Τι σημαίνει για Ελλάδα και Κύπρο ο χάρτης με τις ΑΟΖ που παρουσιάζει η Τουρκία

Κοινοποίηση:
2-3-1068x641

Η Τουρκία έστειλε χάρτη στον ΟΗΕ που αφορά της ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της γειτονικής χώρας, κάτι που παρουσίασε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Turkiye.

Μάλιστα, οι Τούρκοι σημειώνουν πως ο εν λόγω χάρτης φοβίζει την Ελλάδα, καθώς αφορά και τη Ρόδο μέχρι την Κρήτη.

Ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, Μάνος Καραγιάννης, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και ο αντιστράτηγος, Λάμπρος Τζούμης, σχολίασαν στον ΣΚΑΙ όλες τις εξελίξεις.

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να υποστηρίζει πως μοιράζονται την ίδια θάλασσα με την Αίγυπτο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στον σχετικό χάρτη που παρουσιάζουν, η γειτονική χώρα ξεχνάει πως υπάρχει το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης και συγκεκριμένα το νησί Στρογγυλή το οποί0 ενώνει τις δύο ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν βάσει του χάρτη που έστειλαν στην ΑΟΖ, θεωρούν πως η περιοχή τους ανήκει, ενώ οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι στο σημείο υπάρχουν ενεργειακά κοιτάσματα. Πρόκειται δηλαδή για μία προσέγγιση της Τουρκίας στην Αίγυπτο.

Από την άλλη βέβαια, η Αίγυπτος έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να δυναμώσει τις σχέσεις της και με την Ελλάδα, ακόμα και αν έχει ξεκινήσει τις συνομιλίες της με την γειτονική χώρα.

ΠΗΓΗ: directus.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: