Τον Μπάιντεν προτιμούν οι «πλούσιοι» των ΗΠΑ – Πάνω από 75 εκατ. περισσότερες οι δωρεές από τον Τραμπ

Κοινοποίηση:
9e28244118f51a9bdb262c5e614c2313_XL

Ο Donald Trump έχει συγκεντρώσει 75 εκατ. δολάρια λιγότερα για την προεδρική του υποψηφιότητα από τον Joe Biden και έχει 270.000 λιγότερους μοναδικούς δωρητές τώρα από ό,τι στο ίδιο στάδιο της υποψηφιότητάς του για τον Λευκό Οίκο πριν από τέσσερα χρόνια.
Τα ευρήματα, από μια ανάλυση των δεδομένων της ομοσπονδιακής εκστρατείας των Financial Times, εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με το πώς η συρρικνωμένη βάση του πρώην προέδρου θα τον συντηρήσει σε δαπανηρές δικαστικές υποθέσεις και ποια αναμένεται να είναι η πιο ακριβή προεδρική κούρσα ποτέ.

Η εκστρατεία Trump και οι συνδεδεμένες επιτροπές πολιτικής δράσης έχουν προσελκύσει περίπου 900.000 δωρητές από τον Ιούλιο του 2023 έως το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με 1,17 εκατομμύρια δωρητές την αντίστοιχη περίοδο του αγώνα του 2020, σύμφωνα με την ανάλυση των ομοσπονδιακών δεδομένων των FT.
Ο Πρόεδρος Biden άνοιξε επίσης ένα τεράστιο πλεονέκτημα συγκέντρωσης κεφαλαίων, δείχνουν τα στοιχεία, συγκεντρώνοντας 165 εκατομμύρια δολάρια κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους — 75 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από τις ομάδες υπέρ του Trump, οι οποίες συγκέντρωσαν κάτι λιγότερο από 90 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Biden είχε στη διάθεσή του 146 εκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαρτίου και έχει συγκεντρώσει 368 εκατομμύρια δολάρια σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο.
Οι ομάδες υπέρ του Trump πρέπει να παράσχουν αριθμούς εντός ομοσπονδιακής προθεσμίας το βράδυ του Σαββάτου.
Είχαν 65 εκατομμύρια δολάρια μετρητά στο χέρι στο τέλος του 2023.
Τα ευρήματα έρχονται καθώς και οι δύο υποψήφιοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για συγκέντρωση κεφαλαίων με λιγότερο από επτά μήνες πριν από την ψηφοφορία του Νοεμβρίου.

