Της κακομοίρας στην Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα «φυλάκισε» τον αδερφό του στο παλάτι – Τον κατηγορεί για συνομωσία εναντίον του

Κοινοποίηση:
βασιλιάς Αμπντάλα

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας σημείωσε με επιστολή του προς τον ιορδανικό λαό, η οποία μεταδόθηκε από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, ότι ο ετεροθαλής αδελφός του, ο πρίγκιπας Χάμζα, θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό, έναν και πλέον χρόνο αφού κατηγορήθηκε για εμπλοκή σε μια «συνωμοσία» εναντίον του βασιλείου.

«Αποφάσισα να δεχτώ τις συστάσεις του συμβουλίου που συγκροτήθηκε με βάση τον Νόμο για τη βασιλική οικογένεια και να περιορίσω τις επικοινωνίες, τον τόπο κατοικίας και τις μετακινήσεις του πρίγκιπα Χάμζα» ανέφερε ο Ιορδανός μονάρχης σε αυτήν την επιστολή.
Ο αποξενωμένος πρίγκιπας Χάμζα
Ο αποξενωμένος πρίγκιπας Χάμζα, πρώην διάδοχος του θρόνου, τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση πέρσι. Τον Απρίλιο του 2021 κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να αποσταθεροποιήσει τη μοναρχία στο πλαίσιο μιας συνωμοσίας υποκινούμενης από το εξωτερικό, αλλά δεν τιμωρήθηκε αφού δήλωσε πίστη στον βασιλιά. Ένας πρώην σύμβουλος των ανακτόρων, ο Μπάσεμ Αουαντάλαχ και ένα άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 15 ετών για την ανάμιξή τους σε αυτήν την υπόθεση.

Ο Χάμζα, 42 ετών σήμερα, ανακηρύχθηκε διάδοχος όταν πέθανε ο βασιλιάς Χουσέιν το 1999 και ανέβηκε στον θρόνο ο Αμπντάλα. Πέντε χρόνια αργότερα όμως ο Αμπντάλα ονόμασε διάδοχο τον γιο του, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Η διαμάχη κλόνισε την εικόνα της Ιορδανίας ως πυλώνα σταθερότητας στην απρόβλεπτη Μέση Ανατολή.

Γιατί οργίστηκε το παλάτι
Το παλάτι οργίστηκε όταν ο πρίγκιπας Χάμζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι παραιτείται από τον βασιλικό τίτλο του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθείται στη χώρα. Με βάση τον νόμο για τη βασιλική οικογένεια, οι τίτλοι ανακαλούνται μόνο από τον μονάρχη.

Τα μέτρα σε βάρος του Χάμζα είχαν χαλαρώσει τον Μάρτιο, αφού ζήτησε δημοσίως συγγνώμη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Είναι στο κόλπο και ο Αλή Μαχμούτ ο Σικριμ Αουατ και ο Ισμαήλ Αλτεφαταχ.

  2. Tο είχε πει η Βλαχοπούλου .
    έχει κάτσει στο θρόνο ο Αμπντάλα και δεν το κουνάει !!

Comments are closed.