Το αλάτι στο «στόχαστρο» του ΠΟΥ – 10.000 θάνατοι την ημέρα στην Ευρώπη από καρδιαγγειακά

Κοινοποίηση:
salt5

Η αιτία για τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη, (10.000 θάνατοι την ημέρα και 4 εκατομμύρια ετησίως), είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί για εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών, που θα περιορίσουν τον επιπολασμό της υπέρτασης. Στο επίκεντρο μπαίνει η μείωση της κατανάλωσης αλατιού.

«Η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2030», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ. «Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», ανέφερε.

Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης στον κόσμο. Στη Γηραιά Ήπειρο, ένας στους τρεις ενήλικες μεταξύ 30 και 79 ετών πάσχει από υπέρταση, κάτι που συχνά οφείλεται στην κατανάλωση αλατιού. Πενήντα μία από τις 53 χώρες της περιοχής έχουν μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού πάνω από το συνιστώμενο από τον ΠΟΥ μέγιστο επίπεδο των πέντε γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού), κυρίως λόγω των επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι άνδρες έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις γυναίκες. Επίσης, η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος νέος (μεταξύ 30 και 69 ετών) από μια ασθένεια αυτού του τύπου είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. παρτε αλατι χωρις προσθετα ροης, ειναι πηγη ζωης , αυτα που πουλανε στα σουπερ μαρκετ κανουν μονο κακο και δεν εχουν σχεση με αλατι.

  2. η συμμορία των δολοφόνων του πλανήτη ….ξεπορδίστηκε και πάλι . ότι κάνει και λέει μόνο τα αντίθετα ισχύουν.

  3. ΠΟΥ you coofed me! Οι ηλεκτρολυτες του αιματος αλλα με μετρο ομως! Κατι παει θεοστραβα στον οργανισμο σας! Μαλλον θα προσευχεστε να ριξει κι ο κοντος καμμια πυρηνικη μπομπα για να απαλυνετε το…εργο σας!
    Ο πανδημιας billy σας υπαγορευει τις…”υγιεινες” συμβουλες που δινετε?

Leave a Response