Τεταμένη η κατάσταση μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας: “Η τελευταία επίθεση των ΗΠΑ δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη”

Κοινοποίηση:
ΡΩΣΙΑ ΗΠΑ

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σχετικά με την εχθρική απάντηση των ΗΠΑ,όπως δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου.

“Η τελευταία επίθεση στη χώρα μας που πραγματοποίησε η κυβέρνηση Biden, φυσικά, δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη. Η Ουάσιγκτον, φαίνεται, δεν θέλει να παραδεχθεί το γεγονός ότι στις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες δεν υπάρχει χώρος για μονομερή δικτατορία (σσ. όλη η Δύση ένα σιδηρούν παραπέτασμα για λαούς της στ΄όνομα του πρωτοφανούς υγειονομικού φονταμενταλισμού), και χρεοκοπημένα σενάρια «συγκράτησης της Μόσχας», στα οποία οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ακολουθούν πιστά , επιβαρύνουν με περαιτέρω υποβάθμιση των σχέσεων Ρωσίας-Αμερικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κλήσεις πέραν του Ατλαντικού για αποφυγή κλιμάκωσης ακούγονται υποκριτικές , και στην πραγματικότητα θέλουν να ομιλούν περί συμφωνίας από μια θέση υπεροχής . Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει και αποδείξει στην πράξη ότι οι κυρώσεις και άλλες πιέσεις δεν είναι μόνο μάταιες, αλλά θα έχουν και καταστροφικές συνέπειες για εκείνους που αποφασίζουν τέτοιου είδους προκλήσεις.

Ανταπαντώντας στις αντι-ρωσικές κυρώσεις, στο εγγύς μέλλον θα εφαρμοστούν τα ακόλουθα αντίμετρα:

Με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, απέλαση υπαλλήλων αμερικανικών διπλωματικών αποστολών θα ακολουθήσει σε ποσόστωση ανάλογη αυτής τω αμερικανικών αρχών εναντίον Ρώσων διπλωματών. Παρεμπιπτόντως, παρατηρήσαμε την ταχύτητα με την οποία η Διοίκηση των ΗΠΑ στη Βαρσοβία, απαίτησε την αποχώρηση τριών Ρώσων διπλωματών από την Πολωνία. Με τη σειρά τους, πέντε Πολωνοί διπλωμάτες θα απελαθούν από τη Ρωσία. Εφαρμογή της χρήσης των βραχυπρόθεσμων καθηκόντων της Πρεσβείας των ΗΠΑ μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών για να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία των διπλωματικών αποστολών θα είναι περιορισμένη. Η έκδοση των κατάλληλων θεωρήσεων σε αυτούς θα μειωθεί στο ελάχιστο: έως 10 άτομα ετησίως σε αμοιβαία βάση. – Σε αυστηρή συμφωνία με τις συμβάσεις της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και με τη Ρωσική Νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κώδικα, θα ληφθούν μέτρα για τον τελικό τερματισμό της πρακτικής πρόσληψης διοικητικών και τεχνικών εργαζομένων από διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τρίτων χωρών.

– Λόγω συστηματικών παραβιάσεων των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών των κανόνων που διέπουν το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το διμερές μνημόνιο συμφωνίας του 1992 σχετικά με την «ανοιχτή γη» τερματίζεται.

– Θα σταματήσουμε τις δραστηριότητες στη Ρωσική Ομοσπονδία Αμερικανικών ιδρυμάτων και ΜΚΟ που ελέγχονται από το State Department και άλλες αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες Αυτό το έργο, το οποίο εκτελείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και συστηματικά, θα τερματιστεί, ειδικά στο πλαίσιο του γεγονότος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προτίθενται να μειώσουν το πεδίο των ανατρεπτικών προσπαθειών τους, που διεξήχθησαν συστηματικά και βασίζονταν σε ελαστική νομοθετική βάση.

– Είναι προφανές ότι η τρέχουσα εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση συνεπάγεται αντικειμενική ανάγκη οι πρέσβεις και των δύο χωρών μας να βρίσκονται στις πρωτεύουσές τους για να αναλύσουν την κατάσταση και να διεξάγουν διαβουλεύσεις.

