Τουλάχιστον 80 παραβιάσεις των Χούθι έχουν αναφερθεί παρά την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Κοινοποίηση:
χουθι

Οι Χούθι φέρεται να εξαπέλυσαν επιθέσεις στο νότιο μέτωπο της Μαρίμπ, ανέφερε την Πέμπτη ένας λογαριασμός στο Twitter που σχετίζεται με το κέντρο μέσων ενημέρωσης του Στρατού της Υεμένης.

Τουλάχιστον 80 παραβιάσεις αναφέρθηκαν στις 19 Απριλίου παρά την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ (με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ) στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αεροπορική άμυνα του στρατού της Υεμένης κατέρριψε επίσης ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούθι στη δυτική Σααντάχ.

Σύμφωνα με τους όρους της εκεχειρίας, οι αποστολές καυσίμων επιτρέπεται να φθάνουν στο μεγαλύτερο λιμάνι της Υεμένης, την Χοντέιντα, και οι επιβατικές πτήσεις να ξαναρχίσουν από το αεροδρόμιο της Σαναά. Τόσο η Χοντέιντα όσο και η Σαναά κρατούνται από τους Χούθι.

Νωρίτερα, στις 8 Απριλίου, υπήρξαν περαιτέρω αναφορές για παραβιάσεις της εκεχειρίας, αφού ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ, προέτρεψε τα εμπόλεμα μέρη να επιδείξουν «συγκράτηση», αφού αντάλλαξαν κατηγορίες για παραβιάσεις.

«Οι Χούθι εκμεταλλεύονται την κατάπαυση του πυρός για να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία γύρω από τη στρατηγική πόλη», δήλωσε στρατιωτική πηγή της Υεμένης, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εν τω μεταξύ, οι νέοι ηγέτες της Υεμένης έδωσαν εθιμοτυπικό όρκο υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας την Τρίτη με στόχο τον τερματισμό του επταετούς πολέμου με τους Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: