Τι θα συμβεί στο μυαλό και το σώμα σας αν «κόψετε μαχαίρι» το αλκοόλ

Κοινοποίηση:
pota-1

Όλοι οι άνθρωποι πίνουν, άλλοι πολύ και άλλοι λίγο. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που αποφασίσεις να κόψεις εντελώς το αλκοόλ; Κάποια πράγματα αλλάζουν στο μυαλό και το σώμα σου σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που φανταζόσουν.

Η διάθεση βελτιώνεται

Μία σημαντική πνευματική αναβάθμιση μετά την παύση κατανάλωσης αλκοόλ έχει να κάνει με την άμεση βελτίωση της διάθεσης. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διεξήγαγε μία έρευνα καταγράφοντας την αλλαγή στη διάθεση ατόμων που είχαν κόψει το ποτό για τουλάχιστον 6 μήνες και διαπιστώνοντας ότι συναισθήματα όπως η αισιοδοξία και η ευτυχία συνδέονται άμεσα με το αλκοόλ και οι μεταπτώσεις τους είναι πιο έντονες στις γυναίκες. Επιπλέον, η σταδιακή αποκοπή από το αλκοόλ αναβαθμίζει αισθητά τη διάθεση, δίνοντας μεγαλύτερη ψυχική σταθερότητα.

Η μνήμη δουλεύει καλύτερα

Εξίσου σημαντική με τη διάθεση, είναι και η λειτουργία της μνήμης, την οποία το αλκοόλ αναστέλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα περίφημα blackouts και τα μεγάλα κενά άλλωστε είναι κάτι που λίγο-πολύ όλοι έχουν βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το ποτό επιδρά στη δραστηριότητα των νευρώνων του ιππόκαμπου και σε εκείνο ακριβώς το κομμάτι του εγκεφάλου που εμπλέκεται με τη διαμόρφωση και αποθήκευση των αναμνήσεων. Με τη διακοπή της κατανάλωσης, η μνήμη ανακτά τη βέλτιστη λειτουργία της και οι περίοδοι συσκότισης εξαφανίζονται.

Το δέρμα ενυδατώνεται

Ξηρό δέρμα; Μπορεί να σχετίζεται με αρκετούς ακόμη παράγοντες αλλά η αποχή από το αλκοόλ δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Στην πραγματικότητα, το ποτό “στεγνώνει” τους ιστούς καθώς επιδρά άμεσα στο επίπεδο των υγρών και των ανόργανων αλάτων του σώματος.

Το σωματικό βάρος μειώνεται

Ίσως είναι κάτι που έχεις διαπιστώσει κι εσύ ο ίδιος, απέχοντας ένα διάστημα από το ποτό. Το σωματικό βάρος πέφτει και αυτό οφείλεται στην ιδιότητα των αλκοολούχων ποτών να συγκρατούν τα υγρά αλλά και τις ουσίες αυτών που αυξάνουν τη σωματική μάζα.

Καλύτερος ύπνος

Μία ακόμη αλλαγή που σχετίζεται με το κομμάτι της μνήμης. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια του ύπνου, η μνήμη συσσωρεύει και αποθηκεύει δεδομένα, οργανώνοντάς τα. Η απουσία αλκοολούχων ουσιών στο αίμα επιτρέπει έναν εξαιρετικό πιο ήπιο και “φυσιολογικό” ύπνο ως συνέπεια μίας πιο ζωντανής μνήμης.

Ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου

Εκτός από το συκώτι, η καρδιά είναι ένα από τα όργανα που επωφελούνται από την αποχή από το αλκοόλ. Οι πιθανότητες δυσλειτουργίας των αρτηριών μειώνονται και η ποιότητα της κυκλοφορίας του αίματος στις περιφερειακές περιοχές αυξάνεται.

Λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου

Η εμφάνιση όγκων μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες: Ηλικία, σωματικό βάρος, κληρονομικότητα, έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες και γενικότερο τρόπο ζωής. Σε αυτή τη λίστα μπορεί να προστεθεί και το αλκοόλ. Κόβοντας το αλκοόλ μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: