Τρόμος στην Παπούα Νεα Γουινέα: Κατολίσθηση-γίγας σάρωσε χωριά – Φόβοι για εκατόμβη νεκρών

Κοινοποίηση:
guinea

Μια τεράστια κατολίσθηση πιστεύεται ότι σκότωσε πολλούς ανθρώπους αφού έπληξε έξι απομακρυσμένα χωριά στην Παπούα Νέα Γουινέα, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι και ανθρωπιστικές υπηρεσίες. Η κατολίσθηση έθαψε περισσότερα από 100 σπίτια αφού έπληξε τα ξημερώματα τα υψίπεδα της Ένγκα, βόρεια του νησιωτικού έθνους στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό.

Δεν είναι αμέσως σαφές πόσοι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια και δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα θύματα. Ο κυβερνήτης της Ένγκα Πίτερ Ιπάτας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν μια «φυσική καταστροφή χωρίς προηγούμενο».

Ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέας Γουινέας Τζέιμς Μαράπε δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έστειλε αξιωματούχους στην περιοχή της κατολίσθησης για να «ξεκινήσουν εργασίες ανακούφισης, ανάκτηση σορών και ανακατασκευή υποδομών». «Θα δημοσιοποιήσω περαιτέρω πληροφορίες καθώς είμαι πλήρως ενημερωμένος για το μέγεθος των καταστροφών και των απωλειών ζωών», ανέφερε σε δήλωση.

Εικόνες στο διαδίκτυο δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να σκαρφαλώνουν σε πεσμένους ογκόλιθους για να ερευνήσουν τις ζημιές από την κατολίσθηση. Πολλά σπίτια φάνηκαν να έχουν καταρρεύσει, ενώ δέντρα ξεριζώθηκαν. Οι διασώστες δυσκολεύονται να περάσουν μέσα από τα συντρίμμια, αναφέρουν αναφορές.

Άνθρωποι ακούγονται να κλαίνε και να φωνάζουν σε ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης του Facebook Kindupan Kambii από το χωριό Kaokalam στο Ένγκα. «Υπάρχουν αναφορές για νεκρούς και πολλαπλά θύματα, αλλά οι ακριβείς αριθμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη», δήλωσε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού της Παπούα Νέας Γουινέας.

Πρόσθεσε ότι μια ομάδα έκτακτης ανάγκης που αποτελείται από αξιωματούχους του γραφείου του επαρχιακού κυβερνήτη, της αστυνομίας, των αμυντικών δυνάμεων και των τοπικών ΜΚΟ έχει αναπτυχθεί στο σημείο. Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση CARE είπε στο BBC ότι «αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε αξιολόγηση της κατάστασης» για το περιστατικό. Το Enga απέχει περισσότερα από 600 χιλιόμετρα οδικώς από την πρωτεύουσα της χώρας, το Πορτ Μόρεσμπι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: