουμε μονάχα την αύξηση της πραγματικής τιμής του φυσικού αερίου  και τα στρατηγικά λάθη της κυβέρνησης που προσέδεσαν το ενεργειακό μας μίγμα στο εισαγόμενο φυσικό αέριο: αναφέρομαι στην απολιγνιτοποίηση, στο χαμηλό ρυθμό επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στρατηγικά λάθη. Την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ την ώρα της ενεργειακής κρίσης.

Αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση του Σεπτέμβρη, που εμείς του λέγαμε «πάρε μέτρα», χωρίς να το ανακοινώσει ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ. Και έχει βάλει τη ΔΕΗ σήμερα να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας. Διότι στόχος της ΔΕΗ πια είναι να έχει υψηλή τιμή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου για να μοιράζει κέρδη στους μετόχους. Αυτός είναι ο στόχος της” ” είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τότε, ακολούθησε ο εξής διάλογος με τον Νίκο Ρογκάκο:

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Έχει κάνει μεγάλες εκπτώσεις η ΔΕΗ, κύριε Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μη με προκαλείτε, κύριε Ρογκάκο, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Μα είναι δυνατό να το λέτε αυτό; Σας έχει έρθει λογαριασμός;

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Μου ήρθε, ναι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με τις υγείες σας! Πόσο σας ήρθε;

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Μου ήρθε ο «Έναντι» 270 και μου ήρθε «Εκκαθαριστικός» 500 ευρώ και εγώ μπορώ ενδεχομένως να αντεπεξέλθω σε αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το ξέρω, και εγώ μπορώ. Και εγώ μπορώ που μου ήρθε 800 και 1.900 ευρώ.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Γιατί τόσα πολλά; Προφανώς και για θέρμανση που χρησιμοποιούσατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλήθεια είναι αυτό. Αλλά δεν είμαι ο μόνος που χρησιμοποιώ για θέρμανση ηλεκτρική ενέργεια. Εγώ μπορώ να τα πληρώσω, αλλά σε όλους τους πολίτες και σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, έχει έρθει τρεις φορές πάνω. Όλος αυτός ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργεί το Χρηματιστήριο ενέργειας από όπου όλες οι εταιρείες, κυρίως όμως η ΔΕΗ που είναι πρωταγωνίστρια, βγάζουν υπερκέρδη, τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη, εκατομμυρίων – δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν ήταν όμως ο μοναδικός διάλογος με τον δημοσιογράφο που προκάλεσε αίσθηση.  Ερωτηθείς για το αν έχει κάνει τίποτα θετικό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας απάντησε “του αρέσουν τα ντολμαδάκια”.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Θέλω να μου πείτε αν πάμε να βρούμε τη μεσαία τάξη. Ο κ. Τσακαλώτος έχει παραδεχτεί, και εσείς βεβαίως με παρρησία, ότι έπρεπε να λάβουμε κάποια μέτρα.

Εγώ θέλω να μου πείτε κάτι. Πείτε μου ένα θετικό αυτής της κυβέρνησης και προσωπικό ένα θετικό του πρωθυπουργού. Εάν υπάρχει κάτι θετικό που έχει κάνει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θετικό του πρωθυπουργού; Του αρέσουν τα ντολμαδάκια!

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι να σας πω τώρα, με συγχωρείτε.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Στην οικονομία, όμως.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δηλαδή με ρωτάτε για να πω ένα θετικό για έναν πρωθυπουργό ο οποίος τούτη την ώρα έχει φέρει και την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία σε μια κατάσταση που δεν ήταν ούτε στα μνημόνια.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Δηλαδή, η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι θετικό, κύριε Πρόεδρε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, βεβαίως με τα δικά μας τα λεφτά. Αλήθεια είναι, με ξένα κόλλυβα έκανε καλή δουλειά εκεί. Αφήσαμε τα Ταμεία γεμάτα, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να μπορεί η οικονομία να αντέξει, είχε 13 συνεχόμενα τρίμηνα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ήρθε και -στη μείωση που είχαμε ήδη κάνει εμείς- πρόσθεσε κι άλλο λίγο και είπε «εγώ τα έκανα, δεν τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Εν τοιαύτη περιπτώσει, εγώ δεν είμαι από αυτούς που δεν θα αναγνωρίσω ότι όταν κάποια πράγματα έχουν συνέχεια στην πολιτική ζωή του τόπου, είναι θετικά. Εγώ έχω αναγνωρίσει, έχω βγει και έχω πει για παράδειγμα η συνέχεια της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είναι θετικό πράγμα. Όπου βάλαμε τις βάσεις και ήρθε ο επόμενος υπουργός και έχει… γιατί χρειάζεται και λίγος χρόνος για να γίνει το έργο κατανοητό στους πολίτες.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Αυτό δεν είναι στα θετικά του πρωθυπουργού, κύριε Πρόεδρε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν είμαι από αυτούς που θα πω ότι είναι όλα μαύρα, αλλά είμαι από αυτούς που θα πω βλέποντας τι γίνεται γύρω μας στην ελληνική κοινωνία, ότι ο κόσμος περνάει χειρότερα από τις δύσκολες στιγμές του μνημονίου. Αυτό μου λένε όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που βγαίνω και τους συναντώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι. Διότι μια από τις πρώτες επιλογές της κυβέρνησης ήταν να αφαιρέσει όλες τις ρυθμίσεις που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ευνοϊκές για τους εργαζόμενους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. AΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΕΛΙΚΑ

  2. Άντε γαμήσου καριόλη. Οταν βγει ο Κασιδιάρης δεν θα έχεις να τα πληρώσεις.

Comments are closed.