Τα μάτια στον ουρανό: Πλησιάζει η «παρέλαση των πλανητών» – Πότε είναι οι επόμενες ευθυγραμμίσεις

Κοινοποίηση:
planites-u

Για να παρατηρήστε την «παρέλαση των πλανητών» θα χρειαστείτε κιάλια ή τηλεσκόπιο

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 3ης Ιουνίου 2024, ο Ερμής, ο Άρης, ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός θα ευθυγραμμιστούν, κάτι που είναι ευρέως γνωστό ως «η παρέλαση των πλανητών».

Μόνο η Αφροδίτη θα απουσιάζει, ενώ η φθίνουσα Σελήνη θα «στέψει» αυτό το θέαμα. Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν πολλοί πλανήτες στον ουρανό ταυτόχρονα, αλλά δεν είναι τόσο συνηθισμένο να εμφανίζονται τόσο κοντά. Να σημειωθεί πως οποιοσδήποτε αριθμός πλανητών από τρεις έως επτά αποτελεί μια ευθυγράμμιση.

Η «ένωση» πέντε ή έξι πλανητών είναι γνωστή ως μεγάλη ευθυγράμμιση, αλλά οι ευθυγραμμίσεις πέντε πλανητών είναι πολύ πιο συνηθισμένες από τις ευθυγραμμίσεις των έξι. Είναι λοιπόν, κάτι ασυνήθιστο που αξίζει θαυμασμού, αν και πρέπει να σηκωθείτε λίγο νωρίς για να το παρακολουθήσετε στον ουρανό. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί πως αυτή η ευθυγράμμιση οφείλεται στη θέση μας σε σχέση με τους άλλους πλανήτες και τη θέση τους στο ηλιακό σύστημα. Συνεπώς, η εν λόγω ευθυγράμμιση αφορά την οπτική που προέρχεται από τον πλανήτη Γη.

Μια ιδιόμορφη ευθυγράμμιση πλανητών

Μια πλανητική ευθυγράμμιση συμβαίνει επειδή όλοι οι πλανήτες στο Ηλιακό Σύστημα περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο σε ένα επίπεδο που ονομάζεται εκλειπτικό. Μερικοί είναι λίγο πάνω ή κάτω από αυτό το επίπεδο, αλλά η κλίση δεν είναι τόσο μεγάλη, έτσι στον ουρανό φαίνεται να ακολουθούν μια ενιαία γραμμή. Η θέση των πλανητών (στα περισσότερα πλανητικά συστήματα) οφείλεται στον τρόπο που σχηματίζονται τα αστέρια.

Οι πλανήτες λοιπόν, βρίσκονται στην ίδια πλευρά του Ήλιου καθώς κινούνται κατά μήκος των τροχιών τους, καθιστώντας δυνατή την ταυτόχρονη προβολή τους στον ουρανό. Αναφορικά με την επερχόμενη ευθυγράμμιση, ο Ερμής, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος θα είναι αρκετά φωτεινοί για να τους δει κανείς με γυμνό μάτι, ωστόσο ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας είναι πολύ μακριά και «σβήνουν» στα μάτια μας. Κάτι που σημαίνουν πως τα κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο είναι απαραίτητα.

Πόσο συχνά γίνεται αυτή η «παρέλαση των πλανητών»

Η μεγάλη «παρέλαση» θα γίνει στις αρχές Ιουνίου, μεταξύ 3 και 4, περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του ηλίου γύρω στις 5 το πρωί. Τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν ορισμένες ευθυγραμμίσεις των ίδιων πλανητών, επομένως είναι σημαντικό να σημειώσετε το ημερολόγιό σας για τις ακόλουθες ημερομηνίες: Στις 28 Αυγούστου 2024 και στις 18 Ιανουαρίου 2025 θα δείτε μεγάλες ευθυγραμμίσεις έξι πλανητών τις ώρες πριν την αυγή.

Αυτό που θα είναι πραγματικά θεαματικό θα είναι μια πλήρης πλανητική ευθυγράμμιση που θα συμβεί το απόγευμα της 28ης Φεβρουαρίου 2025, και οι επτά πλανήτες θα εμφανιστούν στον ουρανό ταυτόχρονα. Θα είναι μια υπέροχη βραδιά για τους παρατηρητές του πλανήτη. Βγείτε λοιπόν έξω και κοιτάξτε τον ουρανό!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: