Τι περιμένατε; Να τους δώσει το “καλό” – Δωρεά με “σαπάκι” έκανε ο Κούλης στην Κύπρο!

Κοινοποίηση:
embraer

Πριν δύο χρόνια περίπου η Ελλάδα, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χάρισε» στην Κύπρο και στον τότε πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη το EMBRAER EMB-135, το παλαιό δηλαδή κυβερνητικό σκάφος για να πετάει πλέον με την κυπριακή σημαία.

«Είμαστε σε θέση σήμερα να προσφέρουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό το αεροσκάφος και πέραν της προφανούς εξυπηρέτησης του Προέδρου, των κυβερνητικών στελεχών. Να τονίσω και το πόσο σημαντικό θεωρώ το γεγονός ο Πρόεδρος της Κύπρου να μπορεί να ταξιδεύει με ένα αεροπλάνο, το οποίο έχει επάνω το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Κυπριακή και την Ευρωπαϊκή σημαία. Είναι κι αυτό μία ένδειξη κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας», είχε πει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μετά την παραλαβή του Falcon 7X που χρησιμοποιεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός για τα ταξίδια του, διέθετε τέσσερα κυβερνητικά αεροπλάνα και, ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η πώληση τουλάχιστον ενός από αυτά. Επειδή η πώληση κατέστη αδύνατη αποφασίστηκε η «δωρεάν» παραχώρησή του στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Έτσι λοιπόν από τη μία πλευρά η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία απαλλάχθηκε από το τεράστιο κόστος συντήρησης του αεροσκάφους, από την άλλη αυτό μετακινήθηκε στην Κύπρο. Και εκεί ξεκίνησε ένας πονοκέφαλος για την Κύπρο αφού το κόστος συντήρησης και οι βλάβες ήταν συνεχείς.

Η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην Κύπρο και αποτελεί πηγή προστριβών και… πολιτικό θέμα! Ο λογαριασμός αναβάθμισης και συντήρησης μεγαλώνει συνέχεια ενώ η Λευκωσία προσπαθεί να βρει πόρους για να το καταστήσει απόλυτα ασφαλές ενώ σημειώνεται πως χρειάζεται «δεύτερο κύκλο επισκευών και αναβαθμίσεων προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιήσει μεγαλύτερες πτήσεις εκτός Ευρώπης».

Όπως αναφέρει ο «Πολίτης» το συνολικό κόστος αναμένεται να ανέλθει στα €4 εκατ. περίπου και περιλαμβάνει τα έξοδα συντήρησης και αναβάθμισης του αεροπλάνου στην Πορτογαλία, ανταλλακτικά, εκπαίδευση του προσωπικού και μια δεύτερη αναβάθμιση που θα γίνει, προσεχώς, για να είναι σε θέση το προεδρικό αεροπλάνο να πραγματοποιεί και υπερατλαντικές πτήσεις.

Το αεροσκάφος έχει ήδη περάσει από εκτενή αναβάθμιση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ με την οποία του εδόθη πιστοποιητικό αεροπλοϊμότητας αλλά μόνο για πτήσεις εντός Ευρώπης.

Το κόστος αυτών των επισκευών και αναβαθμίσεων είναι που καλείται τώρα να καλύψει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη με την αντιπολίτευση, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης» να αντιδρά, ιδιαίτερα αφού πολλές απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται χαρακτηρίζονται «απόρρητα».

Πάντως όπως αποκαλύπτει ο Πολίτης, μέσα από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Άμυνας, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, η διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας αφού είχε ενημερωθεί εγγράφως για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και λειτουργικά έξοδα του αεροσκάφους Embraer Legacy, με σκοπό την εξέταση του ενδεχομένου αγοράς του, είχε διατυπώσει την άποψη ότι μια τέτοια απόφαση (αγοράς) κρινόταν ασύμφορη. Ακολούθως, ο πρώην υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, με χειρόγραφη σημείωσή του, έδωσε οδηγίες για μη εκδήλωση ενδιαφέροντος αγοράς του κυβερνητικού αεροπλάνου της Ελλάδας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Κοροιδα,τα καλα θα τα στειλουμε στους αδελφους Ουκρανους,αυτοι αφησαν στο β παγκοσμιο πολεμο τους γερμανους ναζι να φτασουν ως τη Μοσχα και να την πολιορκησουν!!!

  2. Δεν τόνε βλέπω καλά τον Τσίμπριο.

  3. ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΧΤΟΥΝ ΤΑ ΣΑΠΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΤΩΧΕΥΜΕΝΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ …..ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΟΤΙ ΣΑΠΑΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΗ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΗΚΟ…ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΑΙ ΟΥΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΑΙ…..

  4. Αν είμαστε σοβαρή χώρα θα έπρεπε να δωρίσουμε στου Κύπριους αδερφούς μια συστοιχία πάτριοτ ή τουλάχιστον μερικές παρτίδες εξοσέτ για να “καλωσορίσουν” τους γείτονες.

    1. Γιατι δεν τα παιρνουν μονοι τους μηπος δεν εχουν λεφτα??η μαλλον πονταρουν στιν βοηθεια της Μεγαλης Βρετανιας που την εχουν παντα πολυ περι πολλου.οσο για μας εμεις τα παρταλια δεν μας εχει αφησει η Κουλα ουτε βολι για την δυσκολη ολα στον εβραιο συμπατριωτη του ναζι Ζελενσκι τα σταιλνει…

Comments are closed.