Το εντυπωσιακό αμερικανικό Aεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» στον κόλπο της Σούδας

Κοινοποίηση:
aeroplanoforo-george-bush-1024x683

Το αεροπλανοφόρο στέλνει μήνυμα ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο.

Το πλοίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, έχει μήκος 333 μέτρα, μεταφέρει 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Το πλήρωμά του αποτελείται από 6.000 αξιωματικούς του ναυτικού και της αεροπορίας.

Έχει σκαρί 100.000 τόνων και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και 30 κόμβους. Είναι πυρηνοκίνητο και μπορεί να πλέει ασταμάτητα για 20 συνεχόμενα χρόνια χωρίς να χρειαστεί ανεφοδιασμό.

«Είναι σαν να ζεις σε ένα χωριό. Γυρίζω όλο το πλοίο και γνωρίζω τους μισούς. Είναι όμορφα και είναι σαν οικογένεια» θα πει ένα μέλος του πληρώματος στην κάμερα του MEGA.

Στρατηγικός κόμβος η Σούδα

Η Σούδα αποτελεί στρατηγικό κόμβο για τις ΗΠΑ ειδικά στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Εδώ και δυο μήνες που είμαστε σε αποστολή, συνεργαζόμαστε με την ελληνική αεροπορία. Τις τελευταίες δυο ημέρες της άφιξής μας στη Σούδα, είχαμε την ευκαιρία να πλεύσουμε και να συνεργαστούμε με ένα ελληνικό πλοίο», λέει ο Ντένις Βελέζ, διοικητής 10ου Στόλου.

Όσο το αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται στον ελλαδικό χώρο θα πραγματοποιούνται ασκήσεις με την πολεμική αεροπορία και το ναυτικό.

«Φέρνουμε τα ιπτάμενα ραντάρ E2D Hawkeye τα οποία είναι κρίσιμα εργαλεία για να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητάς μας για την ενδυνάμωση της άμυνάς μας», σημείωσε ο Ντέιβ Πόλαρντ, κυβερνήτης αεροπλανοφόρου.

Ανάμεσα στο πλήρωμα, και ένας αξιωματικός ελληνικής καταγωγής και μάλιστα με ρίζες από την Κρήτη.

«Είχαν να βρεθώ εδώ περίπου 30 χρόνια. Είναι ωραίο που είδα τη θεία και τον θείο μου και να ευχαριστηθώ τη φιλοξενία και το καλό φαγητό».

Το αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» θα παραμείνει στη Σούδα μέχρι τη Δευτέρα, ενώ τους επόμενους μήνες θα συνεχίσει να επιχειρεί στη Μεσόγειο.

Από την στιγμή που έφτασε το αεροπλανοφόρο γίνονται ασκήσεις μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αποτροπής.

 

Μήνυμα με πολλούς αποδεκτές από την Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «George H.W. Bush» που κατέπλευσε στη νατοϊκή προβλήτα στον κόλπο της Σούδας, καλωσορίζει με μήνυμά της μέσω Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Στο ίδιο μήνυμα, η αμερικανική πρεσβεία υπογραμμίζει πως οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από ποτέ και διαμηνύει ότι η διμερής εταιρική σχέση τους ενισχύει το ΝΑΤΟ και καθιστά την περιοχή πιο ασφαλή.

Σημειώνεται, πως στην ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας παρατίθεται και η ανακοίνωση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική (Έκτος Στόλος των ΗΠΑ) για τη χθεσινή προγραμματισμένη επίσκεψη του εροπλανοφόρου George H.W. Bush στον κόλπο της Σούδας. Όπως σημειώνεται, η επίσκεψη στο λιμάνι παρέχει την ευκαιρία να ενισχυθεί περαιτέρω η διαρκής σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας και να δοθεί η ευκαιρία στο ναυτικό του «George H.W. Bush» να γνωρίσει τον πολιτισμό του συμμαχικού έθνους.

Περαιτέρω, υπογραμμίζει πως «η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών».

Το πλοίο αναμένεται να παραμείνει στα Χανιά έως τις 10 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο λιμάνι και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι ναυτικοί του «George H.W. Bush» θα βγουν από το πλοίο για να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν τους ανθρώπους και τον πολιτισμό στον κόλπο της Σούδας και γύρω από αυτόν. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του πλοίου σε λιμάνι μετά την αναχώρησή του από το Νόρφολκ στις 10 Αυγούστου 2022 για προγραμματισμένη αποστολή.

Η ομάδα Ηθικής, Πρόνοιας και Αναψυχής του πλοίου συνεργάστηκε με τοπικούς και περιφερειακούς εταίρους στην Κρήτη, για να οργανώσει μια ποικιλία από εξορμήσεις σε γνωστές ιστορικές και πολιτιστικές τοποθεσίες.

Εκτός από τις εκδρομές, οι ναυτικοί θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις καθαρισμού που οργανώνονται με και μέσω τοπικών αξιωματούχων.

«Θα είναι καλό να περάσουμε χρόνο σε μια όμορφη χώρα απολαμβάνοντας το τοπικό φαγητό, την τέχνη και την ιστορία για να ξαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας, μετά από την παραμονή μας στο πλοίο», δήλωσε ο υποπλοίαρχος αεροπλοΐας Χοσέ Μερκάδο. «Γνωρίζουμε όμως ότι είναι επίσης σημαντικό να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία, ενώ έχουμε αυτές τις ευκαιρίες να απολαύσουμε τον πολιτισμό και να μάθουμε για την τοπική ιστορία».

Το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου φτάνει τα 3.500 άτομα, ενώ επιπλέον 2.500 άτομα επιβαίνουν σε αυτό για την υποστήριξη των αεροσκαφών που μεταφέρει. Το «γιγαντιαίο» αεροπλανοφόρο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 85 μαχητικά αεροσκάφη, μαχητικά ηλεκτρονικού πολέμου, ιπτάμενα ραντάρ και ελικόπτερα.

Στη Σούδα το «George H.W. Bush» έδεσε το βράδυ της Πέμπτης (6/10) και το πρωί της Παρασκευής (7/10), αρκετά από τα μέλη του πληρώματος βγήκαν για μια βόλτα στα Χανιά. Είναι ενδεικτικό πως στο ρεπορτάζ της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης, αναφέρθηκε ότι… πλημμύρισε η πόλη από τον κόσμο που βγήκε από το αεροπλανοφόρο!