Το Ιράκ απαιτεί την πλήρη απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τα εδάφη του – Αποτελούν “απειλή για την ασφάλεια της χώρας”

Κοινοποίηση:
north-iraq

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τρίτη τον Τούρκο πρεσβευτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση της Τουρκίας κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

Το υπουργείο παρέδωσε στον Αλί Ρεζά Γκιουνέι μια «επιστολή που ζητά σε έντονο ύφος τον τερματισμό τέτοιων προκλητικών ενεργειών και των απαράδεκτων παραβιάσεων», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, ανανεώνοντας το αίτημα του Ιράκ για πλήρη απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τα ιρακινά εδάφη.

«Το Ιράκ έχει το νόμιμο δικαίωμα να λάβει τα απαραίτητα και κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με τις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου έναντι τέτοιων εχθρικών και μονομερών πράξεων, όπως αυτές που λαμβάνουν χώρα χωρίς την συγκατάθεση της ιρακινής κυβέρνησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η ιρακινή Προεδρία επέκρινε την τουρκική επιχείρηση στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ ως απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ιράκ και παραβίαση της κυριαρχίας του.

Τουλάχιστον 26 μέλη του PKK σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νέας χερσαίας και αεροπορικής επίθεσης της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ που ξεκίνησε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Η Τουρκία πραγματοποιεί τακτικά τέτοιες επιχειρήσεις στις βάσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του Ιράκ.

Το PKK, που έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, επαναστατεί κατά της τουρκικής κυβέρνησης για περισσότερα από 30 χρόνια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: