Τι άλλο θα μας βρει; Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών – Συναγερμός και στην Ελλάδα

Κοινοποίηση:
gripi-ptina

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (κυρίως ο υπότυπος Η5N1) σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης (Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ιρλανδία) παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκε και τα πρώτο περιστατικό στη γειτονική Βουλγαρία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανίχνευση του ιού σε άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός εστιών σε εκτροφές πουλερικών.

Η τρέχουσα εικόνα στην Ευρώπη παρουσιάζει ομοιότητες με προγενέστερα επιδημικά κύματα, όταν στην Ελλάδα ο ιός ανιχνεύτηκε τόσο σε άγρια πτηνά (2016, 2017 και 2021) όσο και σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών (2017).

Με βάση τα παραπάνω επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η πιστή εφαρμογή της σχετικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών».

Ειδικότερα όσον αφορά τα οικόσιτα πουλερικά επισημαίνεται ότι:

1. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.

2. Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.

3. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

4. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικοσίτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

5. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ο/Η ΠΑΝΑΘΛΙΟΙ πολιτικοί και "ειδικοί", κατέστρεψαν πρωτογενή τομέα & οικονομία ... ... λέει:

    Τρομοκρατείστε κι άλλο τον κόσμο, ρε ΑΛΗΤΕΣ πολιτικοί και “ειδικοί”, να δούμε ποιός θα σας σώσει από την δικαιολογημένη οργή και μανία του … Και πριν από μερικά χρόνια μιλάγατε για “γρίπη των πτηνών” κι αναγκάσατε τους ευκολόπιστους (και πάντα προδομένους κατά τον Εθνικό μας ποιητή) να δολοφονήσουν τα οικόσιτα πουλερικά τους, αποδειχθείσης λίγο αργότερα της “φούσκας” που επινοήσατε … Στοχοποιήσατε πουλερικά (“γρίπη των πτηνών”), χοιρινά (“γρίπη των χοίρων”), βοοειδή (“τρελές αγελάδες”), για να τρομάξετε τον κόσμο, ώστε να καταστρέψει τις οικογενειακές φάρμες (σταύλους, μαντριά, κοτέτσια), προκειμένου να κάνετε ανεξέλεγκτη εισαγωγή κρεάτων από αλβανία, βουλγαρία, τουρκία … Σας αξίζει Κ.Ρ.Ε.Μ.Α.Λ.Α. …

  2. ΟΚΟΚΟΚΟΚΟΚΟΚΟΚΟΚΟΚΟΚΟΚΟΚΟΚΟΚΟΚΟΚ

Comments are closed.