Τρόμος στη Γερμανία: Το «μανιφέστο» που ανέβασε στο Ίντερνετ ο δράστης και η επίθεση σε ζωντανή σύνδεση

Κοινοποίηση:
germania-epithesi-sunagogi-2-2100

Ο δράστης της επίθεσης με στόχο συναγωγή στο Χάλε, στη νοτιοανατολική Γερμανία, μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο πριν τη διαπράξει αντισημιτικό «μανιφέστο», ανέφεραν το ειδικευμένο ινστιτούτο παρακολούθησης της τρομοκρατικής δραστηριότητας στο διαδίκτυο SITE Intelligence Group και η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η διευθύντρια του SITE, η Ρίτα Κατς, ανέφερε μέσω Twitter ότι το έγγραφο «μοιάζει να δημιουργήθηκε πριν από μία εβδομάδα, την 1η Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με την ίδια, περιέχει «φωτογραφίες των όπλων και των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν» στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένων «αυτοσχέδιων όπλων», ενώ κάνει λόγο για τον σκοπό του δράστη «να σκοτώσει όσο περισσότερους μη λευκούς ήταν δυνατόν, κατά προτίμηση Εβραίους».

Η Die Welt ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το κείμενο, έκτασης περίπου δέκα σελίδων, συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα, αναφέρεται ρητώς στο σχέδιο του δράστη να επιτεθεί στη συναγωγή της Χάλε την ημέρα της εβραϊκής γιορτής του Γιομ Κιπούρ και να επιβιώσει.

Twitch: Περίπου 2.200 χρήστες είδαν πλάνα της επίθεσης

Η διαδικτυακή πλατφόρμα Twitch, μέσω της οποίας μεταδόθηκε απευθείας η επίθεση, ανέφερε πως περίπου 2.200 χρήστες είδαν τα πλάνα από την τραγωδία που προκάλεσε ο δράστης.

«Μια εγγραφή της μετάδοσης, αρχείο που δημιουργήθηκε αυτόματα βάσει των ρυθμίσεων του λογαριασμού του δράστη, θεάθηκε από περίπου 2.200 ανθρώπους τα 30 λεπτά που μεσολάβησαν, ώσπου το βίντεο καταγγέλθηκε και διαγράφηκε από το Twitch», ανέφερε η δημοφιλής πλατφόρμα βιντεοπαιγνιδιών μέσω Twitter.

Η αρχική απευθείας μετάδοση της επίθεσης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, διήρκεσε 35 λεπτά και την παρακολούθησαν απευθείας περίπου 5 χρήστες της πλατφόρμας, συμπλήρωσε το Twitch.

Η πλατφόρμα έχει «πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι συμπεριφορών μίσους και αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά κάθε πράξη βίας. Εργαστήκαμε με συναίσθηση του επείγοντος για τη διαγραφή αυτού του περιεχομένου και θα διαγράψουμε οριστικά κάθε λογαριασμό συνδρομητή που θα διαπιστώσουμε ότι αναρτά ή αναπαράγει περιεχόμενο [που συνδέεται] με αυτή τη φρικιαστική πράξη«, πρόσθεσε το Twitch.

Ορισμένες από τις χειρότερες αντισημιτικές επιθέσεις σε δυτικές χώρες

Η επίθεση αυτή προστέθηκε σε σειρά παρόμοιων εναντίον ισραηλιτικών κοινοτήτων σε δυτικά Κράτη. Ακολουθεί ένας κατάλογος με ορισμένες από τις σοβαρότερες.

Απρίλιος 2019: Την τελευταία ημέρα της εβραϊκής γιορτής του Πάσχα, μια γυναίκα πέφτει νεκρή και άλλοι τρεις τραυματίζονται σε επίθεση ενόπλου εναντίον συναγωγής στην πόλη Πάουεϊ της νότιας Καλιφόρνιας. Ο δράστης — νεαρός λευκός — δικάζεται το τρέχον διάστημα.

Οκτώβριος 2018: Ακροδεξιός εξτρεμιστής πυροβολεί και σκοτώνει 11 ανθρώπους μέσα στη συναγωγή Δένδρο της Ζωής στην πόλη Πίτσμπεργκ της Πενσιλβάνιας. Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση εναντίον της ισραηλιτικής κοινότητας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Μάιος 2014: Ένας ισλαμιστής από τη Γαλλία ανοίγει πυρ εναντίον ανθρώπων μέσα στο Εβραϊκό Μουσείο του Βελγίου στις Βρυξέλλες και σκοτώνει τέσσερις εξ αυτών. Η δίκη του άρχισε στη βελγική πρωτεύουσα στις αρχές της χρονιάς.

Απρίλιος 2014: Ένας αντισημίτης ανοίγει πυρ και σκοτώνει τρεις ανθρώπους σε κέντρο της ισραηλιτικής κοινότητας και σε εβραϊκό οίκο ευγηρίας στην Όβερλαντ Παρκ του Κάνσας. Κανένα από τα θύματα πάντως δεν ήταν θρησκευόμενος Εβραίος.

Μάρτιος 2012: Γάλλος με καταγωγή από την Αλγερία δολοφονεί τρία παιδιά κι έναν δάσκαλο μπροστά σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη, στη νότια Γαλλία. Μερικές ημέρες νωρίτερα, είχε σκοτώσει τρεις στρατιωτικούς στην κοντινή πόλη Μοντομπάν. Ο δράστης πέφτει νεκρός σε επιχείρηση της αστυνομίας.

Φεβρουάριος 1970: Επτά άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε εμπρησμό σε εβραϊκό οίκο ευγηρίας στο Μόναχο. Ο δράστης ή οι δράστες δεν θα βρεθούν ποτέ. Το 2017, οι γερμανικές ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές βάζουν εντέλει τον φάκελο της υπόθεσης στο αρχείο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: