Τι μπορώ να παίξω με το μωρό μου και σε ποιο μήνα;

Κοινοποίηση:

Τα μωρά απολαμβάνουν το παιχνίδι από τις πρώτες κιόλας ημέρες που τα υποδεχόμαστε σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό που απασχολεί όμως τους γονείς είναι τι μπορούν να παίξουν με ένα πλασματάκι τόσο δα.

Βρείτε παρακάτω πληροφορίες για τα παιχνίδια που μπορείτε να απολαύσετε με το μωρό σας μήνα-μήνα.

Πρώτες εβδομάδες

Τραγούδι

Τραγουδήστε του οποιοδήποτε τραγούδι!
Ακόμα κι αν το μικρό σας δεν μπορεί να καταλάβει τι τραγουδάτε, οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι το τραγούδι είναι ένας λαμπρός τρόπος για να ενισχυθεί ο δεσμός γονέα-μωρού. Κάντε το είτε έχετε καλή φωνή, είτε όχι, καθώς δεν πρόκειται να σας βαθμολογήσει (ακόμα) το ‘σπλάχνο’ σας.

Ομιλία

Η συζήτηση με το μωρό είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσει και να αναπτύξει τη δική του γλώσσα. Μπορεί να μην παίρνετε απάντηση, αλλά η κουβέντα βοηθάει το νεογέννητο να κατανοήσει τους κανόνες της γλώσσας και να μελετήσει το ηχόχρωμα της φωνής σας.

1 – 2 μηνών

Γυμναστήριο ή χαλάκι δραστηριοτήτων

Αυτή είναι η ιδανική εποχή για να του εισάγετε το χαλάκι δραστηριοτήτων. Τα φωτεινά χρώματα παρέχουν οπτική διέγερση στο μωρό, το οποίο αρχίζει και να παρατηρεί τους πολύχρωμους φίλους του επάνω στο χαλάκι. Μια καλή ιδέα είναι να αλλάζετε συχνά τις θέσεις των κρεμαστών παιχνιδιών του γυμναστηρίου ώστε να κρατάτε αμείωτο το ενδιαφέρον του μωρού σας.

Βρεφικό ‘αερόμπικ’

Το βρεφικό αερόμπικ περιλαμβάνει απαλές κινήσεις οι οποίες βοηθάνε στην ενίσχυση των μυών του μωρού σας, αλλά παράλληλα είναι και διασκεδαστικές. Καθώς είναι ξαπλωμένο στην πλάτη κινήστε με αργές και ‘μαλακές’ κινήσεις τα ποδαράκια του, σαν να κάνει ποδήλατο. Εγγυημένα χαμόγελα κάθε φορά!

3 – 4 μηνών

Οι συγκεκριμένοι μήνες είναι πολύ σημαντικοί για τα μωρά διότι ενισχύουν τους μυς στα χέρια και την πλάτη, που θα τους βοηθήσουν να κινηθούν αρχικά και στη συνέχεια να κάτσουν.

Αεροπλανάκι

Το παιχνίδι αυτό είναι απλό και αγαπημένο: ξεκινήστε ξαπλώνοντας με τα γόνατά σας λυγισμένα και στηρίζοντας την κοιλιά του μωρού σας στα καλάμια των ποδιών σας. Στη συνέχεια, κρατήστε τα χέρια του μωρού κρατώντας τα γόνατά σας λυγισμένα έτσι ώστε το μικρό σας να “πετάει”… στα πόδια σας. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που ενθουσιάζει πάντα τα μωρά, αλλά αποτελεί και μια πολύ καλή άσκηση για τον ίδιο τον γονέα.

Φακός

Σε αυτή την ηλικία, η όραση των μωρών βελτιώνεται και μπορούν να απολαύσουν την αντίθεση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Μια ωραία ιδέα είναι την νύχτα να κλείσετε τα φώτα και να δείχνετε με το φως ενός φακού διάφορα αντικείμενα μέσα στο δωμάτιο. Καλό θα ήταν να μιλάτε στο μωρό σας για κάθε αντικείμενο που δείχνετε, ώστε να συνδυάζει οπτικά και ακουστικά τα αντικείμενα.
* Είναι σημαντικό να συνεχίσετε την ομιλία και το τραγούδι με το μωρό σας για αρκετούς μήνες ακόμη.

4 – 5 μηνών

Τι συμβαίνει στη συνέχεια;

Σε αυτήν την ηλικία το μικρό σας έχει αρχίσει να αναπτύσσει την αίσθηση της πρόβλεψης και να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια. Τα τραγούδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιοποιήσετε αυτήν την ικανότητα.
– Πώς; Δοκιμάστε να αναπαραστήσετε μερικές λέξεις σε ένα τραγούδι, ανάλογα τη σημασία τους.
Για παράδειγμα στο τραγούδι “Ελεφαντάκι” μπορείτε να το σηκώνετε ψηλά όταν το τραγούδι λέει “όταν ανεβαίνει στην τραμπάλα με πετάει ψηλά, στον ουρανό..” και να το κατεβάζετε όταν το τραγούδι λέει “κι όποτε βουτάει στην πισίνα φεύγει από μέσα το νερό”. Θα παρατηρήσετε το μικρό σας να είναι ενθουσιασμένο την επόμενη φορά που θα του το τραγουδήσετε.