Αυτά τα βήματα είναι μόνο ένα μέρος των δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας. Οι απειλές νέων ποινών στις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς, δυστυχώς, δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει να μας ακούσει και δεν εκτιμά την αυτοσυγκράτηση που έχουμε επιδείξει, παρά τον υψηλό βαθμό έντασης που ήδη είχε σκόπιμα επιδεινωθεί από την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Θυμηθείτε ότι μετά τη μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών τον Δεκέμβριο του 2016 και την κατάσχεση ρωσικής διπλωματικής ιδιοκτησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν κάναμε αντίποινα για επτά μήνες. Η αντίδρασή μας ακολούθησε μόνο όταν, τον Αύγουστο του 2017, η Ρωσία κηρύχθηκε εχθρός της Αμερικής σε νομοθετικό επίπεδο. Σε γενικές γραμμές, σε σύγκριση με τις ρωσικές διπλωματικές αποστολές στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αμερικανική Πρεσβεία στη Μόσχα λειτουργεί σε πιο άνετες συνθήκες, έχοντας ένα αριθμητικό πλεονέκτημα και χρησιμοποιεί ενεργά στην λειτουργία της θέσεις εργασίας Ρώσων πολιτών που δέχονται. Αυτή είναι μια μορφή ανισότητας που επιτρέπει στους «κυριότερους» διπλωμάτες να ελευθερώσουν χρόνο για πιο εστιασμένες προσπάθειες σε μια από τις κύριες δογματικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον – παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Παρεμπιπτόντως, τα ονόματα οκτώ τωρινών και τέως αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων και προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στην ανάπτυξη και την εφαρμογή του αντι-ρωσικού μαθήματος θα δημοσιευθούν σύντομα στην επίσημη πύλη του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. Απαγορεύεται η είσοδός τους στη Ρωσική Ομοσπονδία επ’ αόριστον. Αυτή είναι μια αντανακλαστική ανταπόκριση στις κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων τους οποίους οι ΗΠΑ ενέταξαν σε μαύρη λίστα.Τώρα είναι η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιδείξουν σύνεση εγκαταλείποντας την αντιπαράθεση. Διαφορετικά, θα εφαρμοστεί μια σειρά από επώδυνες αποφάσεις για την αμερικανική πλευρά, όπως για παράδειγμα μια εντολή μείωσης των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ σε 300 άτομα, αριθμός προσωπικού στη Ρωσία. Έτσι, η πραγματική ισοτιμία θα καθιερωθεί στις διμερείς ξένες αποστολές, καθώς μέχρι τώρα, κατά τον καθορισμό της αμερικανικής ποσόστωσης διατελούν 455 υπάλληλοι . 155 άτομα στάλθηκαν στη Μόνιμη Αποστολή μας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αλλά δεν είναι καθόλου αμφίδρομη αποστολή.

Υπάρχουν και άλλες επιλογές. Φυσικά, κατανοούμε τους περιορισμούς της ικανότητάς μας να αντικατοπτρίζουμε το «μειονέκτημα» των Αμερικανών οικονομικά. Ωστόσο, υπάρχει ένας συγκεκριμένος πόρος από αυτή την άποψη, και θα χρησιμοποιηθεί επίσης εάν η Ουάσινγκτον επιλέξει να κινηθεί στη σπείρα των κυρώσεων. Όλα αυτά δεν είναι δική μας επιλογή. Θα θέλαμε να αποφύγουμε περαιτέρω κλιμάκωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαστε έτοιμοι για έναν ήρεμο και επαγγελματικό διάλογο με την αμερικανική πλευρά με σκοπό την εξεύρεση τρόπων εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων . Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι από την Ουάσινγκτον ακούμε ένα πράγμα, αλλά στην πράξη βλέπουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι ούτε ένα κύμα κυρώσεων δεν θα τιμωρηθεί. Φυσικά, ακούσαμε τις δηλώσεις του Προέδρου Μπάιντεν σχετικά με το ενδιαφέρον του για “σταθερές, εποικοδομητικές και προβλέψιμες” σχέσεις με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας για τη διεξαγωγή μιας Ρωσοαμερικανικής συνόδου κορυφής. Όταν αυτή η πρόταση διατυπώθηκε, είχε θετικό αντίκτυπο και τώρα μελετάται στο πλαίσιο της τρέχουσας πραγματικής κατάστασης.

Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ 8 ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΑΙΝΤΕΝ (Υπουργούς, επικεφαλή FBI κ.α)

Η Ρωσία απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε αρκετά μέλη της διοίκησης του Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του FBI και του εθνικού διευθυντή πληροφοριών σύμφωνα με το υπουργείο.

Απαγορεύει την είσοδο στους Αμερικανούς Υπουργούς δικαιοσύνης, εσωτερικής ασφάλειας, Σύμβουλο εσωτερικής πολιτικής, στον επικεφαλή του FBI και το διευθυντής πληροφοριών

Εκτός από τους Merrick Garland, Alejandro Mayorkas, Susan Rice, Christopher Wray και Avril Haines, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι εφαρμόζει το ίδιο μέτρο για τον επικεφαλής του γραφείου φυλακών Michael Carjaval, στον πρώην σύμβουλο του Donald Trump John Bolton και στον πρώην επικεφαλής της CIA Robert Wolsey.

Πηγή: dimpenews.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο δικαίωμα οι ΗΠΑ επεμβαίνουν ωμά στο εσωτερικό μιας χώρας και διατάζουν την απέλαση των ρώσων διπλωματών! Η Πολωνία δεν ανήκει στο ανατολικό μπλοκ; Θα καταλάβαινα μια τέτοια ενέργεια από τους Ρώσους, όχι τους Αμερικάνους!

Comments are closed.