Ζωτικής σημασίας οι δωρεές

«Ο Πρόεδρος Trump έθεσε περισσότερα στο 1ο τρίμηνο όταν ήταν ο νυν πρόεδρος από ό,τι ο Τζο Biden στο πρώτο τρίμηνο ως νυν πρόεδρος φέτος», δήλωσε η εκπρόσωπος της εκστρατείας του Trump, Karoline Leavitt.
«Η ομάδα Trump θα συνεχίσει να συγκεντρώνει τους απαραίτητους πόρους για να κερδίσει στις 5 Νοεμβρίου».
Τα χρήματα παραμένουν ζωτικής σημασίας σε πολύμηνες κούρσες για τον Λευκό Οίκο, καθώς οι υποψήφιοι κατακλύζουν τις πολιτείες με διαφημιστικές καμπάνιες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Το 2020, ο Biden συγκέντρωσε δωρεές ρεκόρ 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και ο Trump συγκέντρωσε περίπου 775 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Open Secrets.
Ο επιχειρηματίας από το Τέξας Roy Bailey, κορυφαίος δωρητής στην αποτυχημένη προεδρική εκστρατεία του Ron DeSantis, είπε ότι ο Biden απολάμβανε ένα «τεράστιο πλεονέκτημα» ως πρόεδρος – αλλά η κάλυψη του Trump από τα ΜΜΕ σήμαινε ότι δεν χρειαζόταν να συγκεντρώσει τόσα χρήματα.
«Πιστεύω ότι μπορεί να τα καταφέρει», είπε ο Bailey, ο οποίος συγκέντρωσε χρήματα για τον Trump το 2020 και θα το κάνει ξανά το 2024.
«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές». . . Θα έχει τους τελευταίους επτά μήνες του χρόνου για να επιταχύνει».
Οι μικροί δωρητές – αυτοί που δίνουν 200 δολάρια ή λιγότερα – ήταν κρίσιμοι για τις εκστρατείες του Trump.
Αλλά πολλοί μεγαδωρητές τον υποστηρίζουν τώρα, αφού προηγουμένως διοχέτευσαν χρήματα σε Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του προκριματικού αγώνα, όπως η Nikki Haley, η οποία αποχώρησε από την κούρσα για το διορισμό του κόμματος τον περασμένο μήνα.
Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δεν περιλαμβάνουν μερικούς από τους πρόσφατους εράνους που πραγματοποίησε ο Trump με αυτούς τους δωρητές μεγάλων χρημάτων.
Στις 6 Απριλίου, ο δισεκατομμυριούχος hedge fund John Paulson φιλοξένησε μια εκδήλωση για την οποία η εκστρατεία Trump ισχυρίστηκε ότι συγκέντρωσε 50 εκατομμύρια δολάρια, που θα ήταν ο μεγαλύτερος πολιτικός έρανος στην ιστορία των ΗΠΑ.
Νωρίτερα εκείνη την εβδομάδα, ο Biden είπε ότι συγκέντρωσε περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια σε μια εκδήλωση με τους πρώην προέδρους Bill Clinton και Barack Obama στο Radio City Music Hall της Νέας Υόρκης.
Ο βαρόνος του σχιστολιθικού πετρελαίου Harold Hamm, συμπρόεδρος του έρανου του Paulson, είπε στους FT ότι ο έρανος στη Φλόριντα έδειξε ότι ο Trump ήταν σε «πολύ, πολύ καλή κατάσταση» όσον αφορά τη συγκέντρωση χρημάτων.
«Με το ποσό των χρημάτων που συγκέντρωσε [στον έρανο στη Φλόριντα] διπλασιάζοντας αυτά που είχε συγκεντρώσει ο Biden ακόμη και με τη βοήθεια του Obama και της Clinton — νομίζω ότι αυτό λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε».

Δικαστικές υποθέσεις

Ο Trump χρησιμοποίησε τα νομικά του προβλήματα για να συγκεντρώσει χρήματα, αλλά ξοδεύει επίσης πολλά για την υπεράσπισή του σε τέσσερις ποινικές δίκες και μια υπόθεση αστικής απάτης που απειλεί την επιχειρηματική του αυτοκρατορία.
Ήταν ξανά στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη για μια ποινική δίκη σχετικά με τις πληρωμές του σε μια πορνοστάρ.
Φέτος, ο Trump συγκέντρωσε 175 εκατομμύρια δολάρια για την καταχώρηση ομολόγων και την έφεση μιας υπόθεσης αστικού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και πούλησε αθλητικά παπούτσια 399 δολαρίων και Βίβλους 59,99 δολαρίων.
Ο Trump θα είναι επίσης σε θέση να συγκεντρώσει δυνητικά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια πουλώντας μετοχές της πρόσφατα εισηγμένης εταιρείας μέσων ενημέρωσης του μόλις τον Σεπτέμβριο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Η αξία της μετοχής, ωστόσο, έχει μειωθεί κατά δύο τρίτα από την κορύφωσή της πριν από τρεις εβδομάδες.
Οι ομάδες υπέρ του Trump ξόδεψαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια για τις δικαστικές του αμοιβές πέρυσι.
Αλλά η καλύτερη ημέρα συγκέντρωσης κεφαλαίων του πρώην προέδρου μεταξύ δωρητών μικρών δολαρίων ήρθε στις 25 Αυγούστου, αφού παραδόθηκε στις αρχές στην Ατλάντα με κατηγορίες κακουργήματος ότι προσπάθησε να ανατρέψει τις εκλογές του 2020.
Αμέσως μετά την παράδοσή του, η εκστρατεία του Trump δημοσίευσε τη φωτογραφία του σε μπλουζάκια και κούπες, αντλώντας περίπου 85.000 συνεισφορές – περίπου 10 φορές περισσότερες από μια τυπική μέρα – για να αποφέρει σχεδόν 4,3 εκατομμύρια δολάρια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response