Τι θα γινόταν αν το «Big One» χτυπούσε την Καλιφόρνια; Το βίντεο δείχνει πώς ένας σεισμός 7+ Ρίχτερ θα έσκαγε το Λος Άντζελες σε δευτερόλεπτα προκαλώντας ζημιές έως…

Κοινοποίηση:
Screenshot_2-1

Ένας μεγάλος σεισμός στην Καλιφόρνια θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και να σκοτώσει χιλιάδες.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η πολιτεία είναι έτοιμη να χτυπηθεί από το «Big One» μέσα στην επόμενη δεκαετία – οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γραμμή ρήγματος του San Andreas σπάει περίπου κάθε 150 χρόνια.

Αν το Big One χτυπούσε, «θα ήταν θέμα λίγων δεκάδων δευτερολέπτων πριν το τράνταγμα από μια εκδήλωση του Σαν Αντρέας που διαρρηγνύει τα τμήματα που βρίσκονται πιο κοντά στο  Λος Άντζελες φτάσει στις αστικές περιοχές», Jonathan Stewart με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος είπε ο Άντζελες στην DailyMail.com.

 Σύμφωνα με την Αρχή Σεισμών της Καλιφόρνια, η φυσική καταστροφή θα προκαλούσε καταστροφή σε ακτίνα 100 μιλίων της γραμμής του ρήγματος, η οποία ξεκινά κοντά στο Eureka και τελειώνει κάτω από το Palm Springs, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.800 ανθρώπους, γκρεμίζοντας εκατομμύρια σπίτια και προκαλώντας περισσότερα από 290 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές.

Το ρήγμα του San Andreas εκτείνεται για εκατοντάδες μίλια κατά μήκος της πολιτείας και εκτείνεται μέσα από πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Σαν Χοσέ και το Λος Άντζελες

Οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι το επόμενο «Big One» θα χτυπήσει την Καλιφόρνια μέσα σε 30 χρόνια, προερχόμενο από τη γραμμή ρήγματος του San Andreas. Στη φωτογραφία φαίνεται πώς θα μπορούσε να μοιάζει το Λος Άντζελες αν χτυπούσε σεισμός 6 Ρίχτερ.

Αν και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από έναν αιώνα για έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ, ο Στιούαρτ είπε ότι μικρότερα τμήματα του Σαν Αντρέας έχουν σπάσει πιο πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένου ενός στη βόρεια Καλιφόρνια το 1906 και στο Φορτ Τέχον το 1857.

Ο επόμενος μεγάλος σεισμός που θα πλήξει το Λος Άντζελες πιθανότατα θα πυροδοτήσει 1.600 πυρκαγιές, θα εγκλωβίσει 750 ανθρώπους μέσα σε κτίρια – απαιτούνται δυόμισι εβδομάδες προσπαθειών έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Σύμφωνα με το Concrete Coalition, από το 2011 περίπου 16 έως 17.000 κτίρια από σκυρόδεμα σε 23 από τις πιο επιρρεπείς σε σεισμούς ζώνες της Καλιφόρνια θα μπορούσαν να πέσουν όταν χτυπήσει ο επόμενος μεγάλος σεισμός.

Οι ζώνες περιλαμβάνουν το Σαν Φρανσίσκο (3.200 σπίτια), το Όκλαντ (1.300 σπίτια) και το Σαν Χοσέ (363 σπίτια).

Ο τελευταίος σεισμός 7,8 βαθμών της Καλιφόρνια έπληξε το Σαν Φρανσίσκο το 1906 και άφησε 3.000 νεκρούς και 524 εκατομμύρια δολάρια σε υλικές ζημιές το 1906 – που ανέρχεται σε 117 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.

Ένας ξεχωριστός σεισμός 7,9 Ρίχτερ έπληξε τα περίχωρα της περιοχής του Λος Άντζελες το 1857, αλλά ευτυχώς μόνο δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν επειδή η περιοχή δεν ήταν κατοικημένη εκείνη την εποχή.

Γνωστός ως ο σεισμός Great Fort Tejon, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην ιστορία των ΗΠΑ, καταστρέφοντας περιουσίες τόσο μακριά όσο η Santa Cruz – πάνω από 220 μίλια μακριά.

Δεδομένου ότι 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή του Λος Άντζελες από το 2022, αν το ίδιο μέγεθος συνέβαινε σήμερα, θα προκαλούσε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και πιθανότατα θα είχε σημαντικές απώλειες ζωών, σύμφωνα με το Los Angeles Almanac .

Το USGS έχει δείξει ότι υπάρχει πιθανότητα 60 τοις εκατό ότι η νοτιότερη περιοχή του San Andreas θα σπάσει μέσα στα επόμενα 30 χρόνια και θα ξεπεράσει το μέγεθος των 6,7 βαθμών.

Αυτό θα επηρεάσει το ρήγμα Hayward στην περιοχή Bay και το ρήγμα Newport Inglewood στη νότια Καλιφόρνια.

«Οι Καλιφόρνιοι γνωρίζουν ότι ένας καταστροφικός σεισμός μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, κατά μήκος οποιουδήποτε αριθμού ρηγμάτων στην πολιτεία», είπε ο εκπρόσωπος της CEA.

«Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία τώρα – εργαλεία όπως σχέδια ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης, ασφάλιση και μετασκευές σπιτιού – που μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά όταν συμβεί».

Οι φόβοι για σεισμό στην Καλιφόρνια έγιναν πρόσφατα πιο πραγματικοί, αφού μια μελέτη με επικεφαλής μια ομάδα στην Ιταλία προειδοποίησε ότι το ρήγμα του San Andreas θα μπορούσε να σπάσει φέτος.

Τμήματα του συστήματος κοντά στο Parkfield βρέθηκαν να τρέμουν περίπου κάθε 22 χρόνια – ο τελευταίος σεισμός ήταν 6 βαθμών το 2004.

«Το χρονικό διάστημα που θα μας πάρει για να ανακάμψουμε από έναν μεγάλο σεισμό – η οικονομική ζημιά, η κοινωνική αναταραχή, η απώλεια επιχειρήσεων – θα κάνει την Καλιφόρνια πίσω δεκαετίες», είπε ο Tom Tobin, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής Σεισμικής Ασφάλειας της Καλιφόρνια. οι Los Angeles Times .

«Και θα είναι ένα τίμημα που θα πληρώνουμε για τις επόμενες δεκαετίες».

Ανάλογα με το πού προήλθε ο σεισμός, ένας σεισμός μικρότερος από επτά Ρίχτερ θα επηρεάσει ανθρώπους που ζουν μεταξύ 12 και 19 μιλίων από την κύρια τοποθεσία, χτυπώντας μεγάλες αστικές περιοχές όπως το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο.


Ένας σεισμός 7,8 Ρίχτερ θα μπορούσε να σκοτώσει 1.800 ανθρώπους και να κοστίσει 290 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές

Μεγάλοι σεισμοί με μέγεθος επτά ή μεγαλύτερο μπορούν να εξαπλωθούν σε μια περιοχή από δύο έως τρία μίλια ανά δευτερόλεπτο. Η φωτογραφία εδώ είναι πώς θα έμοιαζε ένας σεισμός 7,8 Ρίχτερ μετά τη ρήξη κατά μήκος της γραμμής του ρήγματος San Andreas

Ωστόσο, οι σεισμοί που ξεπερνούν το μέγεθος των 7,5 βαθμών θα έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο, επηρεάζοντας πόλεις και πόλεις σε απόσταση έως και 220 μιλίων, καταστρέφοντας το Λος Άντζελες, το Σαν Μπερναντίνο, το Σαν Χοσέ και άλλες μεγάλες περιοχές με ρυθμό δύο μίλια ανά δευτερόλεπτο.

Το «Big One» θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο στις γύρω υποδομές, ισοπεδώνοντας κτίρια και σπίτια και καταστρέφοντας γραμμές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος – αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους στο σκοτάδι, σύμφωνα με τον Stewart.

Εάν το San Andreas έσπασε, θα προκαλούσε «καταρρεύσεις ευάλωτων κατασκευών, ουσιαστική διακοπή των κρίσιμων υπηρεσιών [συμπεριλαμβανομένων] του νερού, του κινητού τηλεφώνου [και] των συστημάτων μεταφοράς», είπε ο Stewart.

Ακόμα κι αν ο σεισμός μπορεί να προήλθε κοντά στο Σαν Φρανσίσκο ή στο Σαν Χοσέ, θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο σε ολόκληρη την πολιτεία, πρόσθεσε.

«Για παράδειγμα, μια ρήξη του San Andreas που κόβει μια γραμμή παροχής νερού για το So Cal θα επηρεάσει την παροχή νερού σε ολόκληρη την περιοχή».


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σεισμοί 7,8 Ρίχτερ συμβαίνουν κάθε 150 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η Καλιφόρνια έχει καθυστερήσει πολύ για το επόμενο

Ανάλογα με το πού προήλθε ο σεισμός, οι πιο πληγείσες περιοχές για εκείνες με μέγεθος μικρότερο των επτά βαθμών θα εκτείνονται περίπου μεταξύ 12 και 19 μιλίων από την κύρια τοποθεσία.

Ένας εκπρόσωπος της Αρχής Σεισμών της Καλιφόρνια (CEA) είπε στο DailyMail.com ότι δεν είναι η κίνηση του εδάφους που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, αλλά μάλλον η «απόδοση ανθρωπογενών κατασκευών».

«Τα σπίτια που κατασκευάζονται με σύγχρονα πρότυπα αντέχουν καλύτερα σε σεισμούς», είπε, προσθέτοντας ότι «οι ιδιοκτήτες παλαιότερων κατοικιών θα πρέπει να ανακαινίσουν αυτά τα κτίρια έναντι ζημιών από σεισμό».

Οι κατοικίες που χτίστηκαν πριν από το 2000 είναι πιο ευάλωτες σε σεισμούς υψηλού μεγέθους, επειδή χτίστηκαν χρησιμοποιώντας αδύναμες κολώνες που συγκρατούν το ισόγειο και το σαλόνι είναι συχνά πάνω από το γκαράζ.

Αυτοί οι τύποι σπιτιών ονομάζονται σπίτια μαλακής ορόφου επειδή η γκαραζόπορτα είναι ένα αδύνατο και αδύναμο σύστημα στήριξης που μπορεί να λυγίσει ή να σπάσει όταν ένας σεισμός ταρακουνήσει την κατασκευή.

Ένας σεισμικός προσομοιωτής αποκάλυψε πώς θα επηρεάζονταν περιοχές της πολιτείας εάν ένας σεισμός μεγέθους 7 [επτά]  στόχευε την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

Οι επιστήμονες κατασκεύασαν τον  προσομοιωτή σεισμών EQSIM τεκμηριώνοντας τους σεισμούς κατά μήκος της γραμμής του βόρειου ρήγματος Hayward τα τελευταία χρόνια και δημιούργησαν ένα σύνολο δεδομένων για την πρόβλεψη προσομοιώσεων επίγειας κίνησης.

Ο προσομοιωτής δείχνει πού θα ξεκινήσει ο σεισμός και πώς θα επεκταθεί γρήγορα σε όλη την περιοχή σε άλλες περιοχές της πολιτείας.

«Με το λογισμικό προσομοίωσης μας, που ονομάζεται EQSIM, μπορούν τώρα να δημιουργηθούν προσομοιώσεις επίγειας κίνησης με άνευ προηγουμένου πιστότητα και άνευ προηγουμένου χωρική κάλυψη», δήλωσε ο επικεφαλής του έργου David McCallen, ανώτερος επιστήμονας στο Lawrence Berkeley National Laboratory.

Πηγή: dailymail.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: