Τι είναι αυτή η κόκκινη κουκίδα στο λάστιχο του αυτοκινήτου σου -Ποιος είναι ο σημαντικός της ρόλος

Κοινοποίηση:
kokini koukida elastika 12

Τα λάστιχα των αυτοκινήτων φέρουν πάνω τους κάποιες ειδικές κουκίδες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια που προσφέρουν.

Το «Α» και το «Ω» είναι τα ελαστικά για την ασφάλεια των επιβατών, δεδομένου ότι αποτελούν τα μοναδικά μέρη του αυτοκινήτου τα οποία έρχονται σε επαφή με την άσφαλτο.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό όχι απλά να τα κρατάμε σε καλή κατάσταση, αλλά και να τα αποκωδικοποιούμε. Μην ξεχνάμε ότι τα στοιχεία -αριθμητικά και μη- που συγκεντρώνονται στο πλευρικό τους τμήμα είναι πολλά, δυσανάγνωστα και κρίσιμα για την αποτελεσματικότητα και την ορθή λειτουργία τους.

Μεταξύ των συμβόλων που ενδέχεται να δούμε στα ελαστικά των αυτοκινήτων είναι κάποιες έγχρωμες κουκίδες, τις οποίες η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών αγνοεί.

Η λεπτομέρεια, βέβαια, που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι δεν τοποθετούνται για διακοσμητικούς λόγους, αλλά για να υποδείξουν ένα εγγενές ελάττωμα το οποίο φέρουν.

Ειδικότερα, με δεδομένο ότι η κατασκευή του τέλειου ελαστικού είναι κάτι αδύνατο από τις εταιρείες του κλάδου, τα έγχρωμα σημάδια χρησιμοποιούνται προκειμένου να υποδείξουν τα σημεία στα οποία το ελαστικό παρουσιάζει κάποια ανισορροπία ως προς την κατανομή του βάρους.

Όσον αφορά στην κόκκινη κουκίδα, η οποία τοποθετείται από τους κατασκευαστές σε εκείνο το σημείο που το ελαστικό ελαφρώς προεξέχει, με αποτέλεσμα να μην έχει το σχήμα του τέλειου κύκλου. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ανάλογη σήμανση φέρει και η ζάντα, υποδεικνύοντας το σημείο με το οποίο πρέπει να ευθυγραμμιστεί το ελαστικό.

Οι κόκκινες κουκίδες είναι εξαιρετικά σημαντικές κατά την τοποθέτηση των ελαστικών, καθώς επιτρέπουν στον τεχνίτη να «ζυγίσει» τον τροχό χρησιμοποιώντας τα λιγότερα δυνατά αντίβαρα.

Όπως είναι κατανοητό, αν δεν πραγματοποιηθεί η σωστή ζυγοστάθμιση είναι πιθανό προκληθούν κραδασμοί στους τροχούς, επηρεάζοντας την οδηγική άνεση και επιφέροντας μη φυσιολογική και πρόωρη φθορά του πέλματος του ελαστικού.

Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του οχήματος, η οποία αναμφίβολα παρεμβαίνει στον έλεγχό του και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response