Το γνωρίζατε; Ποια κατάρα κρύβεται πίσω από το τζαμί στο Μοναστηράκι;

Κοινοποίηση:
tromaktiko31529-2

Όπως βγαίνετε από τον σταθμό του μετρό, στον πεζόδρομο του Μοναστηρακίου, δεξιά δεσπόζει το μουσουλμανικό τζαμί.

Το έχτισε το 1759 ο Τζισταράκης, που ήταν βοεβόδας, δηλαδή, διοικητής της Αθήνας.

Ο Τζισταράκης, για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο ασβέστη για την ανέγερση του τζαμιού, γκρέμισε έναν κίονα από τον διπλανό ναό του Ολυμπίου Διός. Τότε, σύμφωνα με τον θρύλο, ξεκίνησε η κατάρα.

Οι Τούρκοι δε συμφωνούσαν με οποιαδήποτε μετακίνηση ή καταστροφή αρχαίων μνημείων. Θεωρούσαν κάθε τέτοια πράξη ιερόσυλη και πίστευαν ότι προκαλούσε συμφορές. Οι βέβηλοι τιμωρούνταν αυστηρά.

Ο Τζισταράκης προσπάθησε να αποφύγει τις συνέπειες της πράξης του. Για να δωροδοκήσει τον πασά του Ευρίπου, που ήταν ανώτερός του και υπεύθυνος για την Αθήνα, του έστειλε δεκάδες πουγκιά, γεμάτα με γρόσια.

Η πράξη του όμως, ήταν ασυγχώρητη και ο Τζισταράκης καθαιρέθηκε.

Οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να εμποδίσουν την κατάρα, που πίστευαν ότι απελευθερώθηκε από τη γη, με το γκρέμισμα της κολόνας. Έτσι, όταν την ίδια χρονιά εμφανίστηκε πανώλη, θεωρήθηκε πως ήταν η κατάρα της βεβήλωσης του αρχαίου ναού.
Κατά τη διάρκεια της επανάστασης, το τζαμί χρησιμοποιήθηκε ως χώρος συνελεύσεων της Κοινότητας.

Αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη, στρατώνας, ακόμα και σαν φυλακή.

Σήμερα ανήκει στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή κεραμικών και είναι το μόνο επισκέψιμο τζαμί της Αθήνας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Γκρεμίστε τό τζαμί στό Μοναστηράκι καί κάντε το πάρκο ή κάτι άλλο πού νά βγαίνουν λεφτά γιά τήν Ελλάδα. Γκρεμίστε όλα τά τζαμιά στήν Ελλάδα. Η θρησκεία τού Ισλάμ πρέπει διά νόμου (αλλά καί Συνταγματικά) νά απαγορευθεί στήν Ελλάδα. Η θρησκεία αυτή δημιουργεί τρομοκρατικές καί ανθελληνικές οργανώσεις καί εστίες μίσους γιά τήν Ελλάδα καί τούς Ελληνες, καί είναι αντίθετη πρός τήν θρησκεία μας, τά ήθη καί τίς παραδόσεις μας καί τό εθιμικό μας δίκαιο (πού είναι η βάση τού Δικαίου μας), καί συνεπώς έχουμε χρέος νά απαγορεύσουμε κάθε τί ισλαμικό στήν Ελλάδα. Αλλωστε, μέ βάση τήν αρχή τής αριθμητικής αμοιβαιότητας, επειδή στήν Τουρκιά ΔΕΝ υπάρχουν λειτουργούσες ορθόδοξες εκκλησίες (πλήν 1-2 ελαχίστων) πού δέν δημιουργούν όμως πρόβλημα στήν Τουρκιά, ΔΕΝ μπορούν νά υπάρχουν τζαμιά στήν Ελλάδα (ούτε κάν ένα ή δύο) διότι καί αυτά (τά 1-2) δημιουργούν αντεθνικό, κλπ πρόβλημα κατά τά άνω. Απλά πράγματα.

  2. ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΘΑ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΩΣ ΝΤΖΑΜΙ…………ΜΗΝ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΜΕΜΕΤΗΔΩΝ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΑΙΡΝΟΥΝ ΑΛΛΟΣΤΕ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ…………

    1. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΤΣΕΜΠΗ……. ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΤΣΕΜΠΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΜΟΓΕΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΨΕΥΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ…………

Leave a Response