Τι φοβάται ο κυρ Μιχάλης; Κυνική παραδοχή από Χρυσοχοΐδη για την ύπαρξη φρουράς στον Φουρθιώτη: «Αυξήθηκε λόγω Κουφοντίνα»

Κοινοποίηση:
Χρυσοχοΐδης

Στις 24 Μαρτίου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέψευδε πως φυλάσσουν αστυνομικοί δημοσιογράφους (δηλαδή τον Μένιο Φουρθιώτη), λίγες ημέρες αργότερα το ίδιο υπουργείο έδινε εντολή να αποσυρθεί η φρουρά του Μένιου Φουρθιώτη.

Μία φρουρά που φυσικά κόστιζε δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα στον Έλληνα φορολογούμενο. Σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις επί του θέματος και παραδέχθηκε πως όντως υπήρχαν αστυνομικοί που προσέφεραν υπηρεσίες φύλαξης στον Μένιο Φουρθιώτη και όντως αυξήθηκαν λόγω των κινητοποιήσεων για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, όμως αυτοί δεν ήταν 14. Ενώ ο υπουργός διέψευσε και την διάθεση τεθωρακισμένου τζιπ.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι τον Μάϊο του 2020 τον φυλούσε ένας αστυνομικός ενώ αργότερα έπειτα από εμπρησμό στο σπίτι του, που έγινε τον Αύγουστο, η αρμόδια Επιτροπή (που συνεδριάζει ανά τρίμηνο) αποφάσισε τον Νοέμβριο τη διάθεση ενός ακόμα αστυνομικού. Τον Ιανουάριο τελικά του 2021, έπειτα από εμπρησμό αυτοκινήτου στο κανάλι που εργαζόταν διατάχθηκε η διάθεση και τρίτου αστυνομικού και μιας μοτοσικλέτας και η επιτήρηση της οικίας του.
Εν τέλει στα μέσα Μαρτίου λόγω λόγω των κινητοποιήσεων για τον Κουφοντίνα και των επιθέσεων που γίνονταν σε σπίτια βουλευτών και άλλων προσώπων αυξήθηκε η συνοδευτική δύναμη με 4 αστυνομικούς και διατάχθηκε και η πλήρης φύλαξη του σπιτιού του. «Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον παρουσιαστή, ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα, στους 10 από 12 μήνες, δηλαδή στο 90% που φυλάσσεται είχε έναν ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητα», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης.
Για την ανακοίνωση διάψευσης που εξέδωσε η αστυνομία στα τέλη Μαρτίου, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν διαψεύσθηκε η φύλαξη, αλλά τα περί επτά περιπολικών και τεθωρακισμένων, που γράφτηκε ότι διατίθενται για τη φύλαξη του, παρόλο που στην ανακοίνωση ξεκάθαρα γράφει πως: «Σχετικά με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο περί φύλαξης δημοσιογράφων, ενημερώνουμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Βέβαια ο υπουργός δεν έδωσε κάποια εξήγηση περί ύπαρξης μέχρι και φυλακίου στο σπίτι που χρησιμοποιεί ο παρουσιαστής για τα «ιδιαίτερα» του, καθώς εάν -όπως λέει- υπήρχαν μόνο 3-4 αστυνομικοί με 1-2 αυτοκίνητα γιατί χρειαζόταν να υπάρχει ειδικό φυλάκιο έξω από το σπίτι του;
«Πότε η αστυνομία δεν διέψευσε τη φύλαξη, θα ήταν εντελώς παράλογο. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στην εντολή που έδωσα εγώ να συνεδριάσει εκτάκτως επιτροπή πριν το καθορισμένο τρίμηνο, για να επανεξετάσει την αναγκαιότητα φύλαξης για το συγκεκριμένο. Και η έρευνα που διέταξα για να δούμε τι έγινε σε κάθε στάδιο είναι και για να ελεγχθούν τυχόν παρατυπίες, και για να χρησιμοποιήσουμε την συγκεκριμένη περίπτωση στις νομοθετικές βελτιώσεις που θα προτείνουμε».

