“…Το τεράστιο αυτό ευλογημένο έργο του μεγάλου Εθναποστόλου το φθόνησαν έμποροι Εβραίοι της Ηπείρου”. Το τραγικό τέλος του Κοσμά του Αιτωλού

Κοινοποίηση:
kosmas_o_aitolos-makeleio

Διαβάζουμε από το απόσπασμα prostiniki.gr, για το τέλος του Πατροκοσμά.

“…Όμως το τεράστιο αυτό ευλογημένο έργο του μεγάλου Εθναποστόλου το φθόνησαν έμποροι Εβραίοι της Ηπείρου. Επειδή θίγονταν τα οικονομικά τους συμφέροντα –διότι ο Άγιος δεν ανεχόταν να γίνεται το παζάρι ημέρα Κυριακή και το είχε μεταθέσει Σάββατο– τον συκοφάντησαν στον Κουρτ Πασά ότι είναι πράκτορας της Ρωσίας που ξεσηκώνει σε επανάσταση τους χριστιανούς της Ηπείρου εναντίον των Τούρκων. Ο πασάς πείστηκε, αφού έλαβε βέβαια και πολλά γρόσια, και ενήργησε άμεσα το σχέδιο εξοντώσεώς του.

Ήταν 23 Αυγούστου του 1779. Στο Κολικόντασι του Βερατίου της Βορείου Ηπείρου, την ώρα που κήρυττε ο Άγιος ήρθαν ξαφνικά και τον συνέλαβαν. Την επόμενη μέρα, 24 Αυγούστου, επτά Τουρκαλβανοί μετά από δίωρη πορεία τον οδήγησαν στις όχθες του Άψου ποταμού. Εκεί, κάτω από ένα δέντρο θέλησαν να του δέσουν τα χέρια. Ο Άγιος τούς βεβαίωσε πως δεν επρόκειτο να αντισταθεί και ύψωσε τα χέρια σε προσευχή. Στη συνέχεια ευλόγησε με το σημείο του σταυρού τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Και οι δήμιοι κρέμασαν τον Άγιο στο δέντρο και τον απαγχόνισαν. Η ψυχή του ολοφώτεινη πέταξε στο θρόνο του Υψίστου Θεού. Ήταν τότε 65 ετών. Ύστερα τον πέταξαν στο ποτάμι, για να χαθούν τα ίχνη του. Όμως ο Θεός φανέρωσε μετά από τρεις ημέρες το πάντιμο σώμα του σε κάποιον ευλαβή ιερέα, τον παπά Μάρκο. Και έγινε η κηδεία και η ταφή στο χωριό Κολικόντασι με προεξάρχοντα τον αρχιερέα Ιωάσαφ.

Όλος ο χριστιανικός κόσμος θρήνησε την απώλεια του μεγάλου Νεομάρτυρα και Εθναποστόλου του Γένους. Αλλά και από τους εχθρούς και αντιπάλους του τιμήθηκε ο Όσιος και μάλιστα άμεσα. Πρώτος ο Κουρτ Πασάς μετάνιωσε πικρά γιατί ξεγελάστηκε και για λίγα χρήματα θανάτωσε έναν “αθώο και ειρηνικό άνθρωπο”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response