Οικογενειακές φωτογραφίες

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και ξεκινά να έχει πιο συχνά επαφές με άλλα μέλη της οικογένειας, μπορείτε να φτιάξετε ένα μικρό άλμπουμ φωτογραφιών για να ασχολείται (θα χρειάζεται μια μικρή βοήθεια για να γυρίσει τις σελίδες). Καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα άλμπουμ με πλαστικές σελίδες, ώστε να προστατεύονται τις φωτογραφίες σας και να εκτυπώσετε τις φωτογραφίες των μελών της οικογένειας μεγαλύτερες από το συνηθισμένο.

5 – 6 μηνών

Θόρυβοι

Το μωρό έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται πιο έντονα στους ήχους, οπότε εκμεταλλευτείτε το “παίζοντας” τη δική σας μουσική με μερικά μεταλλικά δοχεία, τις κατσαρόλες, την κούπα του καφέ σας και ένα κουτάλι.
Αυτά αρκούν για να κάνετε το μικρό σας να ξετρελαθεί!

Υφές

Στην ηλικία των 6 μηνών το μωρό αρχίζει να απολαμβάνει τις διαφορετικές υφές των αντικειμένων. Προσπαθήστε να του δίνετε να πιάσει διάφορα πράγματα, αλλά βεβαιωθείτε πρώτα ότι είναι ασφαλή σε περίπτωση που το μωρό αποφασίσει να τα δοκιμάσει!

Φούσκες

Μια ωραία δραστηριότητα για την ώρα του μπάνιου είναι να φυσήξετε σαπουνόφουσκες γύρω από το μωρό σας. Το μωρό σε αυτήν την ηλικία έχει αναπτύξει τον συντονισμό των χεριών του οπότε θα προσπαθήσει να τις φτάσει και είναι σίγουρο ότι θα ξετρελαθεί μαζί τους.

7 – 8 μηνών

Mπάλα

Τώρα που το μωρό έχει αρχίσει να κάθεται, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα εύκολο παιχνίδι με μια μικρή μπάλα. Καθίστε απέναντι από το μωρό σας και τσουλίστε τη μπάλα ο ένας στον άλλο. Με αυτό τον τρόπο εξασκείται το μωρό στον συντονισμό των χεριών και των ματιών του.

Βιβλία

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την ανάγνωση βιβλίων από τη βρεφική ηλικία του παιδιού σας, ωστόσο στην ηλικία των 7 μηνών αρχίζει να “καταλαβαίνει” περισσότερο τα βιβλία. Μπορεί να τα “αρπάξει”, να γυρίσει τις σελίδες και αυτόματα θα σταματήσει στα στοιχεία με περίεργη υφή ή στις σελίδες με μουσικά κουμπιά.

Εμπόδια

Εάν το μωρό σας έχει αρχίσει να μπουσουλάει τότε μπορείτε να του κάνετε λίγο πιο περιπετειώδη την πορεία, τοποθετώντας μερικά μαξιλάρια καναπέδων στο πάτωμα, δημιουργώντας έτσι δυνητικά εμπόδια.

9 – 10 μηνών

Σήραγγα

Τώρα που το μικρό σας μπουσουλάει σίγουρα, αυτή είναι μια σπουδαία δραστηριότητα. Θα χρειαστείτε μια σήραγγα για μωρά, αλλά και ένα μακρύ κουτί από χαρτόνι, λειτουργεί εξίσου καλά. Μπορείτε να κρεμάσετε μαλακά αντικείμενα στην οροφή(εσωτερικά) της σήραγγας για να τα ανακαλύπτει το μωρό καθώς περνάει μέσα από αυτήν.

Καλάθι θησαυρού

Τα μικρά διασκεδάζουν πάρα πολύ σε αυτήν την ηλικία να βγάζουν πράγματα έξω από ένα κουτί και μετά να τα τοποθετούν ξανά μέσα. Δεν χρειάζεστε πολλά υλικά, παρά μόνο ένα καλάθι ή ένα κουτί, μερικά αντικείμενα και η διασκέδαση ξεκινά!

11 – 12 μηνών

Πύργοι

Πολύ πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι στο μωρό σας αρέσει να “γκρεμίζει” πύργους, αλλά τώρα αρχίζει να του αρέσει και να τους χτίζει. Δημιουργήστε μαζί πύργους τηρώντας ένα κριτήριο κάθε φορά, όπως η χρωματική σειρά και ενθαρρύνετέ το να τους φτάσει πολύ ψηλά!

Ζωγραφική

Σε αυτή την ηλικία, το μικρά αρχίζουν να πειραματίζονται με τους μαρκαδόρους και τις μπογιές. Μην περιμένετε όμως κάτι περισσότερο από “αφηρημένη” τέχνη πάνω στο χαρτί ή στον τοίχο-καμβά του σαλονιού σας!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: