Το Ιράν υιοθέτησε weekend δύο ημερών, την Παρασκευή και το Σάββατο

Κοινοποίηση:
iran

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που έχει στόχο να παρατείνει σε δύο ημέρες το weekend, την Παρασκευή και το Σάββατο, αποκλείοντας την Πέμπτη, που είναι σήμερα ημιαργία. Αν το νομοσχέδιο εγκριθεί από το Συμβούλιο των Φρουρών, το οποίο είναι αρμόδιο για τη συνταγματικότητα των νόμων, η νόμιμη διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίας στο Ιράν θα μειωθεί από 44 σε 40 ώρες, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, υιοθετήθηκε από 136 βουλευτές, ενώ 66 το καταψήφισαν, έπειτα από μήνες συζήτησης σχετικά με την επιλογή των δύο ημερών του weekend.

Η Παρασκευή είναι σήμερα η μόνη ημέρα αργίας την εβδομάδα, ενώ η Πέμπτη θεωρείται ημιαργία, καθώς συχνά την ημέρα αυτή οι Ιρανοί εργάζονται μόνο το πρωί. Επιλέγοντας το Σάββατο αντί της Πέμπτης, το Ιράν προσεγγίζει τις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, των οποίων η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Τους τελευταίους μήνες, οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει να μην επιλεγεί ένα weekend που να περιλαμβάνει την Πέμπτη, κάτι που θα επιβάρυνε τις ανταλλαγές ανάμεσα στις ιρανικές και τις ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες θα περιορίζονταν σε τρεις ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη).

Ορισμένοι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επιλογή του Σαββάτου επειδή δεν ήθελαν να μιμηθούν τις χώρες με χριστιανική ή εβραϊκή παράδοση.

Πάντως, ένας βουλευτής υπογράμμισε σήμερα ότι ένας υψηλόβαθμος σιίτης ιερωμένος, ο αγιατολάχ Ζαβαντί Αμολί, δεν προέβαλε θρησκευτική αντίρρηση στην επιλογή του Σαββάτου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: