Τραγικός θάνατος 2χρονου κοριτσιού από ιό που προσβάλλει περιστέρια: Ο πέμπτος θάνατος στον κόσμο

Κοινοποίηση:
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ένα μικρό κορίτσι πέθανε αφού κόλλησε έναν σπάνιο ιό που συνήθως προσβάλλει μόνο τα περιστέρια: Πρόκειται για το μόλις πέμπτο άτομο που έχει γίνει γνωστό πως πέθανε από την ασθένεια.

Το 2χρονο κορίτσι – του οποίου η ταυτότητα δεν έχει δημοσιοποιηθεί – μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Prince of Wales στο Randwick της Νέας Νότιας Ουαλίας, μετά από τρεις εβδομάδες αδιαθεσίας με συπτώματα όπως ναυτία, εμετό και ορισμένα ακόμη που θυμίζουν κρυολόγημα.

Μόλις έξι μήνες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, είχε ολοκληρώσει τον δεύτερο γύρο χημειοθεραπείας για την αντιμετώπιση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας.

Η κατάστασή της συνέχισε να επιδεινώνεται και σε διάστημα τεσσάρων ημερών εμφάνισε σύνδρομο επιληψίας σχετιζόμενο με εμπύρετη λοίμωξη (FIRES) και άρχισε να εμφανίζει επιληπτικές κρίσεις.

Οι γιατροί προχώρησαν σε πληθώρα εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένης μαγνητικής τομογραφίας (MRI), διαγνωστικά τεστ αυτοάνοσων και γενετικών ανωμαλιών, καθώς κι εξετάσεις αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) που έλεγξαν για βακτηριακά, μυκητιασικά, ιογενή ή μυκοβακτηριακά παθογόνα, οι οποίες δεν έδειξαν τίποτα ανησυχητικό.

Οι γιατροί δεν εντόπισαν τίποτα που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις για τον λόγο για τον οποίο η υγεία του παιδιού δεν βελτιωνόταν. Μάλιστα το πρήξιμο στον εγκέφαλο δεν υποχωρούσε παρόλο που της χορηγήθηκε ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, που περιελάμβανε αντιικά, αντιβιοτικά και φάρμακα, για να καταπολεμήσει τις επιληπτικές κρίσεις. Το κοριτσάκι κατέληξε 27 ημέρες, αφότου εισήχθη στο νοσοκομείο.

Μετά τον θάνατο του παιδιού, έγιναν εξετάσεις, για να εξακριβωθεί από τι έχασε τη ζωή του και αυτές αποκάλυψαν πως νοσούσε από μια νόσο που προσβάλει τα πτηνά, την APMV-1, η οποία προκαλεί τη νόσο του Νιούκαστλ.

Πρόκειται για μια άκρως μεταδοτική νόσο που επηρεάζει πουλιά και πτηνά, συνήθως περιστέρια. Οι γιατροί, τώρα, υποστηρίζουν πως η μικρή πέθανε από το πρήξιμο του εγκέφαλου, που προκαλεί η προαναφερθείσα νόσος, η οποία άρχισε από τη μύτη ή το στόμα της όταν ήρθε σε επαφή με μολυσμένα περιττώματα περιστεριού ή εκκρίσεις από μολυσμένο περιστέρι.

Η πρώτη περίπτωση του APMV-1 στους ανθρώπους εμφανίστηκε στην Αυστραλία το 1942. Έκτοτε έχουν καταγραφεί 485 σε όλο τον κόσμο, με περισσότερες από τις μισές να παρουσιάζονται στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ πριν από τον θάνατο του κοριτσιού είχαν καταγραφεί άλλοι τέσσερις θάνατοι σε Ολλανδία, ΗΠΑ, Κίνα και Γαλλία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: