Το «σύνδρομο της Αβάνας»: Ο «βασικός ύποπτος» που ευθύνεται για την αλλοίωση του εγκεφάλου 40 υγιέστατων διπλωματών

Κοινοποίηση:
syndrom-710x401

Λίγα είναι τα «μυστήρια» ιατρικής – ψυχοσωματικής φύσης που η σύγχρονη επιστήμη δεν έχει καταφέρει να επιλύσει. Υπάρχει όμως ένα που εδώ και πέντε χρόνια παίζει με τα… νεύρα των «ενοίκων» του Λευκού Οίκου και δεν έχει καταφέρει καν να εξηγήσει.

Το λεγόμενο «σύνδρομο της Αβάνας» έχει εξελιχθεί σε «κακό σπυρί» στους διπλωματικούς κύκλους της υπερδύναμης, πλήττοντας πλέον των 130 Αμερικανών κατασκόπων, διπλωματών, στρατιωτικών και άλλο προσωπικό. Το μυστηριώδες φαινόμενο εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε διπλωματικές αποστολές Αμερικάνων και Καναδών στην Κούβα, εξού και η ονομασία του. Περισσότεροι από 40 εργαζόμενοι στην αμερικανική και καναδική πρεσβεία στην Αβάνα έπεσαν θύματα αυτού του «συνδρόμου» από τα τέλη του 2016 μέχρι το Μάιο του 2018. Προς το τέλος εκείνης της περιόδου αναφέρθηκαν ανάλογα περιστατικά στην Κίνα, ενώ ο νέος αριθμός των 130 και πλέον «θυμάτων» συμπεριλαμβάνει και πράκτορες της CIA σε Ευρώπη και Ασία.

Τα συχνότερα συμπτώματά του συνδρόμου είναι ναυτία, πονοκέφαλοι, ρινορραγίες, απώλεια ισορροπίας, μερική απώλεια ακοής και όρασης, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης.

Ωστόσο οι άμεσες παρενέργειες φαίνεται πια ότι είναι… πταίσμα μπροστά στις μακροχρόνιες. Ορισμένα από τα θύματα αναφέρουν χρόνια και ενδεχομένως ανίατα προβλήματα στον εγκέφαλο και στην ψυχική υγεία. Πολλά θύματα θεωρείται πια ότι υπέστησαν μακροπρόθεσμες εγκεφαλικές βλάβες, έχοντας αναφέρει ηχητικές παραισθήσεις και απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας του σώματός τους, προτού αισθανθούν συμπτώματα ζάλης, πονοκεφάλου και ναυτίας.

Τα πρώτα περιστατικά είχαν σημειωθεί λίγο πριν την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αργότερα κατηγόρησε την Κούβα για το φαινόμενο και απέσυρε τους πρώτους ασθενείς, επαναφέροντάς τους στις ΗΠΑ. Προσπαθώντας να εξηγήσει τα… ανεξήγητα, το επιστημονικό προσωπικό στο οποίο ανατέθηκε η έρευνα από την αμερικανική κυβέρνηση, έκανε λόγο για μια «αόρατη» απειλή.

Σε έκθεσή της το Δεκέμβριο του 2021, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ εξέφρασε τη θεωρία ότι πίσω από τα περιστατικά αυτά κρύβεται ένα προηγμένο οπλικό σύστημα μαγνητικών κυμάτων, ικανό να πλήττει τις εγκεφαλικές λειτουργίες των στόχων του!

Από το 2016 κιόλας, η επιστημονική κοινότητα είχε συμπεράνει, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ότι «βασικός ύποπτος» είναι τα μικροκύματα.

Βάσει έρευνας του 2019, ο εγκέφαλος 40 πρώην υπαλλήλων στην αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα, που εμφάνισαν τα συμπτώματα της μυστηριώδους ασθένειας, παρουσίαζε αλλοιώσεις. Αξονικές εγκεφάλου σε 23 άνδρες και 17 γυναίκες εμφάνιζαν αλλαγές στους συνδέσμους του εγκεφάλου, σε σύγκριση με τον εγκέφαλο 48 άλλων υγιών ατόμων.

«Η αλλοίωση είναι αποστομωτική», δήλωνε τότε η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια ακτινολογίας Δρ. Ραγκίνι Βέρμα, στο πρακτορείο Reuters. «Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν συγκεκριμένα συμπτώματα, ενώ παρατηρείται μια κλινική ανωμαλία που απεικονίζεται στο εγκεφαλογράφημα» συμπλήρωσε.

Επιφανείς νευρολόγοι πάντως, από τους οποίους είχε ζητηθεί η γνώμη, ανέφεραν ότι τα ευρήματα αλλοιώσεων στον εγκέφαλο δεν αποδεικνύουν εγκεφαλικό τραύμα. Αναδείχτηκε και η θεωρία ότι κάποιοι από τους ασθενείς είχαν ιστορικό διάσεισης πριν βρεθούν στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στην Κούβα.

Οι δηλώσεις του Δρ. Ντάγκλας Σμιθ, διευθυντή του Κέντρου αποκατάστασης του Εγκεφάλου Penn, μάλλον είχαν περιπλέξει περισσότερο το μυστήριο. «Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τη δημιουργία αυτής της διαταραχής. Μερικά άτομα έχουν ανακάμψει, μερικοί έχουν ακόμα συμπτώματα και σε μερικούς υποχωρούν».

Η Κούβα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε ευθύνη. Μια ομάδα 16 ερευνητών της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας (ACC) εντετάλθηκε από την κυβέρνηση να διερευνήσει την υπόθεση και το πόρισμα της, το Σεπτέμβριο του 2021, ήταν ότι «η ιστορία του μυστηριώδους συνδρόμου δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή σε καμία από τις συνιστώσες της και ότι επιβίωσε μόνο λόγω μιας προκατειλημμένης χρήσης της επιστήμης». Χρησιμοποιούσε επιπλέον το επιχείρημα ότι «πέντε χρόνια μετά δεν υπάρχει καμία απόδειξη για επιθέσεις», καθώς και ότι «καμία γνωστή μορφή ενέργειας δεν μπορεί να προκαλέσει επιλεκτικές εγκεφαλικές βλάβες (με ακρίβεια ακτίνας λέιζερ) υπό τις συνθήκες που περιγράφονταν στα υποτιθέμενα συμβάντα της Αβάνας».

Το τελευταίο γνωστό κρούσμα προσβολής από αυτή την «ασθένεια» σημειώθηκε στις αρχές Μαΐου του 2021 και μετά τον Ντόναλντ Τραμπ αντιμέτωπη με την πρόκληση επίλυσης του γρίφου έχει τεθεί και η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ένας γρίφος που έχει αποδειχτεί έως τώρα «ανέγγιχτος» ακόμα και για ορισμένους από τους πιο δεινούς λύτες. Τη στιγμή που πράκτορες της CIA φέρονται να πλήττονται από έναν «αόρατο εχθρό» δεν είναι καθόλου δύσκολο να φανταστούμε τι επιπέδου επιστημονικό και τεχνοκρατικό προσωπικό και με τι αξίας οικονομικό δέλεαρ, θα έχει στρατολογήσει η αμερικανική κυβέρνηση για να εντοπίσει την άκρη του νήματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: