Το κατάφεραν και αυτό! “Ανάγκασαν” το Ίδρυμα Νιάρχος να πάρει πίσω δωρεά για την ανάδειξη και προστασία αρχαιολογικών ευρημάτων

Κοινοποίηση:
unnamed

Η κυβέρνηση του Κούλη κατάφερε να πετύχει και αυτό! Κατάφερε να οδηγήσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να πάρει πίσω τη δωρεά που έχει κάνει εδώ και πέντε χρόνια για την προστασία αρχαιολογικών ευρημάτων στον Φαληρικό όρμο.

Αναλυτικά:

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ύστερα από πέντε χρόνια συνεχών καθυστερήσεων και αδράνειας από πλευράς των αρμόδιων φορέων αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανάκληση της δωρεάς του, με αντικείμενο τη χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης, κατασκευής και προμήθειας εξοπλισμού του «Εκθεσιακού Κτιρίου – Κέλυφος Πολυανδρίου». Η δωρεά εστίαζε στην ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής του Φαληρικού Όρμου, τα οποία ήρθαν στο φως από τις ανασκαφικές έρευνες κατά τη διάρκεια κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), και τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το διεθνούς βεληνεκούς εύρημα των Δεσμωτών του Φαλήρου.

Η πρόθεση του ΙΣΝ να χρηματοδοτήσει το έργο είχε εκφραστεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017 μέσω επιστολής του ΙΣΝ προς το ΥΠΠΟΑ. Η δωρεά του ΙΣΝ, ύψους έως €4.050.000,  μεταξύ άλλων, περιλάμβανε τη δημιουργία μουσειακής κτιριακής υποδομής, η οποία θα υλοποιείτο σε σχεδιασμό του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano και των συνεργατών του.

Από την αρχή των συζητήσεων του ΙΣΝ με το ΥΠΠΟΑ, η πορεία του έργου χαρακτηρίσθηκε από διαρκείς και συστηματικές καθυστερήσεις, ενώ στο διάστημα αυτό, αναγνωρίζοντας το ειδικό βάρος που φέρει η πραγματοποίηση του έργου, το ΙΣΝ προχώρησε, ύστερα από αιτήματα του ΥΠΠΟΑ, τόσο σε τροποποίηση της αρχικής σύμβασης δωρεάς, όσο και σε πολλαπλές παραχωρήσεις χρονικών παρατάσεων για την υλοποίησή του. Το τελευταίο διάστημα δε, και παρά την τακτική επικοινωνία του ΙΣΝ προς το ΥΠΠΟΑ, δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική ενημέρωση αναφορικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς.  Οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΝ για την επί του παρόντος άμεση ανάκληση της δωρεάς.

Ως διεθνής κοινωφελής οργανισμός, παραμένουμε πάντοτε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, δίπλα σε κάθε προσπάθεια που συνεισφέρει στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας, όσο και σε κάθε προσπάθεια που έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία εν γένει. Στην περίπτωση ωρίμανσης της πορείας του έργου, θα είμαστε στη διάθεση του ΥΠΠΟΑ να αξιολογήσουμε με καλή πρόθεση ένα εκ νέου αίτημα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

 1. Οι αυταρχικοί βρωμύλοι,
  που ανεχτήκαμε να κατακερματίσουν ακέραια νέα ευρήματα (μετρό ΘΣΝ),
  να τσιμεντώσουν (μη αναστρέψιμα) την Ακρόπολη, που διακινδυνεύουν τη στατικότητά της επιτρέποντας επικίνδυνες υπερπτήσεις μαχητικών συχνά-πυκνά, αδιαφορώντας για τη σχετική πρόβλεψη/απαγόρευση,
  που εντάσσουν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας σε “αναγνωρισμένες συλλογές” ξεφωνημένων αρχαιοκαπήλων, πατριδοκαπήλων, αντινατιβιστών “προυχόντων”
  και τόσα απεχθή άλλα!!!
  Τείνουμε να ξεχνάμε, μετά και τη μεσοβέζικη, πάντα κερδοφόρα μόνο για τον ίδιο, παράσταση στο Αμέρικα, πως καθ’ ύψος, βάθος, μήκος και πλάτος #μιζοτάκη_γ@μιέσαι, μου φαίνεται…

Comments are closed.