Μάλιστα, στην προστασία των ιδιωτών το ποσοστό αυτό είναι μονοψήφιο ενώ σε εκδότες δημοσιογράφους διατίθεται λιγότερο από το 2% της συνολικής αστυνομικής δύναμης που υπηρετεί στην υπηρεσία φύλαξης προσώπων.
Πήγε να βγει και από πάνω

Μάλιστα, επιχείρησε να βγει και από πάνω «κουνώντας το δάχτυλο» σε όσους αποκάλυψαν την υπόθεση. «Να είναι πολύ προσεκτικοί κάποιοι διαπρύσιοι ηθικοπλάστες. Η Αστυνομία στην υπόθεση φύλαξης, αξιολογεί κινδύνους όχι πρόσωπα και χαρακτήρες. Αλίμονο εάν οι υποκειμενικές κρίσεις για την προσωπικότητα του κάθε αιτούντος προστασία, παρεισφρέουν στην αξιολόγηση του κινδύνου» είπε.

«Έχουμε κράτος δικαίου, δεν στιγματίζουμε, δεν λυντσάρουμε, είναι βαθιά αντιδημοκρατικό, είναι αδιανόητο να βγαίνουν έντυπα με τίτλους “μας κυβερνούν αυτοί που έδωσαν προστασία στον τάδε”».
Κάνοντας λόγο για «αντιαισθητικές ανορθογραφίες» που εμφανίζονται στη δημοσιότητα για το θέμα φύλαξης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι «δεν έχουν να κάνουν με υποτιθέμενα σκάνδαλα και εύνοιες» καθώς «όλα γίνονται με απέραντη τυπική νομιμότητα».

Για το λόγο αυτό, προανήγγειλε ότι θα φέρει το επόμενο διάστημα σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση των αστυνομικών και την αλλαγή οργάνωσης του Σώματος και του υπουργείου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται διατάξεις και για τη φύλαξη προσώπων.

Παράλληλα, ο υπουργός απάντησε με αοριστολογίες για το πόσοι είναι συνολικά οι αστυνομικοί που απασχολούνται στη φύλαξη «ευπαθών στόχων». Όπως είπε, «το σύνολο του απασχολούμενου αστυνομικού προσωπικού στη φύλαξη δεν ξεπερνά μικρό μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας», με την κατανομή να είναι 60% σε πολιτικούς, 30% σε άλλους κρατικούς αξιωματούχους και ιδιώτες, 10% σε διπλωμάτες. «Ειδικότερα σε δημοσιογράφους-εκδότες διατίθεται λιγότερο από το 2% του συνόλου των δυνάμεων, δηλαδή μερικές μικρές δεκάδες αστυνομικού προσωπικού» είπε.

«Η Ελλάδα και ο κόσμος όλος καταπιέζονται αφόρητα περισσότερο από ένα χρόνο από την πανδημία. Όχι από την Αστυνομία» ισχυρίστηκε δικαιολογώντας τα «παρατράγουδα» όπως τα χαρακτήρισε από το ότι ειδικές επιχειρησιακές μονάδες, όπως η ΔΙΑΣ, η ΔΡΑΣΗ και η ΟΠΚΕ «αναγκάζονται να τρέχουν και με τα μπλοκάκια για πρόστιμα ή συνετισμό στις πλατείες».

Προανήγγειλε τέλος ότι οι αστυνομικοί θα βάλουν διακριτικά, τα οποία «θα έρθουν σε λίγες εβδομάδες», καθώς και κάμερες οι οποίες θα εφαρμοστούν «στο σύνολο της χώρας σε ένα χρόνο».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Αν ήταν το φιφί βιολί και η λούτσα καραμούζα θάμασταν όλοι μουσικοί….αυτό.

  2. Θα έλεγα ότι είναι καραγκιόζης αλλά έτσι προσβάλουμε τη λέξη.

Comments are closed.