Τουρκία: Σε νευρική κρίση μετά τις δηλώσεις για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων

Κοινοποίηση:
ERDI-ARMENIOI

Έξω φρενών είναι η Τουρκία με δηλώσεις διεθνών αξιωματούχων με αφορμή τη σημερινή επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, με το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας να κάνει λόγο για «διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων».

Να σημειωθεί πως μεταξύ των αξιωματούχων που έκαναν δηλώσεις για την επέτειο είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Ειδικότερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγραψε:

«Με τη σκέψη μας στους Αρμένιους στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι αναγκαία συνθήκη για να μην επαναληφθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», έγραψε στο Χ, αναρτώντας φωτογραφία από την επίσκεψη του στο Μνημείο της Γενοκτονίας στην Αρμενία στις 4 Μαρτίου 2024.

Παράλληλα σε μήνυμα – καταπέλτη για τη γενοκτονία των Αρμενίων από το οθωμανικό κράτος προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Σήμερα, θυμόμαστε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Αρμενίων και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να μην το ξεχάσουμε ποτέ. Η εκστρατεία της σκληρότητας ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915, όταν οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν τους Αρμένιους διανοούμενους και τους ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη. Τις ημέρες, τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε θάνατο – αφήνοντας τις οικογένειες διαλυμένες αλλάζοντας για πάντα τις γενιές. Καθώς θρηνούμε αυτή την τραγωδία, τιμούμε επίσης την ανθεκτικότητα του Αρμενικού λαού. Όσοι άντεξαν ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ανθρώπινη ιστορία, οι επιζώντες άρχισαν να σφυρηλατούν ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο μας. Με το θάρρος και τη δέσμευση, ξανακτίστηκαν τις ζωές τους. Διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν τον ιστό των εθνών σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων των δικών μας. Και είπαν τις ιστορίες τους για να εξασφαλίσουν το ότι οι μαζικές φρικαλεότητες που ξεκίνησαν την ημέρα εκείνη πριν από 109 χρόνια δεν επαναληφθούν ποτέ ξανά», δήλωσε ο Μπάιντεν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αγγουρια ριγανατα ! “Διολωματικη” δηλωση ητανε και το γνωριζει ο ερντοκλαν οτι ερχεται και η Αρμενια…δυτικα για το… χατηρι Αμερικλανων και Αλιεφ!

Comments are closed.