«Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια να μην κόψεις» – Γιατί το έλεγαν οι γιαγιάδες;

Κοινοποίηση:
tromaktiko50520

Μπορεί να έχεις ακούσει κι εσύ από τη γιαγιά σου ή την μαμά σου να σου λέει…
«Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις» και, συμπληρωματικά, «την Κυριακή να μην λουστείς, αν θέλεις να προκόψεις». Γιατί όμως το έλεγαν (και το έκαναν) αυτό παλιά – και έφτασε ως τις μέρες μας;

Στην ουσία πρόκειται για μια πρόληψη, η οποία όμως έχει θρησκευτικό υπόβαθρο. Να μην αποβληθεί ούτε ένα νυχάκι…

Η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι, κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία, ημέρες νηστείας και τιμώνται με τη διακοπή των οικιακών εργασιών από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας – όπως συμβαίνει και στις παραμονές των γιορτών. Και επειδή η νηστεία σχετίζεται με την έννοια της έλλειψης, δεν πρέπει κανείς να αποβάλλει από πάνω του έστω και το ελάχιστο – που μπορεί να είναι ένα νύχι. ‘Ετσι, υπάρχει η πρόληψη να μην κόβονται αυτές τις δύο μέρες τα νύχια.

Όχι λούσιμο, ξύρισμα, χτένισμα την Κυριακή

Η παραπάνω πρόληψη έχει και συνέχεια, με την απαγόρευση λουσίματος, ξυρίσματος και χτενίσματος την Κυριακή. Και πάλι για θρησκευτικούς λόγους:

Η Κυριακή, ως ημέρα του Κυρίου, είναι ημέρα απόλυτης αργίας, οπότε δεν κάνουμε καμία δουλειά, ούτε καν προσωπική καθαριότητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. Αυτά να τα πεις στον Χατζηδάκη γιαγιά.
    Τον Αντίχριστο νεοδημοκρατη τον ΦΙΛΕΛΕ.

  2. Τι σχέση έχουν αυτοί οι ψευδοευσεβισμοι, τυπολατρίες κ δεισιδαιμονίες με τη διδασκαλία της αγάπης κ της συγχώρεσης..Ο Χριστός ούτε για νύχια μίλησε, ούτε για ξυρίσματα..για τέτοια θέματα άνθρωποι μίλησαν..

  3. Αυτή τη μικρή θυσία όπως ακριβώς λέει η επικεφαλίδα του άρθρου, επιθυμει Κύριος Ιησούς Χριστός από εμάς για να του αποδείξουμε πως τον αγαπάμε.

  4. Αν πρέπει να πάω πχ για δουλειά,σε γιορτή,γάμο ή ραντεβού να μη λουστώ και να μη κόψω τα νύχια.Να πάω σαν άπλυτος αριστερός μέσα στη μπίχλα.

Leave a Response