Τι γίνεται αν το Βερολίνο εξαφανιστεί σε μεγάλη έκρηξη; Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν μεγάλο ηφαίστειο κάτω από την πρωτεύουσα της Γερμανίας

Κοινοποίηση:
ifaistio-

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το βόρειο τμήμα του Βερολίνου ήταν μια πολύ καυτή περιοχή πριν από 290 εκατομμύρια χρόνια.

Ένα ηφαίστειο εμφανίστηκε ακριβώς πέρα από την πρωτεύουσα της Γερμανίας στο Βρανδεμβούργο.

Το όνομά του: Το βουνό της φωτιάς του Schönfließ…

Σήμερα, όποιος οδηγεί στο Glienicker Chaussee βόρεια του Βερολίνου προς την κατεύθυνση του Schönfließ δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι αυτό ήταν κάποτε ένα εξαιρετικά φιλόξενο και εχθρικό περιβάλλον.

Ακριβώς εκεί, νοτιοανατολικά του δρόμου, βρισκόταν η άκρη ενός τεράστιου ηφαιστείου, ο κρατήρας του οποίου είχε πιθανώς διάμετρο δύο χιλιομέτρων – δηλαδή, έφτασε μέχρι το Reinickendorf – και υψώθηκε εξίσου ψηλά από την επίπεδη γη.

berlin-volcano-696x476

Ωστόσο, αυτό ήταν πριν από περίπου 290 εκατομμύρια χρόνια, σε μια εποχή που οι σημερινές ηπείροι δεν είχαν αναπτυχθεί ακόμη και όταν μόνο η υπεράνθρωπος Pangea σχημάτισε εύλογα στερεό έδαφος.

Η Pangea περιελάμβανε τη σημερινή Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική και το Βερολίνο θα ήταν στο επίπεδο του ισημερινού.

ΠΩΣ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
Μεταξύ του 1968 και του 1970, οι επιστήμονες της ΛΔΓ, ψάχνοντας για πρώτες ύλες και μεταλλεύματα στην περιοχή, διάτρησαν μια τεράστια γεώτρηση βάθους 5000 μέτρων.

Το υλικό περιείχε αποδείξεις του ηφαιστείου. Αλλά επειδή οι γεωλόγοι δεν βρήκαν πολύτιμα μεταλλεύματα, ξέχασαν γρήγορα τη θέση γεώτρησης, θάβοντας με το υλικό γεώτρησης.

Αυτό το υλικό ανακαλύφθηκε αργότερα από τον μοριακό βιολόγο Lutz Essers από το Tegel, ο οποίος προσδιορίζει, με μερικούς γεωλόγους φίλους, την ακριβή τοποθεσία της ηφαιστειακής κορυφής, ακριβώς στα περίχωρα του σημερινού Βερολίνου.

 

Τα ερείπια αυτού του ηφαιστείου «ξεκουράζονται» σε βάθος 3756 μέτρων. Η πρώην κορυφή ύψους 2000 μέτρων έχει συρρικνωθεί στα 1069 μέτρα. Και μην ανησυχείτε! Αυτό το ηφαίστειο είναι πραγματικά σε ηρεμία. Δεν θα καταστρέψει το Βερολίνο… Τουλάχιστον όχι σε «ανθρώπινο» χρονικό πλαίσιο.

Η γεωλογική επιστήμη παρέχει επίσης μια απάντηση στο ερώτημα πώς αυτό το τεράστιο ηφαίστειο θα μπορούσε απλώς να εξαφανιστεί. Είναι όλα σχετικά με την τεκτονική πλάκας! Το ηφαίστειο βυθίστηκε όπως όλη η βόρεια Γερμανία και καλύφθηκε από διαβρωμένο υλικό κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών.

[Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για τη γεωλογική ιστορία του Βρανδεμβούργου πρέπει να εισαγάγει τον όρο “Geoatlas Brandenburg” στις γνωστές πύλες αναζήτησης. Ή διαδικτυακά στον ιστότοπο της Κρατικής Υπηρεσίας Εξόρυξης, Γεωλογίας και Πρώτων Υλών του Βρανδεμβούργου (LBGR) στη διεύθυνση: lbgr.brandenburg.de/ go.]

Εάν θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι στο πρώην ηφαίστειο Βερολίνου-Βραδεμβούργου, πρέπει να το κάνετε με ποδήλατο ή αυτοκίνητο – και να φέρετε ανθεκτικά παπούτσια. Δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης στην τοποθεσία, αλλά στη βόρεια πλευρά του Glienicker Chaussee υπάρχει μια ποδηλατική διαδρομή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Glienicke.

tagesspiegel.de

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Δεν ξέρω…, μάλλον θα ήταν ο κόσμος καλύτερος

Comments are closed.