Τουρκία: Ο Ερντογάν χαλαρώνει από αύριο τα περιοριστικά μέτρα στην χώρα

Κοινοποίηση:
τουρκια

Η Τουρκία θα αρχίσει να χαλαρώνει από αύριο Δευτέρα τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19 επιτρέποντας τις μετακινήσεις την ημέρα, όμως θα διατηρήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα θα αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά το lockdown που επιβλήθηκε πριν δυόμιση εβδομάδες και θα άρει ακόμη περισσότερο τους περιορισμούς τον Ιούνιο.

Οι τουρκικές αρχές είχαν αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα αφού ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων covid-19 ξεπέρασε τις 60.000 τον Απρίλιο και οι θάνατοι πλησίασαν τους 400.

Μέχρι την 1η Ιουνίου στην Τουρκία ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 5:00 τις καθημερινές και από το βράδυ της Παρασκευής ως το πρωί της Δευτέρας, με εξαίρεση την αγορά βασικών προϊόντων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι μετακινήσεις μέσα στις πόλεις θα επιτρέπονται από αύριο, με εξαίρεση τις ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ τα εστιατόρια και τα καφέ θα λειτουργούν μόνο για κατανάλωση εκτός καταστήματος. Τα εμπορικά κέντρα θα είναι ανοικτά τις καθημερινές, όμως γυμναστήρια και κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστοί.

Αν και στην Τουρκία ισχύουν περιοριστικά μέτρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, ο Ερντογάν προσπάθησε να διατηρήσει την οικονομική δραστηριότητα επιτρέποντας στα εργοστάσια να λειτουργούν κανονικά, ακόμη και εν μέσω lockdown.

Η άνοδος των κρουσμάτων της covid-19 απείλησε την τουριστική περίοδο της Τουρκίας, ενώ ήδη ο τελικός του Champions League μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στο Πόρτο, ενώ την Παρασκευή η Formula One ακύρωσε το φετινό γκραν πρι της Τουρκίας.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων έχει πέσει στις 11.000, σημειώνοντας μεγάλη μείωση σε σχέση με τον Απρίλιο, όμως παραμένει πάνω από το όριο των 5.000 που είχε θέσει ο Ερντογάν στην αρχή του lockdown. Περίπου 10,8 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκιά έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19, ποσοστό 13% του πληθυσμού, ενώ άλλα 14,9 εκατομμύρια έχουν λάβει μία δόση εμβολίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: