Τι ισχύει σε περίπτωση επιστράτευσης – Η διαφορά μεταξύ γενικής και μερικής – Ποιοι καλούνται…

Κοινοποίηση:
epistrateysi

Η επιστράτευση μπορεί να είναι «γενική» ή «μερική» όπου η δεύτερη αφορά συγκεκριμένες εφεδρικές κλάσεις ή ορισμένες περιοχές, περιφέρειες ή διαμερίσματα της επικράτειας καθώς και ειδικές κατηγορίες ή ειδικότητες εφέδρων, (αξιωματικών, στρατιωτών).

Με δεδομένη την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το αποκορύφωμα με το επεισόδιο της σύλληψης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, πολλοί, αναζητούν στο ίντερνετ πληροφορίες για το ενδεχόμενο επιστράτευσης.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι στην κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο έτη, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κλπ) και φυσικά οι ειδικοδυναμίτες (ΟΥΚ, πεζοναύτες, ΛΟΚ κλπ).

Αναλυτικά:

α) Κατάσταση ειδικής (συγκεκριμένες ειδικότητες) ή μερικής (συγκεκριμένες περιοχές) επιστράτευσης (πορτοκαλί συναγερμός):

Καλούνται με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο) οι υπόχρεοι να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφουν πάνω τα ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται. Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών (τελευταία μερική επιστράτευση έγινε στο ανατολικό αιγαίο τον Γενάρη του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών).

Στις υπόλοιπες περιοχές το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω (μετά τη λήξη) είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ.

Εφόσον υπάρχει αντικειμενική αδυναμία μετάβαση στο χρονικό περιθώριο που τίθεται (γιατί πχ βρίσκεσαι σε ταξίδι ή δεν υπάρχουν συγκοινωνιακά μέσα κλπ) τότε ΑΜΕΣΑ μεταβαίνεις στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων (υπάρχουν πολλά σε κάθε νομό), το οποίο αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την υποχρέωση είτε να σε προωθήσει στη μονάδα σου ή να σε εντάξει σε άλλη μονάδα σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης. Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών. Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης.

Πρακτικά όμως όσοι έχουν πράσινα φύλλα πορεία είναι αυτοί που θα κληθούν πρώτοι. Όσοι έχουν λευκά ανήκουν στη Β΄ Φάση! Υπάρχουν άτομα που έχουν λευκά φύλλα πορεία σε ηλικία μικρότερη των 41 ετών, αυτοί δεν έχουν κρίσιμη ειδικότητα γι΄αυτό και δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Έστω υπόψη ότι συγκεκριμένες ειδικότητες έχουν και άλλα χρώματα φύλλων πορείας. Στην περίπτωση αυτή ήδη γνωρίζουν τι να πράξουν και αν το έχουν ξεχάσει πρέπει να απευθυνθούν στις στρατολογικές υπηρεσίες, γιατί συνήθως αυτοί έχουν απόρρητες οδηγίες.

Όλοι οι έφεδροι (όσοι δλδ έχουν ολοκληρώσει τη θητεία μας) έχουμε λάβει Ειδικό Φύλλο Πορείας. Πάνω στο ΕΦΠ αναγράφονται ειδικοί κωδικοί, για τους οποίους έχετε ενημερωθεί από την μονάδα σας και δεν γράφω περαιτέρω λεπτομέρειες γιατί έχουν υπαχθεί σε καθεστώς απορρήτων. Όσοι δεν θυμάστε που αντιστοιχούν οι κωδικοί μπορείτε να μεταβείτε στην στρατολογική υπηρεσία της περιοχής σας.

Οι κάτοχοι λευκών ΕΦΠ μεταβαίνουν ΟΠΟΥ ΔΙΑΤΑΧΘΟΥΝ, αλλά όπως είπαμε εντάσσονται στη β΄φάση, οπότε θεωρητικά θα τους έρθει στο σπίτι ειδοποίηση. Καλόν είναι να έχετε δηλώσει την στρατολογική σας υπηρεσία για τις μεταβολές των διευθύνσεων κατοικίας, γιατί την κρίσιμη ώρα θα σπαταλώνται κρίσιμες δυνάμεις για να σας ψάχνουν ενώ εσείς ίσως ήδη έχετε μεταβεί στις μονάδες σας.

β) Κατάσταση ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ – ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΠΟΛΕΜΟΣ

Στην κατάσταση αυτή όσον αφορά τις ηλικίες ισχύουν ότι και παραπάνω. Φυσικά μέσα στον κανονισμό ορίζεται ότι τα όρια ηλικίας μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, χωρίς να ορίζεται η μικρότερη ή η μεγαλύτερη ηλικία. Πρακτικά στην εμπόλεμη κατάσταση, καλούνται να πολεμήσουν ΟΛΟΙ οι ικανοί να κρατάνε όπλο.

γ)Τι έγγραφα φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:

Το ΦΑΠ που του έστειλε η Επιστρατεύουσα Αρχή.

Το Ειδικό Φύλλο Πορείας.

Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης (όσοι έχουν).

Την Αστυνομική ταυτότητα και τα Επιστρατευτικά έγγραφα.

Την Στρατιωτική άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου ή ειδικοποιημένου Μηχανήματος (όσοι διαθέτουν).

Το δίπλωμα οδήγησης πολιτικού οχήματος – ειδικοποιημένου οχήματος-μηχανήματος (όσοι διαθέτουν).

Τη μεταλλική Ταυτότητα.

Λοιπά (κατά την κρίση του) : Αντίγραφο Πτυχίου ΑΕΙ – ΤΕΙ – ΙΕΚ (αποκτηθείσας ειδικότητας που δεν είχε δηλωθεί κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας), πιστοποιητικό επάρκειας γνώσης Ξένων Γλωσσών κ.α.

δ)Τι άλλα είδη φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:

Τροφή για την κίνηση μέχρι την Μονάδα (ξηρά τροφή δύο ή τριών ημερών). Η τροφοδοσία θα αρχίσει με την κατάταξη στη Μονάδα.

Ένα μικρό σακίδιο με τα απαραίτητα ατομικά είδη (υγιεινής)

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

36 Σχόλια

 1. Είναι αποκαρδιωτικά πολλά σχόλια εδώ μέσα, γενικά λείπει ο πατριωτισμός. Αν γίνει πόλεμος καλύτερα να επιστρατευσουν πρώτα εμάς τους συνταξιούχους . Είναι προτιμότερο να πεθάνεις απο τούρκικη σφαίρα παρά απο γεροντική άνοια, εγκεφαλικό, καρκίνο κ.λ.π. και να βλέπεις την Πατρίδα σου να γεμάει με λαθρομετανάστες, πούστιδες και προδότες.

 2. Η Ελευθερία είναι προτέρημα των Ελλήνων Η Ελευθερία είναι δικαίωμα και ιερή υποχρέωση Οποίος είναι Έλληνας (και όχι ελληνόφωνος
  ντολμετης , χαζαρος , μπολσεβίκος , φραπεδομαγκας ,τουρκολάγνος , αλβανογλυφτης αριστερόστροφος η δεξιόστροφος φασίστας , γερμανοτσολιας ,δοσιλογος και ηλίθιος , ) θα πολεμήσει για την πατρίδα .
  Οι υπόλοιποι μπορείτε να βλέπετε τι σημαίνει Έλληνας .
  Είστε το μίασμα του τόπου κ οι δοσίλογοι της Ιστορίας , αλλά είστε τόσοι πολλοί που ακόμα κ πρωθυπουργό βγάζετε .

 3. Άρχισε να χωρίζει η “ήρα” απ΄το “σιτάρι” ,Θα δούμε πολλά περίεργα ,ακόμα είναι νωρίς…πολύ νωρίς ,δοκιμές γίνονται!!!!

 4. Τα ανωτερω ζωα όπως για παράδειγμα ο ε ρε γλεντια να κατσει να τον πηδηξουν οι σκυλοτουρκοι……εχεις παει φαντάρος ρε τρομπα που κρινεις τους αλλους….?????…….εχεις πιασει οπλο ρε κοπρε που θες να σε γλεντησουν οι σκυλοτουρκοι….αντε τραβα να ζησεις ρε γενίτσαρε με δαυτους…..τα ιδια σκατα εισαι ρε με δαυτους ……τραβα γαμησου λοιπον ρε καναπεδατε στα 4…..

  1. Ο/Η Σε εχει κεντραρει μουστακαλης Τουρκος μπρε μπαζζζ;; λέει:

   Μπρε γκιαουρη εσενα θελω να σου τριψω την καλνοβαλβιδα σου με χοντρη σμυρηγδαλοιφη να σου παρω τα πασα να στη κανω καινουργια μπρε γιουσουφακι να δω μπρε πως θα πιανεις το μαγκνουμ που εχω ανμεσα στα ποδια μου βα’ι’ βα’ι’ βα’ι’, τον αλλον μπρε που βριζεις δεν θα τον πειραξω εσενα θε΄λω!!

  1. Δημητρακηηηηη;;;!!! παλι παιζεις call of duty στο play station? βρε συ αμα δεις Τουρκο στρατιωτη μπροστα σου θα κατουρησεις πετρελαιο θα λερωσεις κιλοτα και θα αλλαζεις σερβιετα χωρις φτερα κάθε πεντε λεπτα!

 5. poios apo ΤΑ ΚΟΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΘΑ ΠΑΕΙ;
  ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ;
  ΜΚΟ ; ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ; ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ; ΣΥΡΙΖΑ; ΑΝΤΑ;ΡΣΥΑ; ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΤΕΣ; ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΤΟΞΑ;
  ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΖΗΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ —- ΗΠΑ -0- ΓΕΡΜΑΝΙΑ — ΙΣΑΗΛ κ.α.

  1. Γιατι θα πας εσυ; η θα παει κανενας από αυτους που γανιαζουν ολη την ημερα στα πληκτρολογια ; μπατριωτες της φαπας να κενετε τον σταυρο σας που δεν θα γινει τιποτα γιατι ετσι και μυρισει ο Ερντογαν τα κωλαρακια σας εσεις θα εισαστε οι πρωτοι που θα σκυψετε,οπως εκαναν οι προγονοι σας ταγματασφαλίτες και δοσιλογοι και λοιπο χαφιεδοτσουρμο του εθνικου κορμου στους ναζι.

 6. Ρε πουστη μου ακομα δεν βαρεσε προσκλητηριο και οι μισοι την κοπανησανε…

 7. ΓΙΑ ΚΑΝΤΟ ΛΙΑΝΑ ΡΕ ΜΑΓΚΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΨΥΧΑΚΙΑ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΤΑΛΙΜΠΑΝ? ΑΝΤΕ ΠΑΝΕ ΔΟΥΛΕΨΕ ΠΡΩΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΑΜΠΑ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ? ΠΟΥ ΜΕΝΕΙΣ ΣΕ ΧΛΙΔΑΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΕ ΦΟΥΛ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΙ ΠΡΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟ. ΑΝΤΕ ΒΓΕΣ ΛΙΓΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΥΑΛΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ

  1. Ποιον εμφυλιο ρε λεβεντη; στο 2020 ειμαστε όχι στο 1946 ,ξεκολλα λιγο το μυαλο σου,για ποιον λογο να γινει πολεμος ειτε με την Τουρκια ειτε εμφύλιος;

  2. απλωσ θα καΤΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ ΜΚΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΜΟΥΝ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ…

 8. γουσταρω αντε ρε ερντογαν κανε την αρχη και εδω ειμαστε μογκολε βρωμερη φαρα του κερατα μονο μην μας πουλησουν οι δικοι μας πωλητικοι οπως στην κυπρο γαμω την τουρκια σας δειλοι

 9. Είτε γίνει πόλεμος είτε όχι είμαστε μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Αν δε γίνει σημαίνει πως κάναμε μεγάλες παραχωρήσεις στο σουλτάνο και η χώρα μας για μια ακόμη φορά συρρικνώνεται. Αν πάλι γίνει πόλεμος τότε όλα τα αποβράσματα του ισλάμ μαζί με τους αλληλέγγυους θα βιάσουν και θα σκοτώσουν τα γυναικόπαιδα που θα μείνουν πίσω και θα λεηλατήσουν τη περιουσία όσων πάνε να πολεμήσουν για τη πατρίδα. Έπρεπε να αντιδράσουμε μαζικότατα και χωρίς ενοχές εδώ και πολλά χρόνια από τότε που ξεκίνησε η λαθροεισβολή. Τώρα είναι αργά

  1. Τι δεν καταλαβαίνεις ρε μπαρμπα; δεν θελουν τα νησια μας οι Τουρκοι ουτε το Αιγαιο , τους ενδιαφερει το θαλασσιο οικοπεδο που βρίσκεται στην τεραστια ακτογραμμή τους αναμεσα Κυπρου και Ροδου. Τα υδατα εκει ΔΕΝ είναι δικα μας, για ποια συρρικνοση μιλας εσυ; Οσο για τους μετανάστες τι να σφαξουν και τι να βιασουν ρε κακομοιρη , εφυγαν απ της χωρες τους γιατι τους εσφαζαν και τους βιαζαν κατι ψυχακηδες φασιστες , δηλαδή ομοϊδεάτες σας όχι όμως χριστιανοταλιμπαν αλλα μουσουλμάνοι.

 10. Πολεμιστε ολοι για τα δικαιωματα των λαθρομεταναστων .Εσεις θα βρεθητε σε μια αναπηρικη καρεκλιτσα στην καλυτερη των περιπτωσεων και οι λαθρο θα συνεχισουν να περνουν επιδοματα και σπιτια. οσο για συνταξη οσοι ζησουν…παρτε κανα τιμιτικο σταυρουδακι και φατε το. Γενικα σε αυτο το κρατος,χρονια τωρα το ηθικο μας το εχουν παει στα υψη.θελει τρελει προπαγανδα απο τα ΜΜΕ για να μας δωσουν εστω ενα μικρο λογο να παιξουμε την ζωη μας κορονα γραμματα,γιατι τους προηγουμενους απο εμας που θυσιαστηκαν για την πατριδα ουσιαστικα δεν τους θεωρουν ηρωες,αλλα μ@λακες !!!

 11. ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΕΣ ΕΠΟΠ ΛΌΓΩ ΟΡΊΟΥ ΗΛΙΚΊΑΣ
  ΈΓΓΡΑΦΟ 21-7-2020
  . ΑΠΌ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΨΊΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΊΑΣ…
  ΚΩ
  ΈΒΡΟΣ
  ΛΈΣΒΟΣ
  ΛΉΜΝΟΣ

  ΠΗΓΗ :Kranosgr.com

  Η ΠΡΟΔΟΣΊΑ ΘΑ ΈΡΘΕΙ ΑΠΌ ΜΈΣΑ ΠΆΛΙ.

  .
  ΑΓΓΕΛΙΚΉ ΑΧΑΡΝΑΊ

 12. Να πάνε πρώτα η σαβουρες που κυβερνούν, μετά η λαθρομετανάστες μια που τους αγαπάνε πολύ καί τους δίνουν επιδόματα, εγώ αν και υπηρέτησα 23μηνες μεγάλο πεύκο, Χίο,και Ρεντίνα ,τσάμπα 2χρονια από την ζωή μου για αυτά τα λαμόγια (πολιτικούς) τώρα ψάχνω για δουλειά , γιατί θα μου κόψουν το ρεύμα,δεν την ξαναπαταω ρε ουστ κοπριτες.

  1. έχεις ποτέ σκεφτεί μήπως είσαι αρκετά άχρηστος για να σε εμπιστευθεί κάποιος να σε προσλάβει; μήπως δεν φταίει η πατρίδα αλλά εσύ και μόνο;

 13. Μετά από τόσο προσβλητική συμπεριφορά του Μογγόλου προς την Ελλάδα και τους Έλληνες, όποιος δεν θέλει να πολεμήσει δεν είναι Έλληνας.

 14. Περιμένουν από ένα 19χρονο παιδάκι, να δείξει το ίδιο σθένος με έναν που είναι 45 – 50 χρόνων; Όσοι μπορούν να κρατήσουν όπλο, θα έπρεπε υποχρεωτικά να επιστρατευθούν.

  1. Να πανε αυτοι που περνουν τα επιδοματα . . . . δηλαδη πακιστανοι , αλβανοι , ρωσοι κ.λ.π. . . . τους δυο μου γυιους τους εδιοξαν στην ασια . . . . τωρα θα τους ζητανε αλλα ειναι αργα . . . .΄.΄΄

  2. Σπαθάρη μαε έχει γονατίσει το Marlboro εγώ μόνο καρτέρι μπορω να βγω. Τρέξιμο είναι για 20ρηδες.

 15. Ποια επιστρατευση και ποιος πολεμος;Αφου θα το “παρει ο αερας” και τα κυματα το τουρκικο γεωτρυπανο και τυχαια θα βρεθει να τρυπαει εντος Ελληνικων χωρικων υδατων.Τι νομιζετε οτι κανανε στην τριμερη “μυστικη” συναντηση Κουλης-Ανγκελα-σουλτανος,με τις ευλογιες των δυο ξανθων,του Τραμπα και του Βλαδιμηρου;Δικαιολογιες και τροπους ψαχνανε για να μας το πλασαρουν.

 16. Μη όχι μη βαζετε τετοια θεματα γιατι κατι στρατογκαυλοι του πληκτρολογιου και του play station ψαχνουν ηδη μερος να κρυφτουν,θυμαμαι στην Κω κατι παιδακια το 1996 νυχτα εφυγαν για Γερμανια.

 17. Αν δεν έρθει ο Κούλης με τον Τσίπρα να παρουσιαστούν μαζί μου εγώ δεν πάω πουθενά. Μόνο Μύκονο .

 18. ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΛΥΜΜΕΝΗ;
  ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΣΤΟΙ ΣΤΑΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΑΥΤΟΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.
  ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ

 19. Σε περίπτωση επιστράτευσης πάμε όλοι εθελοντές. Θα αφήσουμε τα παιδιά μας και τα ανίψια μας εκεί και εμείς θα βλέπουμε Ευαγγελάτο;;;;

Leave a Response